Delft,
19
juli
2018
|
13:19
Europe/Amsterdam

De drie uitdagingen van Mauro Gallo

Een master duurzaamheid, de agrarische sector verbeteren én waterwegen zuiveren

Mauro Gallo

Mauro Gallo, associate lector Biomimicry én academisch visionair. Hoe ziet hij de toekomst voor zich? “In het slaan van bruggen tussen verschillende disciplines”, legt Gallo uit. “En ik wil studenten inspireren om hetzelfde te doen.” Gallo heeft ook niet stilgezeten in de afgelopen maanden.

In april gaf Gallo zijn inaugurale rede bij Aeres Hogeschool in Wageningen. Daarnaast is hij druk bezig als programmatrekker binnen Inholland’s nieuwe visie Samen werken aan duurzame oplossingen: “Ik heb een aantal plannen voor het komende jaar. En ze hebben allemaal te maken met het samenbrengen van mensen en kennis.” Zijn plan? “Het is vergelijkbaar met verhuizen of een bruiloft organiseren. Voeg het maar toe aan mijn lijstje met stressvolle, maar spannende gebeurtenissen.”

Uitdaging nr. 1: een master in duurzaamheid ontwikkelen
Mauro Gallo richt zich volledig op een multidisciplinaire aanpak. “Er heerst nu een cultuur van ‘hokjesdenken’ en dat is een belemmering. Biologen hebben hun eigen onderzoek. Natuurkundigen hebben hun eigen onderzoek. Net als economen, bouwkundigen en wiskundigen. Conclusie? We werken en leven allemaal in onze eigen aparte bubbels. Er is een serieus gebrek aan communicatie. En dit moet veranderen.”

Gelukkig is er een oplossing. Binnen Inholland’s visie Samen werken aan duurzame oplossingen, werkt Mauro Gallo samen met andere professionals aan een nieuwe master in duurzaamheid. Als alles goed gaat, kunnen studenten zich rond september 2020 al aanmelden. Op dit moment begint het studieprogramma langzaamaan vorm te krijgen: het eerste jaar richt zich op de basis, zoals terminologie, (sociale) concepten, en biomimicry. Tijdens hun tweede jaar krijgen studenten de kans om zich te specialiseren in één van de drie programmalijnen van Inholland’s nieuwe visie: Feeding & Greening Mega Cities, Living in an Urban Delta, en Gallo’s eigen domein: Nature Inspired Products & Services.

Studenten leren bovendien meer over de communicatie met studenten en professionals uit andere vakgebieden, waardoor dit programma een holistische aanpak heeft. Studenten ontwikkelen niet alleen een product, ze moeten ook het systeem begrijpen. “Stel je voor”, legt Gallo uit, “een student ontwerpt een hypermoderne zelf-oogstende robot. Dat is fantastisch, maar deze robot moet natuurlijk zelf ook uit duurzame materialen bestaan. Anders verdoen we onze tijd!"

Mauro Gallo, lector Biomimicry
"Menselijke activiteiten zouden dicht bij de natuur moeten staan."
Mauro Gallo, lector Biomimicry

Uitdaging nr. 2: agrarische modellen verbeteren
Gallo spreekt duidelijke taal: “Als je kijkt naar onze agrarische sector, dan ben ik van mening dat we in een paradoxale situatie zijn beland. Menselijke activiteiten zouden dicht bij de natuur moeten staan, maar wat is er aan de hand? Industriële modellen vieren hoogtij. Dit zorgt voor veel problemen.” Monocultuur komt op dit moment het vaakst voor in de agrarische sector, wat betekent dat boeren maar één soort gewas verbouwen. Dit model is niet duurzaam om verschillende redenen: er zijn chemische middelen (pesticiden) nodig, het veroorzaakt gronderosie en het vermindert de kwaliteit van ons voedsel. Kortom: te veel problemen.

Drie hogescholen werken samen aan dit innovatieve project: Inholland Delft, Aeres Hogeschool in Wageningen en Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Wat is hun aanpak? De oplossing ligt in biodiversiteit. Een ambitieus plan, maar niet onmogelijk. “Een stuk land moet meer dan één type gewas kunnen ondersteunen.” Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Stel je voor, een boer die jarenlang alleen maar appels cultiveerde, heeft het natuurlijk veel makkelijker dan zijn buurman die besluit om naast appels, ook peren, pompoenen, champignons en aardappelen te verbouwen. Verschillende gewassen verbouwen betekent ook hogere kosten, omdat er meer handmatig werk verricht wordt. “Mijn oplossing?”, zegt Gallo, “Biologisch geïnspireerde robots.” Het is een uitdagend project, dat op dit moment nog in de kinderschoenen staat, maar het heeft zeker de potentie om de agrarische sector radicaal te veranderen.

 

 

 

 

 

 

Uitdaging nr. 3: onze waterwegen zuiveren
Gallo’s meest recente project richt zich geheel op watermanagement in de agrifood-sector. “Ik ben geïnteresseerd in het ontwikkelen van bio-geïnspireerde filtreersystemen om lekkages in waterwegen te verbeteren”, legt Gallo uit. “We weten namelijk pas vrij recent”, gaat hij verder, “wat het effect is van afval op ons water. Denk aan medicijnen bijvoorbeeld, die eindigen vaak in ons afvalwater en dit kan schadelijk zijn voor ons en onze omgeving.” Dus wat kunnen we hieraan doen? Gallo denkt aan een natuurlijke oplossing: drasland. Kleine oppervlaktes water, zoals vijvers en moerassen, kunnen verontreinigd water filteren. De planten absorberen namelijk de schadelijke stoffen uit het water. En Gallo gaat graag nog een stapje verder met behulp van biomimicry: “We kunnen de capaciteiten van drasland verhogen door de natuurlijke oplossingen te imiteren en te verbeteren waar nodig.”

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Christina Popma
20
July
2018
Leuk om te lezen waar je aan werkt Mauro!
Heel veel succes met deze mooie missie.

hartelijke groet,

Christina Popma
Docent- expert Agribusiness Delft