Veelgestelde vragen

Als je bedrijfskunde (MER) gaat studeren, welke vakken krijg je dan?

Met vakken als strategie en beleid, internationale economie en personeelsmanagement leg je in de eerste twee jaren van de economie-opleiding Business Studies hbo een brede basis, waarna je je in het derde jaar gaat specialiseren en een afstudeerrichting in bijvoorbeeld bedrijfskunde kiest.

Wil je je verdiepen in bedrijfskunde (MER), dan past de afstudeerrichting Management & Beleid het beste bij je. Je doet daarmee alle kennis op die nodig is om bedrijfsprocessen in te richten en te vernieuwen en leert daarvoor alles over kwaliteitszorg/certificering, internationaal management en recht, procesmanagement en governance & ethiek.

Kun je de opleiding bedrijfskunde in de buurt van Rotterdam, Amsterdam of Den Haag volgen?

Je kunt bedrijfskunde (MER) op verschillende locaties in Nederland studeren. Woon je in de buurt van Rotterdam, Amsterdam of Den Haag?

Kijk waar je onze brede opleiding Business Studies kunt volgen

Wat zijn de toelatingseisen voor hbo bedrijfskunde?

Voor bedrijfskunde gelden de toelatingseisen voor hbo-opleidingen. Om te kunnen starten heb je minimaal een diploma havo, vwo of mbo-4 nodig.

Bekijk de toelatingseisen voor Business Studies

Wat is de afstudeeropdracht bij bedrijfskunde (MER)?

In het vierde studiejaar ga je afstuderen. Je hebt nu alle vaardigheden en competenties om zelfstandig onderzoek te doen bij een opdrachtgever uit de zakelijke praktijk. Je afstudeeropdracht bedrijfskunde (MER), behorend bij de afstudeerrichting Management & Beleid van Business Studies, bestaat uit een zelfstandig onderzoek en het opstellen van een adviesrapport (scriptie bedrijfskunde).

Lees alles over afstuderen in het vierde jaar van Business Studies

Wat is het verschil tussen bedrijfskunde en bedrijfseconomie?

Bedrijfskunde of bedrijfseconomie studeren? Op het eerste gezicht lijken deze studies op elkaar. Het verschil zit ‘m in specialisme. Bedrijfskunde is een brede managementopleiding die gericht is op beleids- en management-ondersteunende functies in het bedrijfsleven en de overheid. Je leert zowel de juridische als personele aspecten van bedrijfsvoering en krijgt veel algemene vakken, zoals marketing, sales, procesmanagement en riskmanagement.

Bedrijfseconomie is specialistischer. Je wordt opgeleid tot financieel-economisch deskundige. Daarbij leer je problemen vanuit een economische invalshoek op te lossen en krijg je vakken als bedrijfseconomie, bedrijfsadministratie en financieel management.

Bestuurskunde vs. bedrijfskunde, wat is het verschil?

Waar bedrijfskunde zich richt op de juridische en personele aspecten van bedrijfsvoering, staan bij bestuurskunde meer de politieke en maatschappelijke verhoudingen en het management bij de overheid centraal. Bestuurskunde bereidt je voor op beleidsfuncties bij de overheid of bij instanties en organisaties die aan de overheid gerelateerd zijn, zoals waterschappen, vakbonden en werkgeversorganisaties.

Wat is het verschil tussen bedrijfskunde en international business?

Bedrijfskunde is overwegend in het Nederlands, terwijl bij international business de voertaal Engels is. International business is sterk georiënteerd op het internationale bedrijfsleven. Je krijgt een internationaal gericht vakkenpakket en je leert alles over andere (bedrijfs)culturen en wetten.