< Terug naar: Content

Innovatie en snelheid

28 januari 2011

Snelle zeilboot nodig? Vraag het studenten van de opleiding Scheepsbouwkunde van Inholland Delft. Onlangs wonnen zij de jaarlijkse ontwerpwedstrijd van MARIN (Maritime Research Institute Netherlands) in twee categorieën: het snelste ontwerp en innovatie.


SubZero

De studenten van de minor Yachts and Small Craft werkten weken aan hun ontwerp en namen het op tegen studenten van de Technische Universiteit Delft. Tijdens deze race op twee waterparcours kwam de Inhollandboot ‘Counterweight’ als snelste uit de bus.


Counterweight

De innovatieprijs werd gewonnen door het Inhollandteam dat ‘SubZero’ ontwierp: een zeilboot en onderzeeër in een. Een uitdagend ontwerp, zo schreven de ontwerpers in een nieuwsbrief, want het is heel lastig een onderzeeër met een zeil stabiel te laten varen. Om dit te bereiken voegden zij verschillende stabilisatoren toe aan de zijkant van de boot zodat hij niet zou omvallen bij (harde) wind. De studenten kozen voor een onderzeeër als romp voor het schip. De weerstand van golven tegen de boeg van een traditioneel schip kan oplopen tot 30% van de totale weerstand die een zeilboot ondervindt. Een duikboot heeft daar weinig tot geen last van.

Ontwerp- en zeilwedstrijd
Bij MARIN’s ontwerp- en zeilwedstrijd worden studenten aangesproken op verschillende talenten. Kennis, inspiratie en creativiteit zijn nodig om van een theoretisch ontwerp te komen tot een watervlug presterend model op schaal. Er zijn weinig beperkingen bij de deelname aan de competitie. In de open klasse zijn er alleen grenzen gesteld aan lengte, zeiloppervlak en bediening. Met deze jaarlijkse ontwerpwedstrijd wil MARIN een bijdrage leveren aan de praktijkvorming van studenten en nieuwe ideeën een kans geven uit te laten groeien tot mogelijkheden voor de toekomst.

MARIN
MARIN is een belangrijk onderzoekscentrum voor de maritieme branche door middel van simulaties, modeltesten en trainingen. MARIN richt zich op de scheepsbouw, scheepvaart, offshore-industrie en overheden. Het onderzoekscentrum beschikt over een groot aantal faciliteiten voor het op schaal testen van scheepsmodellen en het geven van trainen aan scheepsbemanning.

Meer informatie over de opleiding Scheepsbouwkunde

| | Share |