< Terug naar: Content

Scooter van natuurlijk materiaal

14 januari 2011

Het Composietenlab van Hogeschool Inholland begint binnenkort met de doorontwikkeling en het ontwerp van de eerste elektrische scooter gemaakt van biocomposieten. De aankomende twee jaar doen studenten, composietenproducent NPSP en scooterfabrikant Qwik onderzoek naar de structurele belastbaarheid van biocomposiet. Zij passen de uitkomsten van dit onderzoek toe bij de bouw van een elektrische scooter.

Katrin Tazelaar, projectleider Composietenlab, legt uit wat een biocomposiet is. “Een composiet is een samengesteld materiaal bestaand uit hars en een vezel. Biocomposieten zijn samengesteld uit biologische materialen zoals natuurlijke harssoorten en biovezels. Een biovezel is bijvoorbeeld vlas of hennep. Biocomposiet combineert een relatief laag gewicht met goede mechanische eigenschappen en driedimensionale vormbaarheid. Het materiaal is zeer geschikt om te verwerken in deurpanelen, bumpers en carrosseriedelen van bijvoorbeeld auto’s. Tijdens het project wordt onderzocht of het materiaal ook voor andere producten geschikt kan zijn.”

Het Composietenlab speelt met dit onderzoek in op de behoefte van het mkb naar meer informatie over de structurele belastbaarheid van biocomposieten en de toepasbaarheid in consumentenproducten. Op dit moment wordt biocomposiet beperkt toegepast door de relatief hoge materiaalprijzen en lange productietijd. 

Verschillende opleidingen en diensten gaan meewerken aan het onderzoek naar de biocomposietenscooter, namelijk:

Samen met de diensten ICT en Marketing & Communicatie wordt nagedacht over de inrichting van een virtueel kennisplatform waarin opgedane kennis uit dit soort projecten kan worden geplaatst in de vorm van lesmodules.

RAAK
Het ontwerpen van de scooter is een RAAK-project (Regionale Aandacht en Actie voor Kenniscirculatie). RAAK is een regeling vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om de kennisuitwisseling tussen hogescholen en het midden- en kleinbedrijf in regionale innovatieprogramma's te verbeteren.

www.inholland.nl/composietenlab

| | Share |