Rotterdam,
15
oktober
2018
|
08:30
Europe/Amsterdam

Inholland-opleiding Integrale Veiligheidskunde als eerste SVOB-gecertificeerd

Hoe zorg je ervoor dat mensen veilig kunnen leven en werken zonder dat ze zich daar voortdurend mee bezig moeten houden. Dat doe je door veiligheid ‘in te bakken’ in de inrichting en het ontwerp van gebouwen, straten en stadswijken. Deze manier van werken is ook wel bekend als Crime Prevention Through Environmental Design (CPTED) oftewel Veilig Ontwerp en Beheer.

De Inholland-opleiding Integrale Veiligheidskunde biedt studenten verschillende modules aan waarin ze leren wat CPTED precies is en hoe ze dit in de praktijk kunnen toepassen. Dat is niet onopgemerkt gebleven. De opleiding is dan ook vanaf 8 oktober als eerste hbo-opleiding in Nederland SVOB-gecertificeerd. "Een mooie prestatie", vertelde Wilbert Rodenhuis tijdens de uitreiking van het certificaat. "Het certificaat laat zien dat wij als Stichting Veilig Ontwerp en Beheer ervan zijn overtuigd dat de IVK-studenten bij Inholland na het afronden van hun opleiding voldoende bagage hebben om bij diverse organisaties aan de slag te gaan als kundige CPTED-adviseurs."

De praktijk
Wat betekent dit nu in de praktijk? Wereldwijd bestaat de mogelijkheid tot persoonscertificatie van CPTED Experts. Deze experts mogen, na certificering, de titel Registered CPTED Expert dragen en de letters RCE achter hun familienaam dragen. Om voor deze persoonscertificering in aanmerking te komen, moet je wel iets in je mars hebben. Zo moeten kandidaten een CPTED theorie-examen doen, drie jaar relevante werkervaring hebben en aantonen dat ze zich aan bepaalde gedragsregels houden. Externe opleidingen voor het CPTED theorie-examen zijn vrij kostbaar en zijn dus niet voor iedereen weggelegd.

Manuel López – docent bij de IVK-opleiding – zegt daar het volgende over: "Voor onze studenten is dit vanaf vandaag echter anders. Doordat de IVK-opleiding nu als eerste hbo-opleiding SVOB-gecertificeerd is, zijn onze studenten bij afstuderen automatisch vrijgesteld voor het theorie-examen. Dat scheelt hen zo een paar duizend euro. Als ze een paar jaar later ook kunnen laten zien dat ze over relevante werkervaring beschikken en een VOG kunnen overleggen, mogen ze zich bij stichting N’Lloyd als CPTED-expert registreren en de titel RCE voeren. Dat geeft hen een voorsprong op de arbeidsmarkt, want zowel in het buitenland (UK, VS, Zuid-Korea, etc.) als in Nederland is er een sterk toenemende vraag naar geregistreerde CPTED-experts.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.