Toelatingseisen

Je bent toelaatbaar tot een hbo-opleiding of Associate degree als je een havo-, vwo- of mbo-diploma  niveau 4 hebt behaald. Gedetailleerde eisen, zoals profiel of vakkeneisen, vind je hier en op de pagina van de opleiding. 

Havo/vwo

Ik heb een havo of vwo diploma

Met een havo- of vwo-diploma ben je toelaatbaar, maar er kunnen bepaalde eisen gesteld worden aan het profiel of de vakken. De specifieke eisen vind je bij de opleiding van je keuze. 

Ga naar de opleidingspagina

Let op! Er wordt onderscheid gemaakt tussen oude en nieuwe profielen. Vrijwel alle havo-diploma's uitgereikt vanaf 2009 hebben de nieuwe profielen, voor vwo-diploma's is dat vanaf 2010 het geval.

Mbo niveau 4

Ik heb een mbo-diploma

Mbo-diploma's niveau 4 geven toegang tot een hbo-opleiding, maar sommige opleidingen vragen om extra kennis of vaardigheden voordat je de opleiding start. Deze specifieke eisen vind je bij de opleiding van je keuze. 

Ga naar de opleidingspagina

Buitenlands diploma

Ik heb een buitenlands diploma

Met een buitenlands diploma ben je toelaatbaar, mits het diploma gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma. Dit beoordelen wij voordat je toelaatbaar bent. 

Wij kunnen alleen diploma's valideren nadat je een inschrijvingsverzoek via Studielink hebt gedaan en goed leesbare kleurenkopieën van je diploma en cijferlijst hebt geüpload.  

Lees meer over een buitenlands diploma

Oud havo/vwo/mbo-diploma

Ik heb een oud mbo-diploma

Met een oude mbo-diploma (dat wil zeggen: zonder niveauaanduiding) ben je toelaatbaar als de opleiding gelijkwaardig is aan een mbo-diploma, niveau 4. De Centrale Studentenadministratie (CSA) beoordeelt dit nadat  je een inschrijvingsverzoek via Studielink hebt gedaan en goed leesbare kleurenkopieën van je diploma en cijferlijst hebt geüpload.

Ik heb een oud havo- of vwo-diploma

Met oude havo- en vwo-diploma's (dat wil zeggen: zonder profiel) gelden profiel- of vakkeneisen. De Centrale Studentenadministratie (CSA) beoordeelt of je toelaatbaar bent tot de opleiding van je keuze of dat sprake is van een deficiëntie. De CSA kan je hierover alleen informeren nadat je een inschrijvingsverzoek via Studielink hebt gedaan en goed leesbare kleurenkopieën van je diploma en cijferlijst hebt geüpload.

Let op! Regel alles vóór 1 juni bij een opleiding die start  in september. Wanneer je diploma geen toelating geeft, kan je alsnog de toelatingstoets kunt doen. Regel alles vóór 1 december bij opleidingen die in februari starten.

Hbo-, wo-propedeuse of getuigschrift AD

Ik heb een propedeuse, bachelor of getuigschrift Associate Degree

Met een propedeutisch getuigschrift (hbo of wo) of een getuigschrift van een hbo- of wo-bachelor of een getuigschrift Associate degree kun je worden toegelaten, mits er geen sprake is van een deficiëntie vergelijkbaar met de voor havo- en vwo-diploma's geldende profieleisen en/of vakken. De Centrale Studentenadministratie (CSA) kan je hierover alleen informeren nadat je een inschrijvingsverzoek via Studielink hebt gedaan en goed leesbare kleurenkopieën van je diploma en cijferlijst hebt geüpload.

Let op! Regel alles vóór 1 juni bij een opleiding die start  in september. Wanneer je diploma geen toelating geeft, kan je alsnog een deficiëntietoets kunt doen. Regel alles vóór 1 december bij opleidingen die in februari starten.

Wanneer je studeert aan een Ad-opleiding dan heb je de mogelijkheid om door te stromen naar de bacheloropleiding zonder aan de vooropleidingseisen te voldoen. Indien je voorwaardelijk bent toegelaten, dan heb je tot 1 januari 2023 de tijd om alsnog aan de vooropleidingseisen te voldoen. 

Ben je al in bezit van een havo-of mbo-diploma? Dan voldoe je al aan de vooropleidingseisen van de hbo-opleiding.  Dit geldt ook wanneer de studievertraging voor de Ad-opleiding niet voor 1 januari 2023 hebt ingehaald. In andere gevallen kan een afrondingsadvies aangevraagd worden bij de Ad-opleiding.

Wat is een deficiëntietoets?

Het kan zijn dat je met jouw havo- of vwo-diploma niet toelaatbaar bent, omdat een of meer verplichte eindexamenvakken ontbreken. Dit heet deficiëntie. Deze deficiëntie moet zijn weggewerkt voordat je begint aan de opleiding en dit kan door middel van een deficiëntietoets. We bieden verschillende cursussen om je goed voorbereiden voor de toetsen.

Lees meer over de cursussen en toetsdata

Wat is een toelatingstoets?

Wanneer je niet in het bezit bent van een toelatinggevend diploma en 21 jaar of ouder bent, biedt de toelatingstoets  kans om alsnog toegelaten te worden tot de opleiding van je keuze. Rond je de toets met succes af, dan ben je voor die opleiding toelaatbaar. Je ontvangt dan een bewijs van toelaatbaarheid dat instellings- en opleidingsspecifiek is. Je kan met dit bewijs alleen toegelaten worden tot een bepaalde opleiding binnen Hogeschool Inholland.

Lees meer over de toetsdata en voorwaarden

Heb je vragen?

We helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228