Vlaardingen/Amsterdam,
11
oktober
2018
|
14:30
Europe/Amsterdam

Bouw Food Innovation Academy (FIA) bereikt hoogste punt

RHK_9727

De bouw van de Food Innovation Academy (FIA) aan de industrieweg in Vlaardingen, waar ook praktijkruimte is voor Inholland-studenten Food Commerce and Technology, bereikte vorige week het hoogste punt. Nog een paar maanden dan kan het innovatielab waar bedrijfsleven, onderwijs en overheid samen innoveren, creëren en inspireren, de eerste studenten en bezoekers ontvangen. De mijlpaal werd gevierd met een feestelijk ontbijt in het Delta Hotel in Vlaardingen. Daarna kregen de genodigden een uitgebreide rondleiding op de bouwlocatie.

De Food Innovation Academy wordt een visitekaartje voor de hele foodsector en alle bedrijven die hierbij betrokken zijn. In de try & taste-ruimte op de begane vloer ontmoeten bedrijven elkaar, worden productpresentaties gegeven en kunnen studenten hun kennis en kunde tonen. Er komt een professionele open keuken, waar studenten zij aan zij met professionals aan de slag gaan en hun producten laten proeven.

Betrokkenheid Inholland
Vanuit Inholland is de opleiding Food Commerce and Technology betrokken bij de Food Innovation Academy. "Wij gaan voor een goede samenwerking met bedrijven en mbo's en voor een nog betere invulling van onze procestechnologische lessen. Het voordeel voor studenten is dat zij nog beter de praktijk kunnen ervaren. Er wordt onder andere een procestechnologische proefhal gerealiseerd waar Inholland-studenten van de faciliteiten kunnen profiteren", legt Inholland-docent Harry Vogel uit. "Verder zijn wij voornemens ons toegepast onderzoek op procestechnologisch vlak uit te b

reiden door het oprichten van een lectoraat. Dit doen we samen met bedrijven en projectgroepen bestaande uit hbo- en mbo-studenten."

Karin Renaud, Inholland-docent Food Commerce and Technology, die ook bij de viering van het hoogste punt aanwezig was, is erg enthousiast over wat zij gezien heeft: "Een mooi gebouw waarin bedrijfsleven en onderwijs kunnen samenwerken aan nieuwe innovaties van voedingsmiddelen. Met veel labruimte, een proceshal (soort fabriek in het klein), een bakkerij, onderzoekslab en mooie vergaderruimtes."

Food Innovation Academy
Zoals in veel andere sectoren is ook in foodsector behoefte aan jonge gemotiveerde mensen met een goede mbo- of hbo-achtergrond. Friesland Campina, Meneba, Royal Steensma, Farm Frites en Verstegen voerden ruim vijf jaar geleden de eerste gesprekken op weg naar een goede foodopleiding in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Lentiz onderwijsgroep sloot al snel aan en ook de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) ondersteunt het project.

Met elkaar, en met deelname van ondertussen vijftien bedrijven uit de sector foodtechnologie, ontwikkelden zij de Food Innovation Academy: Een instituut waar bedrijfsleven, onderwijs en overheid samenwerken en zorgdragen voor die goed opgeleide technische en technologische food professionals op mbo- en hbo-niveau. In het voorjaar van 2018 kreeg het FIA 1,4 miljoen toekend uit het Regionaal Investeringsfonds mbo. Toen werd ook de locatie van FIA bekend, namelijk het voormalige onderkomen van de gemeente Vlaardingen, vlak naast de vestiging van Royal Steensma.

Food informatiesessie
Dinsdag 16 oktober organiseert de opleiding Food Commerce and Technology een informatiesessie waar collega's van het mbo krijgen uitleg over het curriculum. Ook de overgang van het mbo naar het hbo komt aan bod. Doel van deze sessie is om samen met de mbo-collega's een eerste stap te zetten naar een vakinhoudelijke aansluitmodule mbo-hbo op het gebied van Food.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.