Cultuurbegeleider

Oud-deelnemer Esther Hakkoer over post-hbo Cultuurbegeleider

"Na jarenlang met veel passie en enthousiasme als cultuurcoördinator op mijn school werkzaam geweest te zijn, voelde ik al enige tijd de behoefte om mijn inhoudelijke kennis uit te breiden op het gebied van Kunst en Cultuur. Toen in 2017 de post-hbo opleiding Cultuurbegeleider van start ging bij Inholland Academy heb ik mij dan ook meteen opgegeven.

En nu, tien maanden later, ben ik bijzonder blij dat ik die stap gemaakt heb. Onder begeleiding van twee deskundige, aardige docenten hebben wij het afgelopen jaar veel geleerd en ervaren. Tijdens de expertmeetings hebben wij ons verdiept in verschillende disciplines, o.a. erfgoed, literatuur, theater, muziek. Het waren vaak heel intensieve studiedagen, maar met elkaar vloog de tijd voorbij en beleefden we leerzame, aangename uren. Door nieuwe inzichten, vooral op het gebied van coaching, kreeg ik steeds meer inzicht in hoe er een beter beleid op het gebied van Kunst en Cultuur op school zou kunnen worden geïmplementeerd. Een verandertraject met hulp van collega’s! Dat zou toch geweldig zijn!

In de praktijk had ik helaas al jaren tegenstand ervaren in het team bij het ‘op de kaart zetten’ van cultuuronderwijs. De collega’s hadden meestal geen tijd om zich bezig te houden met vakken die niet door middel van toetsen gewaardeerd konden worden. Directie zag het belang niet in van vakken die toch alleen maar als ‘leuk’ werden ervaren en vakoverstijgend werken werd als tijdrovend gezien. Ik voelde me vaak eenzaam in het strijden voor beter cultuuronderwijs. Maar nu ik zelf meer inzicht heb gekregen in hoe veranderprocessen werken, lijkt het haalbaar het team op school zelf de keuze te laten maken om te willen veranderen. Collega’s enthousiasmeren en laten ervaren hoe belangrijk en vooral hoe leuk het is om zelf aan de slag te gaan. Na de opleiding tot Cultuurbegeleider ben je ertoe in staat om dit proces te begeleiden.

Als ik zie hoe ik het afgelopen jaar mijn inhoudelijke kennis heb kunnen vergroten door de collegemiddagen met gevarieerde werkvormen, docenten en gastdocenten, expertmeetings, vakliteratuur en niet in de laatste plaats het met elkaar uitwisselen van ervaringen, dan kan ik niet anders concluderen dan dat ik nu veel sterker sta en op een professionele manier een bijdrage kan leveren aan het weer op de kaart zetten van Kunst en Cultuur op de basisschool."

Esther Hakkoer
Intern cultuurcoördinator, De Haagse Scholen
oud-deelnemer Cultuurbegeleider

Terug naar In het kort

Interesse in deze opleiding? Vraag een gratis brochure aan.

Bekijk de opleidingsinformatie en maak kennis met o.a. de organisatie, methode en locaties.

Download brochure

Is dit de opleiding voor jou? Schrijf je nu in!

Inschrijven

Heb je vragen?

We helpen je graag verder!

Whatsapp
06 1144 9918
Telefoon
088 466 3030