Veelgestelde vragen

Wat is de vereiste vooropleiding?

De deeltijd DigiPabo is toegankelijk voor studenten met een diploma vwo, havo of mbo 4.

Moet ik toelatingstoetsen doen?

Als je een havo- of mbo 4-diploma hebt, moet je een of meer landelijke toelatingstoetsen doen voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Met een vwo-, hbo- of wo-diploma hoeft dit niet. Kijk voor meer informatie op: www.goedvoorbereidnaardepabo.nl. Hier vind je onder andere tips en materiaal om je voor te bereiden op de toetsen.

Als je geen mbo-4 opleiding of hoger hebt en je bent 21 jaar of ouder bij aanvang van de studie, dan kun je de Toelatingstoets doen. Hiermee toetsen we of je beschikt over voldoende kennis en vaardigheden om een hbo-opleiding te volgen. Naast de Toelatingstoets zijn ook de landelijke toelatingstoetsen verplicht.

Waar kan ik de opleiding volgen?

De deeltijd DigiPabo kun je volgen op de locaties Den Haag en Dordrecht. In Den Haag volg je de studie geheel op afstand; alleen de toetsen zijn in Den Haag. Er is geen lesrooster met colleges. In Dordrecht heb je ongeveer zeven tot negen keer per jaar een lesdag.

Zijn er ook fysieke lesdagen?

Op de locatie Dordrecht heb je zeven tot negen keer per jaar van 13.00 tot 21.00 uur les op maandagen. In Den Haag is de studie geheel op afstand en is er geen lesrooster met colleges. Alleen de toetsen zijn in Den Haag.

Hoeveel stagedagen heb ik per week?

Je loopt één dag stage per week, behalve het laatste half jaar, dan loop je twee dagen stage per week.

Zoekt de opleiding een stageplek voor mij?

De opleiding helpt je bij het regelen van een stageplek. We werken samen met een aantal schoolbesturen en zoeken een plek voor je binnen onze samenwerkingsverbanden.

Kan ik mijn werk als onderwijsassistent als stage gebruiken?

Je kunt je werk als onderwijsassistent niet als stage gebruiken. Wij zoeken een stage passend bij je onderwijsmodule. De DigiPabo volg je in deeltijd en biedt daardoor naast de stage en studie de mogelijkheid om te blijven werken.

Welke boeken heb ik nodig?

Bij de start van de opleiding krijg je de studiewijzer. Hierin staat de vereiste literatuur.

Hoe lang duurt de studie?

De studie duurt 4 jaar (nominaal).

Hoeveel tijd kost de opleiding?

Het verschilt per persoon hoeveel tijd je aan de opleiding kwijt ben. Gemiddeld is het ruim 30 uur per week.

Wat is de BSA-norm?

Je moet in je eerste jaar minimaal 50 studiepunten (European Credits of EC’s) hebben behaald om aan de BSA-norm te voldoen. Extra voorwaarde is dat je een voldoende haalt voor de landelijke toetsen Nederlands en rekenen én de praktijkonderdelen.

Wat is een Studiekeuzecheck?

De Studiekeuzecheck is een gesprek tussen de opleiding en de aankomende student om met elkaar te bespreken of de juiste studiekeuze wordt gemaakt. Hiervoor wordt onder meer de uitkomst van een online test gebruikt en ook de motivatie wordt besproken.

Welk type medestudenten tref ik aan?

Je zit in een studiegroep met medestudenten variërend in leeftijd, vooropleiding en werkervaring. Deze variatie is een meerwaarde voor je studie.