Over het project Stagediscriminatie? Hoeft niet! 

"Ik heb op 60 vacatures gereageerd en kreeg maar 4 reacties. Toen ik als Roosmarijn solliciteerde, mocht ik wel op gesprek komen..."

Jorinde, geïnterviewde student

Voor studenten die het overkomt is het lang niet altijd duidelijk dat er sprake is van stagediscriminatie. Stagediscriminatie vindt plaats als studenten niet in aanmerking worden genomen door een bedrijf of organisatie vanwege bijvoorbeeld hun etniciteit, uiterlijk, religie, sekse of leeftijd.

Op deze website kan je over ervaringen van studenten lezen en je vindt er tips voor studenten, scholen en bedrijven om stagediscriminatie te doorbreken. Veel mensen die het gevoel hebben gediscrimineerd te zijn, vinden het moeilijk om er over te praten. Deze website en de film Liever Fleur dan Fatima (vanaf medio mei beschikbaar) zijn bedoeld om met hen en voor hen die stilte te doorbreken. Als er meer wordt gesproken over stagediscriminatie, wordt het makkelijker om er iets aan te doen!

Terug naar Stagediscriminatie? Hoeft niet!

Jorinde stuurde 60 brieven onder haar Indonesische achternaam, maar kreeg nauwelijks reactie. Als Roosmarijn werd ze uitgenodigd. Dit is haar verhaal.

Studenten Shirin, Uday en Noor werkten mee aan het onderzoek naar stagediscriminatie vanuit Hogeschool Inholland. Hoe was dat?

Het doel van het project

Als  studenten vermoeden dat ze buiten het normbeeld vallen (omdat ze mensen van kleur zijn, omdat ze een hoofddoek dragen, omdat ze met hun kleding een alternatieve identiteit willen uitdragen), maakt het extra onzeker als ze niets terug horen op een sollicitatie of als een sollicitatiegesprek ongemakkelijk verloopt. Onzekerheid ondermijnt het zelfvertrouwen en daarmee de kans op een stageplek (en later een baan).

De interviews met ervaringsdeskundige studenten maken duidelijk dat stagediscriminatie op heel specifieke momenten plaats vindt, voorafgaand aan en tijdens de stage.

Je krijgt bijvoorbeeld geen antwoord op je sollicitatiebrief.  Erger nog: studenten die hun eigen niet traditioneel Nederlandse naam veranderden in iets ‘oer Hollands’, merkten dat ze met hetzelfde cv en dezelfde brief plotseling wel een kans maakten. Zoals bij Jorinde het geval was...

Anderen vertellen over ongemakkelijke sollicitatiegesprekken of het gevoel buitengesloten te worden tijdens de stage. Voor al die momenten zijn er tips verzameld. 

Wat kun je zelf aan stagediscriminatie doen?

Scholen kunnen stage-aanbiedende bedrijven beter volgen en reageren op hulpverzoeken van studenten. Ze kunnen studenten beter voorbereiden. Bedrijven kunnen inhoudelijk afwijzen. Studenten tenslotte kunnen hun brief en cv laten checken door medestudenten en docenten.

"De eerste afwijzingen kwamen niet hard aan. Ik ben een hbo-student, doe goed mijn best en haal goede cijfers. Het komt wel goed, dacht ik.

Na heel veel afwijzingen, ging ik steeds meer aan mezelf twijfelen. Waar ligt het aan? Komt het door mijn uiterlijk? Is er iets anders aan de hand? Elke keer dat ze mij zagen, was er wel wat. Maar om nu bij mijn sollicitatiebrief al te vermelden dat ik een hoofddoek draag? Nee, daar pas ik voor."

Esra, geïnterviewde student

(Op de foto staat niet Esra maar Halima, een van onze geportretteerden; zij heeft haar eigen anonieme vacaturebank en geeft trainingen)

Heb je vragen of feedback?

We staan je graag te woord!

Joke Hermes
Joke Hermes
Joke Hermes
lector
Lectoraat
E-mail
Machteld de Jong
Machteld de Jong
Machteld de Jong
lector
Lectoraat
Telefoon
E-mail