Alkmaar,
05
december
2018
|
09:01
Europe/Amsterdam

Eerste JongerenTop NHN krijgt vervolg

De eerste JongerenTop NHN voor betere kansen voor jongeren is gehouden bij Inholland Alkmaar! Tijdens de top eind november bedachten ruim 200 jongeren, ouders, bestuurders en mensen uit het werkveld oplossingen en werkten adviezen uit om meer kansen te creëren op het gebied van school en werk voor jongeren in Noord-Holland Noord.  De top toonde dat mét jongeren praten, in plaats van óver hen, tot mooie gesprekken en resultaten leidt.

Enkele jongeren deelden hun verhaal en wisten zo de aanwezigen te raken en het gesprek op gang te krijgen. Wat gaat er mis, wat kan er beter? Een interactief programma bood vervolgens de mogelijkheid dieper in te gaan op verschillende thema’s waar jongeren tegen aanlopen. Dan ging het bijvoorbeeld om preventie, 'de jongere serieus nemen', 'de aansluiting tussen jongeren en werkgevers' en 'een leven lang leren'. De deelnemers brachten de problemen in kaart, gingen aan de slag met oplossingen en brachten vervolgens advies uit aan bestuurders van onderwijs en gemeenten in de regio Noord-Holland Noord.

Zo kwam uit meerdere thematafels het advies om een ‘buddy’ te koppelen aan jongeren, die hen kan coachen en begeleiden, en waarvan de steun niet ophoudt als de jongere 18 is. De vraag aan het onderwijs is daarbij om deelcertificaten op erkende competenties en talenten te organiseren, in het kader van een leven lang leren. Ook op werkgevers wordt een beroep gedaan: jongeren willen graag dat werkgevers kijken naar talenten en ervaring in plaats van alleen diploma’s.

Een oproep die beklijft is de vraag om jongeren centraal te zetten, hen serieus te nemen en niet te ‘vertroetelen’, de regie bij de jongere te laten en financiering beschikbaar te stellen. In februari 2019 is een plan van aanpak gereed om met de adviezen aan de slag te gaan. In het najaar 2019 staat de volgende JongerenTop NHN gepland, waarbij ook huisvesting voor jongeren een onderwerp wordt.

Bestuurders ondertekenden een intentieverklaring waarbij zij uitspraken dat zij staan voor een betekenisvolle toekomst voor iedere jongere. Samen met jongeren en professionals willen de bestuurders ervoor zorgen dat de tijdens de JongerenTop NHN geformuleerde adviezen in de komende vier jaar worden opgevolgd. De jongeren kregen een uitnodiging voor een gesprek om de voortgang te bespreken en de vraag om vooral contact te houden.

Passen aanbod voor jongeren
Veruit de meeste jongeren slagen erin op eigen kracht, met steun van ouders en hun omgeving, hun talenten te benutten en een plek in de maatschappij te vinden. Een aantal jongeren gaat echter niet naar school en/of heeft geen werk. Zij kampen veelal met meerdere problemen, zoals fysieke of mentale beperkingen, schulden, problemen thuis, met huisvesting of met justitie. In de regio Noord-Holland Noord gaat het om naar schatting 8.400 jongeren tussen de 16 en 27 jaar. Daarnaast is bekend dat in deze regio meer dan 7.100 jongeren van 16 tot 27 jaar oud één of meerdere vormen van jeugdhulp, jeugdreclassering of jeugdbescherming krijgt of heeft gekregen tussen 2011 en 2016. Ook weten we dat ruim 21.000 jongeren in de regio medicijnen voor psychische problematiek en/of ggz-hulp hebben gekregen.

Voor al deze jongeren is het afronden van een opleiding, het vinden van werk of op eigen benen staan extra lastig. Dat is zonde, want iedereen moet de kans krijgen om zijn of haar talenten naar eigen vermogen te ontwikkelen. Zij hebben het nodig dat er een passend aanbod is om hen te helpen, bijvoorbeeld bij huisvesting, opleiding en het vinden en behouden van werk. De JongerenTop NHN wil hieraan een bijdrage leveren door ervaringsdeskundigen, bestuurders en professionals bij elkaar te brengen en samen naar oplossingen te laten zoeken.

De organisatie van JongerenTop NHN is in handen van RPAnhn. Voor vragen of aanvullende informatie over de dag of het programma kunnen geïnteresseerden contact opnemen met Vincent Fafieanie, projectleider JongerenTop NHN: 06 25 66 07 04, of een e-mail sturen naar info@jongerentopnhn.nl.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.