Sensorisch onderzoek

Programma post-hbo Sensorisch onderzoek

De post-hbo opleiding Sensorisch onderzoek versterkt jouw kennis en inzicht om sensorisch onderzoek beter in te zetten in het bedrijf ter beoordeling van producten en verbetering van producten. Je bent productontwikkelaar, kwaliteitsmanager of werkt in een productieafdeling van een Fast Moving Consumer Goods bedrijf. Je komt wellicht al in aanmerking met sensorisch onderzoek en maakt op basis van metingen keuzes, maar hebt niet altijd de juiste bagage om dit doordacht te doen. Je wilt het hier niet bij laten zitten maar regie nemen om zo sensorisch onderzoek waardevol in te zetten bij het nemen van beslissingen. Je leert o.a.:

  • sensorisch onderzoek vanuit verschillende invalshoeken te bekijken
  • koppelingen te maken tussen sensorische data en instrumentele metingen
  • het opzetten van sensorisch onderzoek en het onderhouden en monitoren van panels
  • hoe je verkregen sensorisch data kunt analyseren, interpreteren en presenteren
  • hoe sensorisch onderzoek kan worden ingezet voor kwaliteitscontrole (QC)
  • het belang en de opzet van sensorisch onderzoek bij productherformulering en ontwikkeling
  • hoe sensorisch een rol speelt in consumentenacceptatie en marketing

Modules

Om het post-hbo diploma Sensorisch onderzoek te behalen moet je 4 van de 5 modules hebben gevolgd. Modules 1 t/m 3 zijn verplicht en afhankelijk van je rol in de organisatie kun je kiezen voor module 4 of module 5.

  • module 1: Inleiding in de Sensoriek en Sensorische onderzoeksmethodieken (Sensorisch onderzoek A)
  • module 2: Sensorisch onderzoek en Kwaliteitscontrole
  • module 3: Sensorische Data-analyse en Interpretatie (Sensorisch onderzoek B)
  • keuzemodule 4: Sensorisch onderzoek en Voedingstechnologie
  • keuzemodule 5: Van Concept tot de Markt

Alle modules zijn ook los te volgen. Een verzoek tot vrijstelling kan worden ingediend via de opleidingsadviseur.

Modules kunnen ook op maat worden aangeboden voor een Incompany training.

Opbouw van de opleiding Sensorisch onderzoek

Module 1: Inleiding in de Sensoriek en Sensorische onderzoeksmethodieken (Sensorisch onderzoek A)

Module 1: Inleiding in de Sensoriek en Sensorische onderzoeksmethodieken (Sensorisch onderzoek A)

In module 1 beginnen we met de basis van sensoriek, want wat is dat eigenlijk? De rol is van zintuigen en perceptie bij voedselkeuze en eetlust wordt behandeld. Er vinden tijdens deze module ook een aantal practica plaats zodat je zelf ervaart hoe belangrijk je zintuigen zijn bij voedselkeuze.  Na de basis over de zintuigen worden verschillende methodieken voor analytisch en hedonisch sensorisch onderzoek behandeld. Er wordt geoefend met het maken van vragenlijsten en er vinden practica plaats waarbij je zelf verschillende opzetten van sensorisch onderzoek uitvoert.

Toetsing: na deze module kun je meedoen aan het examen van de NIMA/MOA Sensorisch onderzoeker A

Module 2: Sensorisch onderzoek en Kwaliteitscontrole

Module 2: Sensorisch onderzoek en Kwaliteitscontrole

Deze module is gericht op sensorisch onderzoek in een productieomgeving, want hoe richt je dat praktisch in? De koppeling tussen kwaliteit (o.a. houdbaarheid) en sensorisch onderzoek wordt behandeld evenals de koppeling tussen instrumentele metingen en resultaten van sensorisch onderzoek en de selectie, training en het onderhoud van panels. Werk je al in een productieomgeving? Dan kan de huidige situatie bij jou op werk worden meegenomen in deze module.

Deze module wordt getoetst middels een examen en assessment.

Module 3: Sensorische Data-analyse en Interpretatie (Sensorisch onderzoek B)

Module 3: Sensorische Data-analyse en Interpretatie (Sensorisch onderzoek B)

Bij het doen van sensorisch onderzoek verzamel je veel data. Om betekenis te geven die data is het belangrijk kennis te hebben van data-analyse. In module 3 maak je kennis met basisstatiek dat nodig is voor het analyseren van sensorische onderzoeksdata. Ook komen onderwerpen als power, meetfouten, schaalkeuze en datavisualisatie langs en zal er dieper worden ingegaan op de interpretatie van data. Panelkwaliteit wordt ook meegenomen in deze module, want hoe weet je of je panel goed functioneert en ook consistent producten beoordeeld? Tijdens werken we met Excel, SPSS, V-Power en EyeQuestion en heb je de mogelijkheid om jouw eigen dataset te gebruiken bij het maken van opdrachten.

Deze module wordt afgesloten met een opdracht en je kunt meedoen aan het NIMA/MOA examen Sensorisch onderzoeker B.

Na module 3 kun je kiezen, ga je voor module 4: Sensorisch onderzoek en Voedingstechnologie, of voor module 5: Van Concept tot de Markt.

Keuzemodule 4: Sensorisch onderzoek en Food Technologie

Keuzemodule 4: Sensorisch onderzoek en Food Technologie

Bij het doen van sensorisch onderzoek verzamel je veel data. Om daar betekenis aan te geven, is het belangrijk kennis te hebben van data-analyse. In module 4 maak je kennis met de benodigde basisstatiek voor het analyseren van sensorische onderzoeksdata. Ook komen meetfouten, schaalkeuze en datavisualisatie langs. Tijdens deze module maak je ook kennis met het programma EyeQuestion.

Deze module wordt afgesloten met een opdracht.

Keuzemodule 5: Van concept tot de markt

Keuzemodule 5: Van concept tot de markt

Niet alleen het product zelf, maar ook extrinsieke attributen beïnvloeden consumentenacceptatie en voedselkeuze. In module 5 wordt de basis van consumentengedrag en marketing behandeld. Daarna ga je meer leren over de invloed van extrinsieke attributen op acceptatie, zoals de verpakking en het merk. Ook komen nieuwe technieken voor consumentenonderzoek langs, zoals virtual reality en gedragsverandering.

Deze module wordt afgesloten met een opdracht.

Interesse in deze opleiding? Vraag een gratis brochure aan.

Bekijk de opleidingsinformatie en maak kennis met o.a. de organisatie, methode en locaties.

Download brochure

Persoonlijk advies nodig? Ik help je graag verder!

Robin Snoek
opleidingsadviseur

Stel je vraag aan Robin
T: 06 1527 9786 | 088 466 30 30
E: robin.snoek@inholland.nl

Is dit de opleiding voor jou? Schrijf je nu in!

Inschrijven