Jeugd- en jongerenwerker

Programma post-hbo Jeugd- en jongerenwerker

De opleiding Jeugd- en jongerenwerker duurt een jaar en bestaat uit 20 bijeenkomsten. Je krijgt klassikaal les, volgt vaardigheidstrainingen en hebt intervisie en casuïstiekbesprekingen. Er is genoeg ruimte om eigen leervragen in te brengen. De opleiding bestaat uit zes modules:

Module 1: Profilering en professionalisering

Tijdens de eerste module komen met name de basiscompetenties aan bod die van belang zijn voor het werken met kinderen en jongeren.

Module 2: Fysieke en psychische ontwikkeling

In deze module leer je over de lichamelijke en psychische ontwikkelingsfasen van kinderen en jongeren, het signaleren van afwijkend gedrag, radicalisering en seksualiteit. Ook gaan we in op de vraag hoe jij deze zaken bespreekt met ouders en verzorgers.

Module 3: (Steun)netwerken

We staan stil bij contextuele systemen en je leert op een andere wijze te kijken naar gezinnen en netwerken. Hoe kun je andere partijen benaderen met als doel de leefomgeving in de wijk te verbeteren? Ook komen relevante voorzieningen voor jeugd en jongeren aan bod.

Module 4: Samenwerken

Hoe werk je goed samen en welke competenties heb je daarvoor nodig? Begrippen als teamcoaching, netwerkanalyses, meervoudige partijdigheid en verantwoordelijkheid komen voorbij. Waar houdt jouw rol op en begint die van een ander?

Module 5: Coaching en begeleiding

In deze module ga je aan de slag met coachingsvaardigheden en gespreksvoering in de praktijk: onderhandelen, conflicthantering, oplossingsgerichte gespreksvoering en motiverende gespreksvoering.

Module 6: Intervisie

Tijdens intervisie staan jouw persoonlijke leervragen centraal. Je bespreekt praktijksituaties met medestudenten.

Je rondt de opleiding af met een projectopdracht, procesverslag, essay en presentatie.

Interesse in deze opleiding? Vraag een gratis brochure aan.

Bekijk de opleidingsinformatie en maak kennis met o.a. de organisatie, methode en locaties.

Download brochure

Monica Teunis hoge resolutie.jpg

Persoonlijk advies nodig? Ik help je graag verder!

Monica Teunis
opleidingsadviseur

Stel je vraag aan Monica
T: 06 1527 9284 | 088 466 30 30
E: monica.teunis@inholland.nl