TerraTechnica: samenwerken aan duurzame energieoplossingen

Programma masterclasses TerraTechnica

In de masterclasses word je meegenomen in de wondere wereld van duurzame energie. Aan de hand van theorie, praktijkcases en discussies leer je de concepten en de potentie van duurzame energieoplossingen (beter) kennen. En leer je hoe je daarin keuzes kunt maken.

1. Energie systeemintegratie en sustainable systems: het totale systeem overzien

Complexe maatschappelijke vraagstukken als klimaatverandering en energievoorziening vragen om nieuwe, creatieve oplossingen. Het begrijpen van de systemen geeft daarbij inzicht en helpt bij het maken van keuzes en beleid. Het geeft ook een beeld van mogelijke negatieve gevolgen voor de samenleving op langere termijn. In deze masterclass word je meegenomen in de duurzame energiesystemen en technologieën. Het slim laten samenwerken van duurzame energiebronnen en energieopslag, zodat een toekomstbestendig en flexibel energiesysteem ontstaat. Je kijkt naar de interactie en interdisciplinaire samenwerking tussen economie, milieu en samenleving en de diverse oplossingsrichtingen op basis waarvan je betere keuzes kunt maken.

Sprekers: Fred Gardner (associate lector duurzame energie) en Mauro Gallo (lector biomimicry)

2. De toekomst van groen gas

We verwachten dat groen gas een grote rol gaat spelen in de energietransitie. Met alleen duurzame elektriciteit gaan we het namelijk niet redden. Groen gas wordt gemaakt uit biomassa. Groen gas is net zo te gebruiken als het huidige aardgas. De infrastructuur is er al! Maar wanneer is gas groen? Welke technieken worden gebruikt om groen gas te maken? Voor welke sectoren en gebieden is groen gas een oplossing? En hoe kunnen we onze kennis van gas inzetten bij CO2 afvang, opslag en hergebruik?

Spreker: Mark Overwijk, ECN part of TNO

3. Heeft groene waterstof toekomst?

Waterstof wint aan populariteit. Waterstof is goed te gebruiken als grondstof, brandstof voor industrie en vervoer en mogelijk ook voor huizen. Maar wat is het precies, hoe kunnen we het produceren en hoe kunnen we het gebruiken in de transitie naar een duurzamer energiesysteem? Wat zijn de consequenties? En wat betekent dat voor de infrastructuur? Deze masterclass geeft inzichten de keten van groene waterstof: van het opwekken, transporteren tot het vervoer op groene waterstof. En hoe deze keten te organiseren en financieren.

Sprekers: Benjamin Bolman, ENGIE, Pieter Blok, ENGIE en Arend de Groot, ECN part of TNO   

4. Financieren van de duurzaamheid

Technische innovaties zijn in een circulaire economie en voor duurzame energieoplossingen een ‘must’. Maar innovatieve startups hebben vaak (te) weinig oog voor de financiering van hun duurzame idee. En dat terwijl de terugverdientijd vaak langer is. Welke (duurzame) verdienmodellen en financieringsmogelijkheden zijn er voor eco-innovaties? Hoe kunnen bedrijven hun idee vertalen naar de voordelen voor de klant en de maatschappij en minder kosten maken in de productie? Dat is het aangrijpingspunt voor financiering. Deze masterclass biedt u deze inzichten aan de hand van best-practices. Je krijgt inzicht in casussen, waar moet je op letten om wat van de grond te krijgen.

Sprekers: Pieter van der Hoeven, associate lector Finance & Accountancy en Haico Halbesma, Teamwork Technology

5. Energietransitie in de praktijk: het samenspel tussen bewoners, ondernemers, overheid en andere organisaties

Keuzes en doorwerking van beleid op verschillende niveaus: Europa, Rijk en Regionale Energie Strategieën. Aan bod komen ook de subsidies, de positie van gemeenten en andere spelers in de energietransitie. En de rol van gebiedsontwikkeling. Hoe neem je bewoners, samenwerkingspartners en je eigen organisatie mee? Aan de hand van een eigen casus komen de dilemma’s en mogelijke oplossingsrichtingen aan bod. Ook spelen we de We Energy Game: stel de ideale duurzame energiemix vast en maak daarmee dorpen en steden energieneutraal.

Spreker: Marc Pothast, oud interim-gemeentesecretaris en voorzitter Teamwork Technology corporatie, We Energy Game

6. Gebouwde omgeving

De gebouwde omgeving staat aan de vooravond van een megaverbouwing. Om de doelstelling uit het klimaatakkoord te halen moeten we het aantal renovaties aan woningen met zo’n factor 100 vergroten. Hoe krijg je dat voor elkaar? Naar het antwoord daarop zijn veel mensen op zoek, het ligt in ieder geval niet voor het oprapen. Tijdens deze masterclass deelt Niels Sijpheer zijn kennis en ervaringen die zijn opgedaan in het innovatieprogramma Energiesprong en Stroomversnelling. Ook gaan we gezamenlijk nadenken over de vraag: “hoe pakken we het aan?”

Spreker: Niels Sijpheer, expert gebouwde omgeving bij TerraTechnica

Interesse in deze masterclasses? Vraag een gratis brochure aan.

Bekijk de informatie en maak kennis met o.a. de organisatie, methode en locaties.

  Download brochure

Persoonlijk advies nodig? Wij helpen je graag verder!

Petra Bijvoet | T: 06-1527 9457 | E: petra.bijvoet@inholland.nl 

Zijn deze masterclasses iets voor jou? Schrijf je nu in!

Inschrijven