Diemen,
12
december
2018
|
15:39
Europe/Amsterdam

Oud-student Ralph Tuijn roeit oceaan over voor Plastic Soup Foundation

Studenten Inholland ondersteunen recordpoging

Voor de zevende keer stapt avonturier Ralph Tuijn, oud-student Verpleegkunde van Inholland, binnen enkele dagen in een bootje om een oceaan over te roeien. In z’n eentje maakt hij vanuit Portugal de oversteek naar Cayenne in Frans-Guyana; een tocht van 6.000 kilometer. Ralph hoopt er 50 tot 55 dagen over te doen. Als hem dat lukt breekt hij het wereldrecord, dat op 96 dagen staat. Vijf Inholland-studenten Leisure & Events Management ondersteunen hem bij zijn poging.

Naast dit wereldrecord zal Ralph bij een succesvolle oversteek de eerste persoon zijn die viermaal van Europa naar Amerika geroeid is. Twee jaar geleden waagde hij deze oversteek ook, maar na één dag werd zijn boot door een enorme golf opgepakt. Na een salto kwam het vaartuig weer op het water terecht, maar belangrijke apparatuur aan boord was kapot. Ralph moest de recordpoging opgeven. Nu probeert hij het opnieuw. “Ik heb de afgelopen maanden twee uur per dag zeven dagen per week getraind. Op een indoor rower”, zegt hij vanuit de Portugese kustplaats Portimão.

Studenten zijn aanspreekpunt voor media
Vijf studenten Leisure & Events Management, Vera Rodenhuis, Famke van Duinen, Dorien Zonneveld, Femke van Klink en Renske Blok, hebben voor deze missie van Ralph een marketingcommunicatieplan geschreven en zijn ook verantwoordelijk voor de implementatie daarvan. Vera: “Het is een project dat hoort bij het uitstroomprofiel Sports & Healthy Lifestyles. Dit houdt in dat we (gast)colleges en verdiepende opdrachten hebben rondom dit onderwerp van september 2018 tot eind januari 2019. Daarna beginnen we met afstuderen.” De vijf studenten beheren Ralphs sociale media en zijn het aanspreekpunt voor alle media.

Ontberingen
Het is en blijft een avontuurlijke onderneming, zo’n solotocht over de eindeloze oceaan. Het weer, vermoeidheid, scheepvaartverkeer. Ze kunnen roet in het eten gooien. Bang is Ralph niet. “Ik heb dertig jaar ervaring met dit soort tochten”, zegt hij nuchter.

Op eerdere expedities over de Atlantische-, Indische- en Grote Oceaan werd Ralph aangevallen door haaien en zat hij dagenlang midden in enorme onweersstormen. Hij heeft ontberingen doorstaan, zoals rottend voedsel dat hij moest zien te compenseren met het vangen van vissen en haaien. Een defecte watermaker zorgde ervoor dat hij moest overleven op regenwater. Achttien maal kapseisde hij als gevolg van heftige stormen en golven tot tien meter hoog. Zijn ledematen raakte geïnfecteerd waardoor hij bloedvergiftiging kreeg. Hij roeide door het orkaanseizoen en wist op het nippertje te ontsnappen aan een orkaan met windsnelheden tot 275 kilometer per uur.

Schipbreuk
Dit alles was niet genoeg, want na maanden roeien op de Grote Oceaan sloeg hij zo heftig om dat hij schipbreuk leed op een klein eiland. Hij dacht op een onbewoond eiland te zijn gestrand, maar na anderhalve dag vond hij een kleine Polynesische stam, bij wie hij onderdak kreeg en hulp om zijn boot te herbouwen, zodat hij na twee maanden zijn tocht kon vervolgen. Op de Indische oceaan werd hij zelfs overvaren door een 288 meter lange tanker op topsnelheid, wat hij maar ternauwernood overleefde en wat resulteerde in een spectaculaire reddingsactie.

Plastic Soup Foundation
Ondanks al deze tegenslagen en ontberingen kijkt hij ernaar uit om voor de zevende keer de oceaan over te roeien. Het goede doel Plastic Soup Foundation is deze keer aan de avontuurlijke reis gekoppeld. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor het toenemende plastic afval in de oceaan en wordt een inzamelingsactie georganiseerd voor het reduceren van het plastic afval in de oceaan. Ralph zegt daarover: “Opruimen van plastic in de oceanen is prima, maar ik denk dat we er meer aan hebben om minder plastic te produceren zodat het überhaupt niet in zee kan belanden.” Werp een blik op de actiepagina en geef je donatie!

Over Ralph Tuijn
Beroepsavonturier Ralph Tuijn (47) roeide ruim 30.000 kilometer oceanen en behoort tot het selecte gezelschap van drie personen die meer dan 600 dagen over oceanen geroeid heeft. Hij fietste ruim 100.000 kilometer rond de wereld door meer dan 80 landen. Hij deed diverse Arctische expedities waarbij hij temperaturen van -50 graden Celsius trotseerde en beklom bergen op vijf verschillende continenten. Met zijn expedities haalde hij meer zo’n 2 miljoen euro bij elkaar voor goede doelen.

In zijn studentenjaren maakte hij deel uit van de roeivereniging van (destijds) Hogeschool Holland. Deze vereniging heeft met de roeiboot genaamd Yellow Fin deelgenomen aan meerdere wedstrijden. Op de foto hieronder roeit hij mee met een alumnusboot.

De website van Ralph is www.oceanrower.eu. Op Facebook en Instagram kan Ralph worden gevonden onder de gebruikersnaam oceanrower.eu.

Bronnen voor dit artikel:
Oceanrower.eu
Ed.nl
Telegraaf.nl

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.