< Terug naar: Content

GSB 2011: 6.959,88 euro opbrengst

16 december 2011


Docent Sieb Kroeske (links) blij met de opbrengst van bijna 7.000 euro


Onder luid gejuich onthulde Doekle Terpstra, voorzitter van het College van Bestuur van Hogeschool Inholland, vrijdag om 12 uur het eindbedrag dat de studenten van de Glazen Studentenbus (GSB) 2011 hebben opgehaald. In ruim 72 uur reden 25 studenten met een mobiele radiostudio rond in drie steden om geld op te halen voor het Rode Kruis. De totaalopbrengst van deze monsterradio-uitzending is 6.959,88 euro. De studenten gaan dit bedrag zondag aanbieden bij het Serious Request Glazen Huis van radiozender 3FM in Leiden.

Collegevoorzitter Terpstra was zeer te spreken over de prestaties van de 25 studenten van de opleiding Media en Entertainment Management en radiodocent Sieb Kroeske. Hij feliciteerde hen met deze prachtige prestatie die Inholland als hogeschool op weer op de kaart zet. “Jullie laten weer eens zien hoe bijzonder onze hogeschool is. Hier wordt elke dag met zo veel passie en toewijding gewerkt en dat stralen jullie met dit project ook echt uit. En onwaarachtig veel dank aan Sieb Kroeske dat hij dit ook dit jaar weer voor elkaar gekregen heeft.”

Kroeske had zich vooraf voorgenomen dit jaar geen traan te laten tijdens de afsluiting. “Het is inmiddels een traditie geworden maar dit jaar ga ik het niet doen.” Helaas: duidelijk geëmotioneerd dankte hij de studenten voor hun tomeloze inzet en toewijding. Hij vertelde hij dat hij zeker wist dat de studenten het project gaan missen de komende dagen, ondanks de slopende tijd die ze samen met veel plezier gedeeld hebben. “Het is een fantastisch project en het werkt heel verslavend. Volgend jaar is de vierde editie en dan moeten we ook maar langs vier steden in vier dagen wat mij betreft. Misschien ben ik zelf ook wel een beetje verslaafd aan Inholland geraakt.”

De studenten hadden ook nog een cadeau voor Sieb. Ergens tijdens het GSB-project was het idee opgedaan om hem uit een vliegtuig te gooien. “Helaas is dat niet gelukt,” vertelde een van de studenten die hem live de radio toesprak. “Maar we zijn wel met de pet rond geweest en hebben voor jou een parachutesprong bij elkaar gespaard.” Kroeske moest hard lachen voor hij aangaf het “in beraad” te nemen of hij ook echt ging.

Social media
Ook op Twitter was de actie een daverend succes en dankzij de vele ‘tweets’ van minuut tot minuut te volgen. Volgens sommige Twitteraars was #GSB2011, de zoekterm voor de studentenactie, vrijdagochtend zelfs een ‘trending topic’. douweee0 twitterde: ' @glazenstudenten: We staan op 1 en wij zijn trending topic #gsb2011 !!!!!!’ Het ontging ook Doekle Terpstra niet: ‘#GSB2011 @siebk #Inholland trending topic op #Twitter met #Serious Request actie. Ga zometeen afsluiten met burgemeester #Haarlem.’
 Ook kwamen er enthousiaste reacties op de uit te delen prijzen van sponsoren. Rick_D1987 stuurde: ‘Net een slipcursus gewonnen op de radio bij #GSB2011 bedankt en succes met de super actie’. En er werden twee studenten geschoren om geld op te halen. Glazenstudenten: ‘250 euro ophalen binnen een half uur. Als het lukt worden 2 mensen kaal geschoren. Gaat het lukken?!? #GSB2011’

Spontane acties
Vanuit alle hoeken van de organisatie zijn ook andere initiatieven ontstaan om Serious Request en de studenten van de GSB te steunen. Vele studenten gingen met collectebussen langs lessen en zelfs in de trein tussen station Amsterdam Sloterdijk en Overveen om geld op te halen en veel medewerkers hebben verzoeknummerkaarten ingevuld. Alkmaarse studenten van de opleidingen Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Maatschappelijk Werk en Dienstverlening organiseren zaterdag 17 december een wijnveiling in restaurant Bios in Alkmaar en toveren zondag 18 december café Die Twee in Wervershoof om tot de Serious Request feesttent. De opbrengst brengen zij zelf naar het Glazen Huis in Leiden.

Dj’s in actie
Dit jaar werd niet alleen langer radio gemaakt dan voorgaande jaren maar kregen de student-dj’s een extra moeilijkheid mee: ze moesten ieder uur een opdracht uitvoeren. De opdracht mocht geen geld kosten en moest direct uit te voeren zijn, maar verder was alles toegestaan. De drie leukste, mafste, gekke, grappige opdrachten werden beloond met een van de drie gesponsorde LED-tv’s van Philips. De winnende opdrachten zijn ‘het plakpak’, ‘de jukebox’, en ‘de toiletjuffrouw’. Heb jij een van deze opdrachten verzonnen? Dan krijg je volgende week bericht via webmail.

Aftrap in Den Haag
Dinsdag werd in Den Haag het startsein gegeven voor de liefdadigheidsactie die dit jaar voor de derde keer georganiseerd wordt. D66-kamerlid Boris van der Ham en Tanja Jadnanansing (PvdA) waren speciaal naar de bus gekomen om de studenten een hart onder de riem te steken. Collegevoorzitter Doekle Terpstra bood namens Inholland 600 euro aan om de ‘pot’ mee te vullen. “Mijn assistente Mieke Wijnands heeft ontzettend haar best gedaan om het management een verzoeknummerkaart in te laten vullen. Dat heeft geresulteerd in 175 ingevulde kaarten met een totale waarde van 234.45 euro en als Inholland verdubbelen we dat naar 600 euro.”

Glazen Studentenhuis 2010
Tijdens de Glazen Studentenhuisactie vorig jaar haalden de studenten 7798.14 euro op in Haarlem. De toen nog kersverse collegevoorzitter Doekle Terpstra kwam de studenten bevrijden uit hun glazen radiostudio. “Ik wilde en moest hier bij zijn,” zei hij. De studenten bleven zelfs nog iets langer in hun ‘glazen kooi’ zitten om Terpstra de kans te geven erbij te zijn. FeelIN-student Nicky Verhage destijds: “Ik vind het echt supertof dat hij langskomt. Ik hoorde zelfs dat hij een vervanger naar een belangrijke vergadering heeft gestuurd om hier te kunnen zijn, echt fantastisch.” 

Serious Request 2011
De opbrengst van de GSB brengen de studenten zondag naar het Glazen Huis van Serious Request. 3FM Serious Request 2011 en het Rode Kruis vragen dit jaar aandacht voor moeders die geraakt zijn door oorlog- of conflictsituaties. In tenminste vijfentwintig landen ter wereld worden moeders ongevraagd getroffen door oorlog en conflicten. Vaak raken ze alles kwijt. Ze moeten vluchten en zijn kwetsbaar voor seksueel geweld. Weg van huis hebben ze geen eten, geen schoon drinkwater en geen gezondheidszorg meer. Door geweld is hun man vaak omgekomen of vermist, het huis verwoest en de oogst mislukt. Ze staan alleen in de zorg voor hun gezin. Het Glazen Huis van 3FM staat dit jaar van 18 tot 24 december in het centrum van Leiden.

| | Share |