Praktijkverpleegkundige in het verpleeghuis en vgz, voortraject

Docent Vincent Moolenaar


"Praktijkervaringen maken mijn lessen levendig en actueel"

Vincent Moolenaar werkt als docent verpleegkundige methodiek, klinisch redeneren, palliatieve zorg en psychiatrie in de post-hbo opleiding Praktijkverpleegkundige in het verpleeghuis en vgz. De vakken die hij geeft, liggen hem na aan het hart.

Geen exact vak

"Zorg is geen exact vak, dat wil ik deelnemers vooral meegeven. Een stoornis is voor ieder individu weer anders en elke patiënt heeft zijn eigen wensen en behoeftes. Tegelijk is methodisch werken en klinisch redeneren belangrijk voor kwalitatieve, veilige zorg. Wanneer verpleegkundigen hetzelfde denken en handelen bij bepaalde situaties, wordt de beste zorg gegeven. De vakken die ik verzorg, liggen me dan ook na aan het hart. Ik sta vierkant achter de kennis die ik overdraag.

Praktijkervaringen

Deelnemers aan deze module komen in een groep gelijkgestemde en zeer gemotiveerde collega's terecht. Iedereen beschikt over een sterke intrinsieke motivatie om het vak op zijn of haar beste vermogen uit te voeren. Het tempo ligt daardoor soms hoog en de bijeenkomsten kunnen intensief zijn maar ook inhoudelijk enerverend en zeer boeiend. Ik vind het fijn om praktijkervaringen te betrekken in mijn lessen. Dat maakt de lessen levendig en actueel. Met collega’s en deelnemers praat ik daarom veel over het vak. Sommige collega’s hebben al zo veel ervaring. Dan is het leuk om met hen te verkennen hoe we dit werk nóg beter kunnen uitvoeren.

Licht in hoofd

Af en toe maak je als docent grappige dingen mee. Hoewel ik best wat gewend ben qua beelden van operaties of wonden, werd het mij op een gegeven moment ook te veel. Het was een lange dag en ik had geen tijd gehad om te eten. Toen een deelnemer tijdens een college foto's van ontstoken insteekopeningen presenteerde, werd ik licht in mijn hoofd en zakte ik door mijn benen. Enkele minuten later kwam ik bij op een bed in het vaardigheidslokaal. De groep was tot mijn verbazing gewoon verdergegaan met de presentatie. Ik was tegelijk geschokt én trots, ze wisten prima te handelen en hadden de situatie goed ingeschat.

Award

Naast mijn werk schrijf ik graag science fiction verhalen. Mijn grote droom is dan ook genomineerd te worden voor een Hugo of Nebula-award in science fiction. Dat zal alleen niet snel gebeuren, want ik publiceer alleen in het Nederlands. Ook produceer ik video’s en doe ik aan drummen en tuinieren."

Vincent Moolenaar
docent voortraject en post-hbo opleiding Praktijkverpleegkundige in het verpleeghuis en de vgz

Terug naar Docenten

Interesse in dit voortraject? Vraag een gratis brochure aan.

Bekijk de opleidingsinformatie en maak kennis met o.a. de organisatie, methode en locaties.

Download brochure

Is dit voortraject iets voor jou? Schrijf je nu in!

Inschrijven