Amsterdam,
19
februari
2019
|
07:25
Europe/Amsterdam

FICA Winter Event: frisse inzichten bij actuele food-vraagstukken

Hoe stimuleer je bijvoorbeeld de gezondheid van senioren met behulp van melkpoeder, conserveer je eetbare viooltjes en hoe voorkom je verkleurde hamburgers in de schappen van de supermarkt? Op zoek naar antwoorden op actuele food-vraagstukken gingen vierdejaarsstudenten Food Commerce & Technology  de afgelopen tijd aan de slag samen met studenten van het Wellantcollege, het Clusius College en het bedrijfsleven. De resultaten van hun praktijkopdrachten presenteerden ze onlangs tijdens het FICA Winter Event bij Inholland Amsterdam. Gastprekers Annet Bruil, social designer en ontwerper van de DYI (do it yourself) ETE Plate en docent-onderzoeker Vera van Stokkom, specialist op het onderwerp 'acceptatie van groenten', vertelden over de bevindingen uit hun onderzoek.

Dennis Hemelaar, team TOP BV​
Het was een hel om 71 recepten uit te proberen! We zijn twaalf weken aan het bakken geweest! Gelukkig heeft de jury onze inspanning gezien
Dennis Hemelaar, team TOP BV​

Winnaars
Dennis Hemelaar, Melanie Hertogh, Esmee Kooiker, Sterre van Olst, Natalia Elfering en Bloom de Boer van het team Top BV, waren de gelukkige winnaars met hun lekkere, luchtige en koolhydraat-arme cracker. Na veel bakwerk en 71 recepten verder is er een mooi resultaat voor een lichte textuur, die knapperig is met een laag koolhydraat-gehalte van 2,25 procent.

De presentatie van Melissa Bodzana, Rick Hettinga, Daan Compas, Stuart Smit en Anouk Oud van team PUURgroenten sprong er bovenuit met eetbare viooltjes in een nieuw jasje. Door de viooltjes te dompelen in mengsel van alginaat en calciumchloride zagen ze er na 28 uur nog zeer appetijtelijk uit.

Daan Compas, team PUURgroenten
Streven naar perfectie in de horeca is wat me aantrok aan deze opdracht. En het is interessant om zelf tests uit te voeren op een tastbaar product, waarbij je direct het resultaat van je actie te zien krijgt. 
Daan Compas, team PUURgroenten

Annet Bruil: Do it yourself ETE Plate
Annet Bruil, social designer, ontwerpt hulpmiddelen om mensen te sturen in gezond gedrag. Zoals kinderen stimuleren om meer water te drinken met behulp van een DIY (Do-it-yourself)-waterfles die ze zelf mogen versieren. Of door aan senioren leuke gekleurde 'jellydrops' te geven, zodat ze meer water binnenkrijgen. Annet ontwikkelde ook de  DIY ETE Plate ,een eetbord met een voorindeling voor groente, koolhydraten en proteïnen. Uit onderzoek blijkt dat deze voorindeling ervoor zorgt dat mensen minder koolhydraten eten. 

Vera van Stokkom: acceptatie van groenten
Vera van Stokkom promoveerde op het onderwerp ‘Vegetable acceptance a bittersweet story’. Zelf van kinds af geen liefhebber van groenten, onderzocht de vraag wat groenten lekker doet smaken en wat niet. De smaak van groente is gering en geblindoekte mensen met een knijper op de neus herkennen niet welke groente ze proeven. Voor velen is het dan ook geen populair onderdeel van de maaltijd. Wel ziet ze veel kansen voor productontwikkeling om het eten van groente te stimuleren, zoals het veranderen van kleur en structuur en het uitproberen van toepassingen voor andere eetmomenten zoals ontbijt of lunch. "Ook een meer aantrekkelijke presentatie in de schappen van de supermarkt kan helpen om consumenten over te halen meer groenten te kopen," zegt Vera

Nog meer food-oplossingen
Nog veel meer creatieve food-oplossingen passeerden de revue, zoals:

  • Nieuwe toepassingen voor eetbaar papier. 
  • Een formule voor melkpoeder om veelvoorkomende kwalen bij senioren zoals osteoporose en sarcopenie tegen te gaan, ontwikkeld door het team Vreugdenhil.
  • Het team Analyse Me geeft een duidelijk en praktisch advies voor een gepersonaliseerde analyse van de gezondheid van hun cliënten.
  • Om de houdbaarheid van hamburgers te verlengen kwam het team 'Nice to meet' met een oplossing: controled freezing-point storage.

FICA Summer Event op 18 juni
Door de groeiende wereldbevolking, oprukkende verstedelijking en de wereldwijd toenemende welvaart is innovatie binnen de food sector belangrijk. Food-bedrijven missen vaak de creativiteit die daarvoor nodig is. FICA stimuleert bedrijven om samen te werken met studenten om vernieuwende antwoorden te vinden op food vraagstukken. Het FICA event wordt twee keer in het jaar georganiseerd. Het FICA Summer Event staat gepland op 18 juni. Leerlingen van het voortgezet onderwijs en mbo'ers zijn van harte welkom. Bij interesse, neem dan contact op met Feike van der Leij. Save the date!

 

 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.