Rotterdam,
16
oktober
2018
|
07:01
Europe/Amsterdam

‘Als je jezelf niet uitdaagt, dan leer je te weinig’

Studente Creative Business Marli Dirven en docent Harm Smit

Marli Dirven kan meepraten over het durven volgen van je hart. De studente Creative Business vertelt samen met docent Harm Smit over de talkshow die ze samen met studiegenoten maakte voor de gemeente Rotterdam. ‘Als je jezelf niet uitdaagt als student, leer je te weinig.’

Een paar jaar geleden volgde Marli een theateropleiding. “Erg leuk, maar ik kwam erachter dat ik pas écht blij word van organiseren en regelen”, zegt ze. Media en Entertainment Management (inmiddels omgedoopt tot de opleiding Creative Business) bij Inholland Rotterdam bleek een betere match. In haar tweede studiejaar koos Marli de specialisatie Video. “De televisiewereld trekt mij. Ik keek altijd al veel tv en had zelfs een kijkrooster, zodat ik elke dag de programma’s kon zien die ik wilde en tussendoor huiswerk kon doen.”

“De theater- en televisiewereld zijn beide best hard”, zegt Marli. “Als je er niet honderd procent voor gaat, kom je er niet. Dat betekende voor mij dat ik over drempels moest stappen. Zoals bij leerwerkbedrijf NewB, waar ik opdrachtgevers moest durven zeggen dat ik een andere mening had over een project.” Ook stages kunnen pittig zijn. “Mijn eerste stagedag in jaar 3 was meteen een draaidag voor een tv-programma. Ik had weleens op een set gestaan, maar nog nooit als iemand die de touwtjes in handen had!”

De theater- en televisiewereld zijn beide best hard. Als je er niet honderd procent voor gaat, dan kom je er niet.
Marli Dirven, studente Creative Business

Uit de comfortzone
Gelukkig passen zulke momenten bij Marli’s overtuiging dat ze zichzelf moet blijven uitdagen. “Niets komt vanzelf, zeker niet in de mediasector. Een superleuke stage is bijvoorbeeld geen garantie voor een mooie startersfunctie na je studie. Je moet meer doen om in the picture te komen.” Haar docent Harm Smit is het daarmee eens. “Als je jezelf niet uitdaagt als student, leer je te weinig. Daarom probeer ik studenten uit hun comfortzone te halen en is mijn begeleiding faciliterend in plaats van sturend.”

“Studenten gaan dankzij het keuzeonderwijs in jaar 3 echt de diepte in qua verantwoordelijkheid en kennis. Dat betekent dat ze het heft in eigen hand krijgen”, zegt Harm. Marli en elf medestudenten konden zo een compleet eigen draai geven aan hun project, het tv-programma Stadion Talk. Met deze talkshow over de bouw van het nieuwe Feyenoordstadion en het gebied eromheen hielden ze omwonenden en andere betrokkenen op de hoogte van het laatste nieuws.

Veel vrijheid tijdens project
Marli: “We waren verantwoordelijk voor alle aspecten van het programma, zoals de regie, interviews en het beeld en geluid. Na een paar ondersteunende lessen moesten we het helemaal zelf doen. We kregen erg veel vrijheid bij de invulling.” De opdracht was geen eitje. De studenten moesten de communicatieboodschap van de opdrachtgever vertalen naar het medium televisie. “Alleen bouwplannen bespreken is saai. Hoe maak je het leuk en interessant voor de kijker?”, vat Marli de uitdaging samen.

Zelfs de opdrachtgever van de Gemeente Rotterdam kon zich nog geen voorstelling maken van het eindproduct. “Totdat hij de talkshow zag”, zegt een duidelijk trotse Harm. “Toen wist hij opeens hoe hij met de doelgroep kon communiceren. Dat was een mooi moment voor de studenten. Ze hebben toch maar even een heel programma neergezet! Je zag de kracht van twaalf studenten die samenwerken en overleggen.”

Tijdens het project ontdekte Marli een nieuw talent bij zichzelf. “Ik kwam erachter dat ik goed ben in gasten bellen om ze over te halen om langs te komen in de talkshow.” “Je bent veel te bescheiden, ik zie veel meer kwaliteiten bij jou”, reageert Harm. “Je presenteerde de talkshow bijvoorbeeld ook. Je stotterde alleen in de eerste zin, daarna ging het geweldig. Heel knap in een live programma van veertig minuten.”

‘Doe zoveel mogelijk ervaring op’
“Ik heb een zwak voor redactiewerk en presenteren”, zegt Marli. “Daarnaast denk ik erover om theater te verbinden met tv en online. Wat kies ik, waarin wil ik me verder specialiseren? Ik ben erg enthousiast, maar soms ook wat onzeker over de studierichting die ik koos. Als ik crewleden druk aan het werk zie op een set, dan denk ik: Oeps, dat moet ik straks ook kunnen!”

Je hart durven volgen en er honderd procent voor gaan, houdt soms in dat je lastige keuzes moet maken. Marli raadt andere studenten daarom aan om zoveel mogelijk ervaring op te doen buiten hun opleiding. “Pas dan kom je erachter wat je kunt en wilt.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.