Diemen,
17
oktober
2018
|
09:24
Europe/Amsterdam

Primeur in Diemen: National Sustainable Tourism Student Congress

Dierenwelzijn in het toerisme was het belangrijkste thema tijdens de eerste National Sustainable Tourism Student Congress dinsdag 2 oktober bij Inholland in Diemen. Ook werd de website tourismlab.nl gelanceerd, hét platform van Inholland’s Urban Leisure & Tourism Lab, dat zich bezighoudt met praktische vraagstukken gericht op ‘de inclusieve stad’, ‘de stad in balans’, in relatie tot massatoerisme in Amsterdam.

De komst van een nationaal congres vloeit voort uit de wens van Nederlandse universiteiten en hogescholen waar tourism management wordt aangeboden. En de wens van vertegenwoordigers uit de toeristische branche om gastpresentaties over duurzaamheid te bundelen. Dit gebeurt in drie regionale congressen (noord, midden en zuid Nederland) om zo de inspanningen te centraliseren in plaats van te fragmenteren.

Besloten is om steeds aandacht te geven aan een dragend thema. Wageningen Universiteit, Inholland Haarlem en Inholland Diemen namen het eerste congres voor hun rekening dat in Diemen georganiseerd werd door Swen Waterreus, docent Inholland Diemen en alumnus Wageningen.

Bijna honderd studenten en medewerkers bezochten het congres. Na een openingswoord van Camencita Boekhoudt, teamleider Tourism Management Inholland Diemen en professor René van der Duim (Wageningen Universiteit) volgden er presentaties van Gerben Hardeman (ANVR) ‘Animal welfare in tourism and the development of guidelines’ en van Melvin Mak (TUI Benelux) ‘Global Welfare Guidance for Animals in Tourism’.

Blood lions
Tijdens het congres keken de aanwezigen ook naar de documentaire Blood Lions over de georganiseerde plezierjacht in Zuid-Afrika, waarbij leeuwen zelfs speciaal worden gefokt om te worden doodgeschoten in een klein afgezet gebied (canned hunting). Naar schatting 800 tot 1000 leeuwen worden jaarlijks op deze manier doodgeschoten door voornamelijk buitenlandse plezierjagers die daar grof geld voor betalen.

Met de documentaire wil de maker Bruce Young de wereld kennis laten maken met de in zijn ogen immorele praktijken die overigens in Zuid-Afrika wel legaal zijn. Samen met een Amerikaanse jager, die deze jacht ook veroordeelt, maar doet alsof hij interesse heeft, probeert hij deze zeer gesloten miljoenenbusiness van binnenuit te filmen.

Diverse workshops
Naast de documentaire konden studenten en medewerkers meedoen aan workshops waar verder in werd gegaan op het thema van het congres en gerelateerde duurzaamheidsonderwerpen. Een duidelijk voorbeeld hiervan was de presentatie 'The relevance of animal welfare guidelines in tourism’ door Simone Eckhardt van de stichting SPOTS en een van de drijvende krachten achter het concept van dit nationale studentencongres.

Vervolgens waren er nog workshops en presentaties van Guido Klep van Sustainio over 'Certification in tourism organisations’, Ellen Bulthuis van Koning Aap, Shoestring en YourWay2GO ('Practice and obstacles in making the tour operator sustainable') en Gerben Hardeman (ANVR) en Melvin Mak (TUI) ('Reducing impacts of tourism in practice'). Emilie Hagedoorn van Fair Trade Tourism verzorgde de workshop How Africa got it right en Miranda Kamp en Roos Gerritsma gaven vanuit Inholland’s Urban Leisure Tourism Lab de workshop 'Fair BnB and Overtourism in Amsterdam'.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.