Amsterdam,
19
september
2018
|
07:00
Europe/Amsterdam

Onderzoeksproject CRISPR/Cas genomineerd voor RAAK Award

Artikel Lector Kreike in Boerderij

Uit 23 voorstellen is onderzoeksproject Petunia and CRISPR/Cas Technology (PACT) van Hogeschool Inholland genomineerd als een van de zes kanshebbers op de RAAK Award 2018.

PACT doet onderzoek naar de toepassing van de CRISPR/Cas techniek in de plantenveredeling. Door gericht minuscule veranderingen, mutaties, in het DNA van planten aan te brengen kun je nieuwe eigenschappen creëren. Bijvoorbeeld rassen ontwikkelen die bestand zijn tegen ziekten en plagen. PACT is een van de projecten van Research and Innovation Centre Agri, Food & Life Sciences (RIC-AFL).

Innovatief en relevant
Het veredelen van planten is een zeer langdurig proces, dat wel twintig jaar in beslag kan nemen. De CRISPR/Cas technologie maakt de veredeling nauwkeuriger en sneller en kan daardoor grote positieve impact hebben op de innovatiekracht van veredelingsbedrijven. Deze bedrijven spelen een belangrijke rol bij voedselzekerheid en duurzame productie van de gewassen van de toekomst.

“Op dit moment kunnen we gerichte mutaties aanbrengen in het DNA van onze modelgewassen tomaat, aardappel en siergewas petunia. Dit toont aan dat de CRISPR/Cas techniek in planten werkt en dat deze techniek geschikt is om in andere groente- en siergewassen toegepast te worden,” vertelt Inholland-lector Green Biotechnology, Nelleke Kreike.

De CRISPR/Cas techniek is ook direct in het praktijkonderwijs van Inholland en de HAN geïmplementeerd. Dit jaar studeren de eerste studenten af die ervaring hebben met deze techniek en die hiermee aan de slag kunnen in de veredelingsbedrijven.

 

“Ik ben heel trots op onze bijdrage aan deze belangrijke innovatieve techniek en aan het opleiden van de vernieuwers van de toekomst."
Nelleke Kreike, lector Green Biotechnology

Hiermee is het onderzoek relevant voor onderwijs, praktijk en maatschappij. Kreike is blij: “Ik ben sowieso heel trots op onze bijdrage aan deze belangrijke innovatieve techniek en aan het opleiden van de vernieuwers van de toekomst. Bovendien is dit de eerste keer dat een onderzoek van Inholland genomineerd is voor deze prijs. Dat is natuurlijk ook geweldig!”

Stem je ook?
Op 15 november tijdens het SIA-congres worden alle winnaars bekend gemaakt. Naast de juryprijzen kent de RAAK-award ook een publieksprijs. Stem mee via:

De RAAK Award biedt toonaangevend praktijkgericht onderzoek van hogescholen een podium. Met de prijs wil het regieorgaan de bekendheid en kwaliteit van het onderzoek aan hogescholen verhogen.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.