Fairbnb

Het doel van Fairbnb

Fairbnb is een platform waar reizigers accommodatie kunnen boeken bij bewoners. Het verschil met andere van dit soort platforms is dat Fairbnb zich hard maakt voor een eerlijke en – in alle opzichten – duurzame gang van zaken. Er is nagedacht over de problematiek die wordt opgemerkt bij bestaande accommodatieplatforms. Zo is Fairbnb bijvoorbeeld volledig transparant met de lokale overheid waar ze actief zijn voor wat betreft bezoekersaantallen, het afdragen van toeristenbelasting en het navolgen van lokale regelgeving. Ook wordt de verhuurder, die overigens in de te verhuren woning woonachtig moet zijn en dus ook stadsbewoners is, betrokken in de besluitvorming en ontwikkelingen van het platform. De bedrijfsvorm van Fairbnb is namelijk een coöperatie, waarin de gebruikers zelf plaats kunnen nemen. De stad profiteert ook. Een vast percentage van de overnachtingsprijs wordt geïnvesteerd in lokale projecten die de stad een beetje mooier maken. En niet in de laatste plaats wordt natuurlijk hard gewerkt om de gast een zo uniek mogelijke ervaring te laten beleven. 

Op het moment van schrijven zit het platform nog in de beta-versie, maar accommodaties zijn al wel boekbaar in Amsterdam, Barcelona, Berlijn, Bologna, Genova, Granada, Marseille, Porto, Valencia en Venetië en vele anderen gaan nog volgen. 

Hoe pakt Inholland dit onderzoek aan?

Fairbnb en het Urban Leisure and Tourism Lab Amsterdam zijn oude vrienden. Al sinds 2018 werken studenten, docent onderzoekers en (associate) lectoren samen met Fairbnb om toerisme een stukje eerlijker te maken. We delen dezelfde waarden en visie op toerisme en daar komen dan ook belangrijke resultaten uit voort.

Fairbnb is één van de oudste partners van het Urban Leisure and Tourism Lab Amsterdam. Al sinds 2018 worden zowel studenten als docent-onderzoekers ingezet voor het beantwoorden van vraagstukken of oplossen van problemen. Zo is student Joost Visser afgestudeerd met een marketing-communicatieplan waarmee Fairbnb nog beter potentiële hosts kan bereiken voor het aanbieden van accommodatie.

 

 

“We delen de visie van shared ownership, transparantie en maatschappelijke betrokkenheid terwijl gelijktijdig de bezoeker een unieke beleving ervaart in onze mooie stad.”

  

Roos Gerritsma, associate lector

Hoe wordt het werkveld betrokken?

Docent-onderzoekers Miranda Kamp en Swen Waterreus hebben in 2019 onderzocht hoe de accommodatie-aanbieders kunnen bijdragen om de beleving van de bezoeker zo authentiek, verantwoord en intiem mogelijk te maken. Het resultaat van dit onderzoek was een Code of Conduct document met richtlijnen waar hosts zich aan kunnen houden om aan bovenbeschreven authentieke beleving bij te dragen. Onze samenwerking met Fairbnb heeft er overigens aan bijgedragen dat het ULT-lab meedoet aan een Europees Horizon2020 onderzoeksproject. Kijk voor meer informatie over Smartdest op deze link

Wat is het belang voor het onderwijs?

Het belang is meerledig. Opgedane inzichten en vraagstukken stromen terug het onderwijs via onderwijsprogramma’s zoals domeinbreed keuzeonderwijs en minoren. Daarnaast stromen de inzichten terug in het Urban Leisure & Tourism Lab Amsterdam, waar veel wordt geleerd van concrete interventies.

Wat zijn de (verwachte) resultaten?

Vanaf april 2021 gaat de samenwerking tussen het ULT lab en Fairbnb een nieuwe fase in. Dit keer gaat een groepje van drie afstudeerstudenten van Tourism Management uit de locaties Rotterdam en Diemen design research doen met als doel om ideeën op te doen voor en vorm te geven aan nieuwe partnerschappen – wellicht zelfs buiten de stadsgrenzen van Amsterdam, en om de sociale impact van deze partnerschappen in de stad in kaart te brengen. 

Het ULT-lab voelt zich nauw verbonden met het concept van Fairbnb en we delen de visie van shared ownership, transparantie en maatschappelijke betrokkenheid terwijl gelijktijdig de bezoeker een unieke beleving ervaart in onze mooie stad. Door middel van onze samenwerking hoopt het ULT-lab impact te genereren en waarde te creëren voor Fairbnb  en zo diens missie te ondersteunen. Wij gaan daar in ieder geval voorlopig nog vol voor! 

Hogeschool Inholland werkt onder andere samen met:

Werk samen met Roos

Kom in contact en stel je vragen

Telefoon
+ (31) 621 115 481