Schuldhulpverlening

Referenties opleiding Schuldhulpverlening

Martje Denayère-Pos Bewindvoerder Wsnp Pot Jonker Advocaten
"Al bijna 13 jaar werk ik als Wsnp bewindvoerder (2017). Door mijn werk kom ik in iedere zaak waar de Rechtbank mij benoemd als bewindvoerder in aanraking met de schuldhulpverlening en de mensen daar achter. Zij leveren immers de dossiers aan waar je als bewindvoerder mee verder mag. Omdat ik daardoor ook wel eens tegen zaken aanliep die ik anders verwacht had, ben ik mij naast mijn werk nog meer gaan verdiepen in het werk van de schuldhulpverlener. Daarvoor is naast mijn opgedane praktijkkennis ook theoretische kennis heel fijn. Om die reden ben ik in 2016 gestart met de Post HBO opleiding Schuldhulpverlening bij Inholland Academy. De docenten zijn praktijkgericht hetgeen het voor mij heel leuk maakte om deel te nemen aan de lessen. Ook de interactie met mede deelnemers was goed. Delen en leren van elkaar en met elkaar!

Voor mijn eigen werk was deze opleiding niet noodzakelijk, maar het geeft een mooie verdieping in de gehele problematiek rondom schulden. Bovendien is het waardevol in de contacten die ik heb met de SHV’ers van de gemeente waar ik veel mee werk. Met veel plezier kijk ik terug op een voor mij zeer geslaagde opleiding.

Na het afronden van de opleiding ben ik door Inholland gevraagd om op de opleiding de les over de Wsnp voor mijn rekening te nemen. Met veel plezier verzorg ik nu als gastdocent lessen op Inholland. Een hele nieuwe ervaring voor mij, waar ik ook zeker nog veel van en in kan leren. Dus wellicht tot ziens op de opleiding."
 

Mitchell Vrede, zaakondersteuner Sociaal Wijkteam Zaandam-Zuid
“Ik heb voor de opleiding Schuldhulpverlening gekozen, omdat ik graag gespecialiseerd wil zijn in dit vakgebied. Op dit moment werk ik als zaakondersteuner bij het Sociaal Wijkteam in Zaandam-Zuid. De schuldenproblematiek is daar een groot deel van. Ik richt mij voornamelijk op de wijkbewoners die ondersteuning nodig hebben met hun financiën. Drie van m'n collega's hebben dezelfde opleiding gevolgd en ook nog op dezelfde locatie, namelijk Diemen. Zij hebben de opleiding als zeer positief ervaren.

Het was voor hen een zeer leerzame opleiding. Dit maakte voor mij de keuze makkelijker om ook voor Inholland Academy te kiezen. Wat de opleiding mij concreet heeft opgeleverd, is natuurlijk de opgedane kennis die ik vervolgens kon toepassen in het werkveld. Ik hoef nu bijvoorbeeld wat minder te sparren met mijn collega's als het betrekking heeft op een schuldhulpverlening-cliënt. Sommige casussen kunnen nu sneller afgehandeld worden, omdat ik minder tegen bepaalde dingen aanloop. Als je een passie voor schuldhulpverlening hebt, dan is het zeker de moeite waard om de opleiding te gaan volgen. Als je van plan bent om in de toekomst wat te gaan doen met de opleiding, je wilt bijvoorbeeld schuldhulpverlener worden, raad ik je ook aan om ervaring op te doen bij bepaalde organisaties die schuldhulpverlening aanbieden. Ga desnoods als vrijwilliger aan de gang, zo ben ik ook begonnen. Je kunt terecht bij organisaties als Humanitas, Doras en PuurZuid.”


