Alkmaar,
14
februari
2019
|
05:08
Europe/Amsterdam

'Leed Achilles aan posttraumatisch stress syndroom?'

19e Van Foreest Publiekslezing door Akademiehoogleraar Ineke Sluiter

Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden en Akademiehoogleraar, geeft dinsdag 5 maart vanaf 20.00 uur in de Grote Kerk van Alkmaar de 19e Van Foreest Publiekslezing onder de titel Leed Achilles aan posttraumatisch stress syndroom? De muziek wordt verzorgd door het Regionaal Jeugdorkest Artiance. Ronald van der Veen bespeelt het Van Hagerbeer/Schnitgerorgel. Er zijn nog kaarten!

Thema lezing
Kunnen wij uitspraken doen over de (sociale) psychologie van de antieke wereld? En kunnen we daar moderne categorieën en diagnoses bij gebruiken? Had Achilles niet gewoon ‘een kort lontje’, maar was hij een geval van posttraumatisch stress syndroom? Is één van de stukken van Sophocles een anticipatie van Stanley Milgrams infame experimenten over gehoorzaamheid aan autoriteiten? Ineke Sluiter neemt ons in deze lezing mee in een zoektocht naar antwoord op deze vragen. We onderzoeken niet alleen het bestaan van antieke oorlogstrauma’s, maar ook de ruimere vraag of moderne ideeën over cognitie ons kunnen helpen toegang te krijgen tot de wereld van de Grieks-Romeinse oudheid.

De spreker
Ineke Sluiter is hoogleraar Griekse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden en Akademiehoogleraar vanwege de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen),  waarvan zij tevens de huidige vicepresident en president-elect is. Zij publiceert over antieke ideeën over taal en waarden en normen in het publieke debat in de oudheid. Zij leidt het onderzoekprogramma ‘Anchoring Innovation’, waarvoor de Nederlandse classici een zogenaamde Zwaartekracht-subsidie ontvingen als enige programma uit de Geesteswetenschappen. In 2010 won zij de Spinozapremie. Zij is Fellow van de British Academy en lid van de Academia Europaea.

Had Achilles niet gewoon ‘een kort lontje’, maar was hij een geval van posttraumatisch stress syndroom?
Ineke Sluiter

Van Foreest Publiekslezing
De Van Foreest Publiekslezing is een gezamenlijk initiatief van Noordwest Ziekenhuisgroep, gemeente Alkmaar en Hogeschool Inholland Alkmaar. Het organiserend comité is blij dat zij dit jaar Ineke Sluiter hebben kunnen vragen. Jaarlijks wordt een vooraanstaand wetenschapper, ontwerper of schrijver uitgenodigd om in de Van Foreest Publiekslezing in te gaan op onderwerpen die liggen op het snijvlak van samenleving, gezondheidszorg en cultuur.

De lezing dankt haar naam aan de in Alkmaar geboren Pieter van Foreest (1521-1597). Deze Hollandse Hippocrates, zoals hij ook wordt genoemd, was stadsgeneesheer in Alkmaar en Delft en lijfarts van Willem van Oranje. Hij mag gerekend worden tot de humanistische artsen van de 16e eeuw. Zijn naam is ook verbonden aan twee wetenschappelijke activiteiten in Alkmaar, de jaarlijkse Pieter van Foreest Wetenschapslezing en Wetenschapsprijs.

Eerdere lezingen zijn gehouden door Frank van de Goot (2018), Menno de Bree (2017), Jelle Brandt Corstius (2016), Sjoerd Kuyper (2015), Bert Keizer (2014), Paul Mijksenaar (2013), Henkjan Honing (2012), Jan Blokker (2011), Auke van der Woud (2010), Paul Scheffer (2009), Jan van Hooff (2008), Douwe Draaisma (2007), Nelleke Noordervliet (2006), Marita Mathijsen (2005), Joost Zwagerman (2004), Herman Beliën (2003), Herman Pleij (2002) en Henk van Os (2001).

Kaarten
De toegang bedraagt 7,50 euro. Via de website van de Grote Kerk Alkmaar bestel je de toegangskaarten. De toegangsbewijzen voor de Van Foreest Publiekslezing via deze site te bestellen. Wees er tijdig bij, want let op: vol is vol.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.