Haarlem,
12
oktober
2018
|
10:00
Europe/Amsterdam

Makathon Smart Solutions: oplossingen van de toekomst

De stemming was vrijdag 5 oktober uiterst positief tijdens de derde en afsluitende dag van de Makathon Smart Solutions Water & Natuurbeheer 2018. Drie dagen lang hebben vijftien teams aan oplossingen gewerkt om Noord-Holland klimaatbestendig te maken. Wesley Eenjes, werkzaam bij de 3D Makers Zone waar de Makathon plaatsvindt, is aanwezig als expert. “Hoe koppel je gegevens aan elkaar? Welke data heb je nodig? Vaak heb je met weinig input al veel informatie. Dat ik groepen op weg heb kunnen helpen en mijn suggesties ook terugzie in de oplossingen, gaaf toch. Dat geeft mij veel energie.”

De vraagstukken waar de ruim 200 aanwezigen hun tanden in konden zetten, hebben stuk voor stuk te maken met de extremen in het weer als gevolg van de klimaatverandering. Hoe maak je mensen bewust van de problemen rond de klimaatverandering? Hoe zorg je ervoor dat de temperatuur van het drinkwater in de ondergrondse leidingen niet stijgt? Wat kun je doen aan de vernatting van de grond, en de gevolgen die dat heeft voor de campings in het duingebied? Zelfs de burgemeester van Texel is naar Haarlem afgereisd met de vraag hoe het eiland om kan gaan met een tekort aan water tijdens langdurige droogte. Daarnaast wil hij Texel voorzien van klimaatbestendige, duurzame en modulaire woningen.

Maarten Verkoren, 3D-printing entrepreneur @ 3DMakersZone
Het mooie van een Makathon is dat iedereen aanwezig is. De klant, de opdrachtgever, experts… Als je een vraag hebt, kan die gelijk worden beantwoord. De snelheid, en de energie die daardoor vrijkomt, is geweldig.
Maarten Verkoren, 3D-printing entrepreneur @ 3DMakersZone

Smart technology
In hun zoektocht naar oplossingen worden alle teams bijgestaan door twee coaches en diverse experts, kunnen ze vragen stellen aan de opdrachtgevers en krijgen ze een keur aan workshops aangeboden; van user interface en het toepassen van biomimicry tot nieuwe businessmodellen en pitchtraining. De teams maken gebruik van de laatste smart technologies, zoals blockchain, 3D printing, VR, AR & MR, Internet of Things, A.I. & Machine Learning en drones. “Het mooie van een Makathon is dat iedereen aanwezig is. De klant, de opdrachtgever, experts… Als je een vraag hebt, kan die gelijk worden beantwoord. De snelheid, en de energie die daardoor vrijkomt, is geweldig. Dit wordt nog eens benadrukt door de tijdsdruk van drie dagen. In zo’n pressure cooker ontstaan de beste oplossingen”, vertelt Maarten Verkoren van de 3D Makers Zone enthousiast.

Uit je comfortzone
De deelnemers schrijven zich individueel in en worden ingedeeld in teams: een mix van jong en oud, verschillende expertises en opleidingsniveaus door elkaar. Ook diverse studenten van Inholland doen mee. Ervaring leert dat multidisciplinaire teams leiden tot onverwachte inzichten, leerervaringen en verbindingen. “We maken daarin gebruik van de 21ste-eeuwse vaardigheden, zoals samenwerken, pitchen en oplossingen zoeken”, vertelt een van de aanwezige teamcoaches. “Je leert het beste aan de rand van je comfortzone.”

Probleem omarmen
Op de derde dag staan de pitches op het programma. Hoe goed de voorbereiding ook is, de zenuwen zijn soms moeilijk onder controle te krijgen. De juryleden, vertegenwoordigers van onder andere het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, gemeente, PWN, Liander en HHNK, luisteren kritisch en uiterst geconcentreerd naar de verschillende oplossingen. Hergebruik van water, een waterstoftrein, watercampings (“Je kunt het probleem ook omarmen, toch?”), mos op het dak, escaperooms, apps, een waterbassin op zee (“Geweldig, dit idee kan morgen al worden aangelegd!”, reageert de burgemeester van Texel), sensoren die je bewust maken van het watergebruik en de climate coins die je verdient door duurzaam te zijn; het is slechts een greep uit de vele innovatieve oplossingen.

Storytellers
Jurylid Dirk van der Bijl, domeindirecteur Techniek, Ontwerpen en Informatica bij Inholland, heeft de eer om de eerste prijs uit te reiken. Voor hij dat doet, roemt hij de kwaliteit van de pitches. “Echte storytellers zaten ertussen vandaag. En dat is belangrijk, want hoe goed een idee ook is, als je het niet kunt vertellen, gelooft niemand je.” Over de winnaar hoeft de jury niet al te lang na te denken, die steekt er met kop en schouders bovenuit. “Het idee is simpel en eenvoudig, maar je moet er maar opkomen.” Met de WaterWall, een gevel aan je huis waarin water wordt opgeslagen en die tevens dient om je huis te koelen en te warmen, wint team Smart Water Grid een bedrag van € 50.000,- waarmee ze een prototype kunnen maken.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.