Den Haag,
07
september
2018
|
12:45
Europe/Amsterdam

‘Juist het mens zijn verbindt onze drie thema’s’

Jet de Ranitz presenteert profilerend thema Creative Future

Om de juiste (technologische) keuzes te maken voor een creatieve, gezonde en duurzame samenleving moeten wij het ‘mens zijn’ bovenaan zetten. Dat is wat ons verbindt”, geeft collegevoorzitter Jet de Ranitz haar publiek mee tijdens de opening van het Inholland-collegejaar donderdag in Den Haag. In de in magentatinten gehulde tent in de binnentuin presenteerde zij het derde profilerende thema van de hogeschool: Creative Future. 

“Dit is wat studenten kunnen doen, sfeer meegeven, een toegevoegde waarde aan iets geven”, zegt De Ranitz na een kort, maar flitsend optreden van Hollt, alias Jeffrey Frugte. De student E-music studeerde onlangs met een 10 cum laude af aan het Conservatorium van Inholland. Afgelopen weekend zette hij  Ruigoord op z’n kop. Dat ‘toevoegen’ is precies de kern van het thema Creative Future, een visie met een kern in de creatieve opleidingen van Inholland, in verbinding met de opleidingen uit alle domeinen. Creative Future volgt op de presentaties van de visies De Gezonde Samenleving en Samen Werken aan Duurzame Oplossingen en maakt het drieluik van profilerende thema’s compleet.  

Maken, weten en de ‘human touch 
In de creatieve visie staan ‘maken, weten en mens zijn’ centraal, legt De Ranitz uit. Maken omdat creatieve professionals beroepsproducten opleveren, zoals goede muziek of een mooi websiteontwerp. Weten omdat zij hun vak verstaan en goed kunnen luisteren naar andere professionals. En last but not least het mens zijn. Kunstenaars én creatieve professionals doen hun werk altijd vanuit een visie, brengen daarmee een ‘human touch’ in hun werk en maken vanuit hun eigen unieke persoonlijke invulling verbinding met anderen. 

Techniek en mens zijn 
In de visies duurzaam, creatief en creatief speelt techniek een grote rol. Of het nu gaat om de tuinbouw, verpleegkunde of onderwijs, technologische ontwikkelingen gaan zo hard dat beroepen veranderen waar je bij staat. Juist het menszijn maakt dat hier de juiste keuzes in gemaakt moeten worden. De Ranitz: “Niet alle technologie is goed en niet alles wat we uitgevonden hebben moeten we ook doen. Maar hoe weten we nu wat we wel en niet moeten doen? Dat zijn menselijke keuzes en ethische afwegingen die wij samen kunnen maken. Daartoe leiden wij onze studenten op, om hen, gebaseerd op onderzoek, vakkennis en gevoel voor de wereld, daar keuzes in te leren maken. Daarom is mens zijn wat wij bij Inholland bovenaan willen zetten.” 

Docenten van Inholland zijn hierin de rolmodellen, legt De Ranitz uit. “Want alles wat wij leren aan studenten dat moeten wij ook zelf zijn. Wij noemen dat persoonlijk en dichtbij. Dat zit in ons DNA. Aan Inholland ben je geen nummer en dat moet vooral zo blijven. Voor de zomer sprak ik met studenten en zij bevestigden dat. Dat is fijn om te horen.”  

‘Studenten vinden het fijn bij ons’ 
De Ranitz noemt ook met trots het stijgende aantal aanmeldingen van Inholland en de uitslag van de Nationale Studenten Enquête die de afgelopen jaren in stijgende lijn blijft, terwijl er landelijk in 2018 sprake was van een licht dalende trend. “Dit betekent dat studenten ons weten te vinden, het fijn vinden bij ons en zich inschrijven bij ons. Ik ben ongelooflijk blij met het vertrouwen dat zij ons geven. Dit is het resultaat van heel hard werken van onze collegas die ervoor zorgen dat die persoonlijke en dichtbije omgeving voor onze studenten de realiteit is. Heel fijn dat de NSE dat laat zien en dat studenten dat herkennen en een dikke duim naar ons opsteken.”  

“Deze maand is het 15 jaar geleden dat we onder de naam Inholland les zijn begonnen te geven”, zegt De Ranitz tot slot. “Het gaat om een periode waarin we hebben laten zien dat Inholland veerkrachtig is. We hebben ongelooflijk veel mee gemaakt. Een periode waarin we veel geleerd hebben. Dat leren experimenteren is, soms vallen en weer opstaan, dat is wat wij iedere dag aan onze studenten willen doorgeven. Dat leren is durven, dat zie ik hier iedere dag.” 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.