< Terug naar: Content

‘Kou is een partner waarmee je te dealen hebt’

16 december 2011

Als drie miertjes in een gebied waar je niks te zoeken hebt, zo voelden Philip de Roo en zijn medepoolreizigers zich tijdens hun 2300 kilometer lange barre tocht over de Groenlandse ijskap. Tijdens de afsluitende live-uitzending in de Glazen Studentenbus vertelde de gedreven avonturier hoe hij daar zijn ultieme droom wist te verwezenlijken. “Denk in mogelijkheden en laat je niet van de wijs brengen door je angst om te falen.”

In 2007 voltooiden Philip de Roo, Joep Bovens en Eric Schlameisen al de Oost-West doorsteek over de Groenlandse ijskap. De doorsteek van 600 km was een belangrijke test voor de monstertocht van 2008. Tijdens de live radio-uitzending in de Glazen Studentenbus op het plein voor Inholland Haarlem vertelt de 26-jarige avonturier over de voorbereidingen, de ontberingen tijdens die ‘grote missie’ en het moment dat ze de finish haalden van deze 2300 kilometer lange Zuid–Noord doorsteek over de ijskap. Uniek aan de expeditie was dat deze klimaatneutraal is volbracht. Door bijvoorbeeld te kiten met windenergie, apparatuur op te laden met zonnecellen en te koken op biobrandstoffen.

“Het belangrijkste is te geloven om de droom te verwezenlijken, waaraan je bent begonnen. Je moet daarvoor echt alles opzij durven zetten, en durven je op glad ijs te geven,” vertelt Philip. “Alles gaat gepaard met drie keer vallen en vier keer opstaan. En denk in mogelijkheden. Weten is winnen.”

Bounty’s en bifiworstjes

Philip vertelt over de voorbereiding. Het inslaan van het noodrantsoen; een calorierijk ‘dieet’ van “vette pap, snickers, bounty’s en bifiworstjes” om in de afgrijselijke kou niet teveel af te vallen. Een uitgebreide EHBO-cursus, waarbij Philip onder andere leerde hechten met behulp van kippenpootjes. En autobanden slepen in het bos, om alvast te wennen aan het trekken van een zwaarbepakte sneeuwslee.

Ondanks alle goede voorbereidingen liep de expeditie niet soepel. Telkens moest het team inspelen op onverwachte gebeurtenissen, zoals materiaalpech, communicatiestoringen en zeer slechte weersomstandigheden. “Het is belangrijk om je tijdens die tocht niet van de wijs te laten brengen,” is de ervaring van Philip. Aan het begin van de missie was het dagenlang windstil. De kites lagen er werkloos bij. “We zaten toen een beetje te huilen. Gaan we dit wel redden? Op dat soort momenten moet je de kracht blijven vinden om elkaar te blijven motiveren.”

Sneeuwstorm

Uiteindelijk begon het te waaien en brak er zelfs een sneeuwstorm los die uiteindelijk vier dagen duurde. Nu was het de storm die het trio belette de reis te vervolgen. Ondanks alles wisten de teamleden de expeditie veilig en succesvol te voltooien in een recordtijd van 32 dagen. Als kleine kinderen, zo blij waren ze toen ze de kustlijn zagen.

Philip de Roo ging op zijn 15e namens het Wereld Natuur Fonds een maand naar Antarctica om onderzoek te doen naar klimaat en klimaatverandering. Dit naar aanleiding van zijn inzet als Ranger bij het Wereld Natuur Fonds waarbij hij al zijn vrije tijd inzette om fondsen te werven. Sinds deze periode is Philip regelmatig terug gekeerd naar het Noordpoolgebied voor onder andere projectondersteuning op het gebied van klimaatverandering en het maken van expedities, waaronder de grote missie van 2300 kilometer.

De masterclass van Philip de Roo is een initiatief van Inholland Academy.

www.philipderoo.nl

 

 

| | Share |