 Erik Teutscher - post-hbo opleiding Schuldhulpverlening

Erik Teutscher, oud-deelnemer Schuldhulpverlening
"Tijdens de bijeenkomsten herkende ik in de theorie veel uit de praktijk en andersom kon ik in de klas opgedane kennis onmiddelijk in de praktijk toepassen. Hierdoor ging mijn ontwikkeling razendsnel. 
Mijn middelbare school ben ik begonnen op het VWO en deze heb ik zonder diploma in HAVO 4 verlaten. Vanwege mijn interesse voor voertuigen ben ik daarna een 2-jarige chauffeursopleiding gaan volgen aan een Streekschool, het huidige ROC. Nadat ik het diploma had behaald, ben ik blijven werken bij het transportbedrijf waar ik mijn stage had gedaan. In de loop der jaren heeft mijn ontwikkeling echter niet stil gestaan en heb ik mijn algemene kennis verbreed. Ik heb ook vaak nagedacht over een ander beroep, maar een drukke baan en financiële verplichtingen maakten het moeilijk om een opleiding te gaan volgen.

Totdat ik in januari 2015 mijn baan verloor, omdat het al langer slecht ging bij het bedrijf waar ik toen werkte. Ik was inmiddels in een positie gekomen, waarin ik de kans had om mij om te scholen en heb deze gelegenheid met beide handen aangepakt om op zoek te gaan naar een beroep dat bij mij past. Ik kwam uit bij het beroep schuldhulpverlener. Dit vanwege persoonlijke ervaringen op financieel/administratief vlak en omdat ik het vak vond passen bij mij als mens; sociaal betrokken en dienstverlenend.

In mijn zoektocht naar een passende opleiding kwam ik via internet bij Inholland Academy terecht. Daar worden proeflessen gegeven om een indruk te krijgen over de opleiding. Tijdens die les werd mijn enthousiasme voor het beroep van schuldhulpverlener aangewakkerd en kreeg ik het idee dat dit goed bij mij zou passen. Het viel alleen niet mee om een stageplaats te vinden, maar via opleidingsadviseur Esther Lute ben ik in contact gekomen met iemand die werkt bij een sociaal wijkcentrum in Zaandam en die de opleiding Schuldhulpverlener ook recentelijk had gevolgd. Na een uitvoerig gesprek met haar te hebben gevoerd, gaf ze mij een stageplek.

De opleiding Schuldhulpverlening en stage gingen hand in hand. Theorie en praktijk vulden elkaar goed aan. Tijdens de bijeenkomsten herkende ik in de theorie veel uit de praktijk en andersom kon ik in de klas opgedane kennis onmiddelijk in de praktijk toepassen. Hierdoor ging mijn ontwikkeling razendsnel. De lessen heb ik met veel plezier gevolgd en dat lag ook voor een groot deel aan de wijze waarop de docenten dit deden. Ik kijk er met een goed gevoel op terug.

Nadat ik de opleiding met goed gevolg heb afgesloten, ben ik als vrijwilliger blijven werken in het wijkcentrum in Zaandam. Ik voel me daar erg op mijn plek en kan mij er verder ontwikkelen in de schuldhulpverlening. Uiteindelijk heb ik sinds juni 2017 een vaste baan als schuldhulpverlener. Wat ik met mijn verhaal wil meegeven, is dat het belangrijk is om mensen niet te categoriseren. Sommige mensen zijn laatbloeiers bij wie de ontwikkeling niet volgens het boekje verloopt en die, net als ik, op een latere leeftijd de draad weer oppakken."

Terug naar In het kort

Interesse in deze opleiding? Vraag een gratis brochure aan.

Bekijk de opleidingsinformatie en maak kennis met o.a. de organisatie, methode en locaties.

Download brochure

Esther Lute nov 2018.jpg

Persoonlijk advies nodig? Ik help je graag verder!

Esther Lute
opleidingsadviseur

Stel je vraag aan Esther
T: 06 2111 5501 | 088 466 30 30
E: esther.lute@inholland.nl

Is dit de opleiding voor jou? Schrijf je nu in!

Inschrijven