Over Conservatorium Haarlem

Over Music Academy

Conservatorium Haarlem kent een rijke geschiedenis - van origine in Alkmaar - en is sinds 2010 in het moderne schoolgebouw van Hogeschool Inholland Haarlem gevestigd, met uitstekende faciliteiten. Conservatorium Haarlem was een van de eerste conservatoria in Nederland met een Popopleiding en is het enige conservatorium met een E-music-opleiding.

Conservatorium Haarlem onderscheidt zich van andere opleidingen door een sterke focus op het opleiden tot een pragmatische, ondernemende, allround beroepsmusicus. De student ontwikkelt zich tot een breed inzetbare, herkenbare en authentieke muzikant, beschikkend over een breed repertoire. Daarbij staat de combinatie van 'Art, Education en Business' centraal. Je studeert af als zelfstandig ondernemer in de muziekindustrie en verdient daarna je geld met een gemengde beroepspraktijk (spelen, lesgeven, ondernemen, produceren).

Auditie


Om aan de opleiding te mogen beginnen, dien je eerst auditie te doen. Hier wordt beoordeeld of je aanvangsniveau voldoende is (zie ook: toelatingseisen) en of je voldoende getalenteerd bent voor een conservatoriumopleiding. Via deze site (link) kun je je aanmelden voor de eerstvolgende audities (altijd in april).

Studie


De afstudeerrichtingen aan Conservatorium Haarlem zijn vierjarige voltijdopleidingen, waarin je veertig uur per week bezig bent met projecten, (werk)colleges, zelfstudie, presentaties en eindopdrachten.
De opzet van de opleiding is om je zo breed mogelijk op te leiden in jouw toekomstige vakgebied. Om dit te realiseren worden er gedurende jouw studie vele extra's aangeboden in de vorm van workshops en masterclasses, verzorgd door gerenommeerde musici en producers. Studenten van Conservatorium Haarlem spelen al tijdens hun opleiding veel samen met professionele musici, staan op podia en festivals en draaien mee in projecten van de muziekindustrie.

Om de aansluiting van het onderwijs op de beroepspraktijk te verbeteren, hanteert Hogeschool Inholland het competentiegericht onderwijs. Het grote verschil met de traditionele vorm van onderwijs is dat competentiegericht onderwijs rekening houdt met de dagelijkse beroepspraktijk. Hierdoor verwerf je vaardigheden, kennis en inzichten die je direct kunt gebruiken.

Studiebegeleiding


Tijdens je studie word je in je persoonlijke ontwikkeling gecoacht door je studieloopbaanbegeleider. Aan het begin van elke onderwijsperiode leg je met je eigen studieloopbaanbegeleider je leerdoelen vast in een portfolio. In dit traject moet je jezelf voortdurend verantwoorden en bijsturen. Daartoe leg je een portfolio aan met door jouw gemaakte producten, opgestelde leercontracten, evaluaties en beoordelingen. Met de studieloopbaanbegeleider bespreek je jouw individuele studievoortgang. Hij of zij kan je ondersteuning bieden bij het maken van je studieplan.

Faciliteiten


Het Conservatorium beschikt over drie professionele digitale audiorecording studio's, een 'state-of-the-art' Mac-lokaal, via glasvezel direct verbonden met de studio's en voorzien van alle gangbare audiosoftware en een groot aantal goed geoutilleerde bandlokalen, studiecellen en oefenruimtes.