Projectmanagement 2.0 en Adaptief Leiderschap

Adaptief Leiderschap; je gaat het pas zien als je het door hebt.

Door: Marco Mud, docent strategie voor de opleiding Projectmanagement 2.0 en Adaptief Leiderschap van Inholland Academy en ACTIVITY.

Waarom zijn organisaties gebaat bij adaptief leiderschap? Drie redenen. Ten eerste, omdat organisaties goed moeten aansluiten op hun buitenwereld om te kunnen overleven. Ze dienen die buitenwereld niet alleen met de juiste producten en diensten, maar ook met een juiste vervaardigingwijze waarbij de klant niet zelden wordt betrokken. Ten tweede, omdat de grens tussen buitenwereld en binnenwereld (dus) vervaagd is en het zwaartepunt van organisaties daarmee is verschoven van Top naar Bottom. Op de grens van de binnen- en buitenwereld, in de projecten en programma’s die daar lopen, wordt immers de (klant) informatie gevonden die van belang is voor het overleven van de organisatie. En ten derde, omdat organisaties voortdurend bloot staan aan technologische ontwikkelingen, veranderende wet- en regelgeving en duurzaamheidseisen, om er maar een paar te noemen, waaraan ze zich steeds weer moeten aanpassen.

Organisaties moeten dus een diep begrip van de krachten hebben die invloed op ze uitoefenen en daarop voortdurend kunnen inspelen. En dat lukt niet als verkokerde organisatie opererend met gefixeerde vijfjarenstrategieën, een dito structuur en een gebiedende command and control benadering van de medewerkers. Dat lukt naar ons inzicht veel beter als organisaties zo zijn ingericht dat ze op basis van de principes van lerend organiseren steeds kunnen meebewegen met hun buitenwereld. Leiderschap speelt hierbij een centrale rol. De adaptieve leider is in feite een lerende leider. Een richtinggevende organisator die tijdelijke teams formeert en inspireert om vloeibare scopes te realiseren, een vloeibare stakeholderomgeving met over tijd wisselende wensen mee te nemen, meerdere opdrachtgevers tevreden te stellen en te betrekken, condities als tijd en geld te managen, aan te blijven sluiten op de Grand Strategy van de organisatie en deze te beïnvloeden daar waar nodig.

De opleiding Projectmanagement 2.0 en Adaptief Leiderschap leert je in feite drie dingen. Ten eerste om de lerende leider in jezelf naar boven te halen. Ten tweede om de lerende benadering in je teamleden naar boven te halen. En ten derde om de lerende kwaliteit van je eigen organisatie naar boven te halen. Heb je te dealen met complexiteit? Met complexe opgaven in een sterk bewegende organisatorische omgeving? En snap je dat een kort door de bocht s.m.a.r.t. managementaanpak daarbij tekort schiet? Zie je in dat je complexiteit eerst met elkaar moet begrijpen voordat je het te lijf gaat? En dat het aanpakken ervan maatwerk is? ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’, en als je dat door hebt dan willen wij graag met je samenwerken aan jouw succes, dat van je team en je organisatie in onze opleiding Projectmanagement 2.0 en Adaptief Leiderschap. We kijken ernaar uit!

Amsterdam, 14 februari 2019Drs. M.R.G.P. (Marco) Mud combineert zijn studieachtergrond als bestuurskundige en docent in de opdrachten die hij al 25 jaar voor publieke en private organisaties uitvoert. De rode draad hierin is hoe organisaties collectief effectief bij strategierealisatie kunnen zijn en de rol van individuele en collectieve leerprocessen daarbij. De rollen van waaruit hij acteert zijn bestuurder, directeur, manager, projectmanager, managementconsultant en docent. Marco is eigenaar/directeur van ACTIVITY.

Interesse in deze opleiding? Vraag een gratis brochure aan.

Bekijk de opleidingsinformatie en maak kennis met o.a. de organisatie, methode en locaties.

  Download brochure

Margo van Kemenade.JPG

Persoonlijk advies nodig? Ik help je graag verder!

Margo van Kemenade
opleidingsadviseur

Stel je vraag aan Margo
T: 06 5435 2764 | 088 466 30 30
E: margo.vankemenade@inholland.nl