< Terug naar: Content

Sporten is grenzen verleggen

21 januari 2011

Hoe krijgen we sumoworstelen groot in Nederland, hoever ga je met technische hulpmiddelen in de topsport en is het verstandig om de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen? Kwesties die woensdag centraal stonden tijdens het sportseminar ‘Sport is grenzen verleggen’ bij Inholland Haarlem.


Vlnr: Sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake, sumoworstelaarster Francoise Harteveld en sportverslaggever Maarten Noppen

Het is de derde keer dat studenten van de minor Economisch Sportmanagement een seminar organiseren. Prominenten uit de sportwereld discussiëren met elkaar en met de zaal over meerdere onderwerpen. Francoise Harteveld vertelt over haar overstap van judo naar het sumoworstelen, waar ze in oktober nog de zilveren plak won tijdens het wereldkampioenschap. Maar interessanter was nog. Hoe krijg je deze sport, nu voornamelijk populair in Rusland en Japan, meer populair in Nederland?


Sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake

Darten en sumoworstelen

Willem Vissers, sportjournalist voor de Volkskrant en schrijver van de voetbalboeken ‘De bal is rond’ en ‘Voetbal is liefde’, maakt een vergelijking met darten. Een ‘sport’ – “ik vind het zelf meer een spel” - welke sinds de komst van Raymond van Barneveld enorm populair geworden is in Nederland. “Groot maken is op zich niet de taak van de media. Een sport heeft helden nodig om bekend te worden. Zonder Barney was het nooit zo bekend geworden.” Sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake denkt dat het in ieder geval zou helpen om een groot internationaal sumoworstelevenement naar Nederland te halen om van sumoworstelen “een topsport te maken”.

“Het ís een topsport,” zegt Francoise Harteveld verdedigend. De sumoworstelaar lijkt niet helemaal gelukkig te zijn met de vergelijking met darten en de uitspraak van Van den Wall. Ze vertelt over een wedstrijd in Hongarije waar ze een tegenstander van 1,90 bij 1,90 meter uit moest zien te schakelen. “Daarvoor moet je echt goed getraind zijn, anders lig je zo aan de andere kant van de zaal. Buitenstaanders zijn er ook niet mee bekend dat er meer dan 80 technieken zijn om iemand naar de grond te werken.”

Camera op de doellijn

Ook staat het gebruik van technische middelen in de sport ter discussie. Over dure zwempakken die niet meer te betalen zouden zijn voor sommige sporters. Dus hup, gewoon allemaal dan maar weer in ouderwetse zwembroek of zwempak, onder het motto ‘gelijke middelen, gelijke kansen’? En de aerodynamica die de wielersport steeds minder ‘romantisch’ dreigt te maken. In ieder geval wel noodzakelijk, daar zijn de sprekers het over eens, is wat meer techniek in de voetballerij, zoals een camera op de doellijn. Hoe kun je anders drama’s voorkomen als bij de achtste finale tijdens het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Waarbij een doelpunt van Engeland onterecht werd afgekeurd en Duitsland uiteindelijk doorging naar de kwartfinale.

Olympische Spelen naar Nederland?

En zou Nederland geschikt zijn als organisator van de Olympische Spelen in 2028? Moeten ‘we’ dat willen? Frank van den Wall Bake houdt een vurig pleidooi en hekelt de angst voor de hoge kosten en daarmee ook de ‘boven-het-maaiveld-cultuur’ in Nederland. “Nederlans is hier sowieso geschikt voor. We hebben een goed sportklimaat en een goede infrastructuur. Verder kost zoiets inderdaad enorm veel geld, maar er komt ook enorm veel uit voort. Is het niet direct dan wel indirect. Sport is een goed hulpmiddel om indirect maatschappelijke problemen op te lossen, zoals integratie, obesitas en criminaliteit. Heb het lef te investeren!”

www.sportseminar.net  

| | Share |