Impressie nieuwbouw

Werp hierboven een blik op het toekomstige hogeschoolgebouw via de impressie van de architect of bekijk hieronder de aftermovie van de kick-off van de bouw.

Nieuwbouw Inholland Amsterdam

Er zijn helden nodig om de wereld te verbeteren. Mensen zoals jij, de professional van morgen. Bij Inholland Amsterdam werk je echt aan jouw toekomst. Aan lokale en globale vraagstukken over de wereld van morgen. Over jouw wereld. Dus beter leer je nu over later. In onze creatieve labs verbreed je je horizon. Je werkt samen met bewoners van het eiland, onderzoekers, docenten en studenten van andere opleidingen aan oplossingen voor een betere wereld. Je begint klein. Gewoon bij ons in de Amsterdamse Sluisbuurt. En geloof ons, dat wordt vanzelf groter. Wat jij bedenkt voeren we ook uit. Hier aan het IJ is leren experimenteren. Onderzoeken. Het zelf doen. Lekker IJgenwijs zijn. Niet pas straks in het werkveld, nee nu al praktijkervaring opdoen. Spring maar in het diepe, wij springen met je mee.

We zorgen voor een veilige plek waar je je thuis voelt. We zien je en kennen je bij naam. Hier maak je vrienden en herinneringen voor het leven. Bij Inholland gaat het op z’n Amsterdams: soms met bloed, zweet en tranen, maar altijd met z’n allen vooruit. Want het gaat wel over jouw toekomst. Wij geloven dat jij het verschil gaat maken. Als het nodig is helpen we een handje. No worries, we zijn je moeder niet. Dus je moet het wel zelf doen. Wees je eigen held. En als het vandaag niet lekker gaat, is er altijd weer een morgen. Jouw morgen.

Inholland Amsterdam. Hier voel je je thuis.

In de zomer 2024 verhuizen we van onze huidige locaties in Amsterdam en Diemen naar een nieuw multidisciplinair gebouw in de Amsterdamse Sluisbuurt, waarin samenwerking met studenten, onderzoekers en docenten van verschillende opleidingen, maar ook met bewoners en lokale organisaties veel vanzelfsprekender wordt. Zo ontstaan nieuwe onderwijsvormen, ideeën en innovaties, die we delen met de Sluisbuurt en de stad Amsterdam. Op deze manier doe je bij Inholland werkervaring op waarmee je een mooie voorsprong op de arbeidsmarkt verwerft.

Ons nieuwe adres per 5 september 2024 is: Pina Bauschplein 4, Amsterdam. Check via de button hieronder de nieuwe locatie via Google Maps.

Locatie Sluisbuurt

Check de bouwvorderingen via onze timelapse-camera!

Neem alvast een kijkje in het toekomstige pand!

Verhuisdatum
Zomer 2024
Locatie
Sluisbuurt, Amsterdam
Verhuizen mee:
32 opleidingen

Voordelen van de verhuizing:

  • Bijna alle opleidingen en onderzoeksgroepen onder één dak: betere samenwerking
  • Moderne en toekomstbestendige leer- en werkomgeving: meer flexibiliteit m.b.t. gebouwinrichting en klimaatbeheersing
  • Gebouw is zo goed als energie- en waterneutraal, groen en duurzaam
  • Ontwerp gebouw haalt veel daglicht en buitenventilatie naar binnen.

Onderwijsinnovatie

De hogeschool wil een bijdrage leveren aan maatschappelijke vraagstukken in de wijk, stad en regio. Het is vaak complexe materie die doorgaans om een interdisciplinaire samenwerking vraagt. Door (bijna) alle opleidingen uit Amsterdam en Diemen in één gebouw onder te brengen, versterkt Inholland de onderlinge samenwerking en onderwijsinnovatie. Nu al loopt Inholland op de verhuizing vooruit met het ‘Sluislab’ dat zich het afgelopen studiejaar gevestigd heeft op Zeeburgereiland. Binnen deze leergemeenschap bedenken studenten van verschillende opleidingen in samenwerking met elkaar, met onderzoekers en met partners die ook bij de wijk betrokken zijn, concepten die bijdragen aan de ontwikkeling van de Sluisbuurt en het Zeeburgereiland.

Over de nieuwe locatie

De Sluisbuurt ligt op de westelijke punt van Zeeburgereiland en grenst aan de Schellingwouderbrug en de Piet Heintunnel. Vanaf Amsterdam Centraal op slechts 20 minuten reistijd met het OV, 30 minuten fietsen en makkelijk toegankelijk met de auto is de nieuwbouw goed te bereiken. Daarnaast komt er een tijdelijke pontverbinding voor een snellere route naar de nieuwbouw. Op de kaart hiernaast kun je de locatie zien onder het rode markeerpunt. Meer weten, bekijk dan hier de pagina van de Gemeente Amsterdam

Aan de voet van Inholland komt een waterbassin dat het hart van de buurt zal vormen, met daaromheen een wandelgebied en een plein met winkels, supermarkten, cafés, restaurants en andere voorzieningen.

In de directe nabijheid zal de komende jaren ook studentenhuisvesting van DUWO worden gerealiseerd, als onderdeel van een mix van 5500 huur- en koopwoningen.

Meer informatie over de verhuizing

Gebouw

Het gebouw

Het ontwerp van het gebouw is uniek in flexibiliteit m.b.t. gebouwinrichting, de aanwezigheid van instelbare klimaat- en lichtsystemen, een ondergronds afvaltransportsysteem. Ook is het duurzaam gebouwd met o.a. warmte- en koudeopslag, een retentiedak waarin regenwater tijdelijk wordt opgevangen t.b.v. de dakbeplanting en zonnepanelen in gevels.

De Bouwcombinatie Visser & Smit Bouw | HOMIJ Technische Installaties is begin november gestart met de eerste bouwvoorbereidingen voor het nieuwe, door architectenbureau cepezed ontworpen onderwijsgebouw van circa 31.000 m2. Inmiddels zijn alle palen geslagen.

In deze toekomstige ‘smart building’ met flexibele indeling wordt energie opgewekt en daglicht en buitenventilatie binnengehaald. Een van de blikvangers wordt de grote hoeveelheid beplanting op het dak. De high-tech laboratoria van de Life Sciences-opleidingen zullen worden gedeeld met het ROC van Amsterdam. Dit bevordert een soepele doorstroom van mbo’ers naar het hbo.

Tekening: onze duurzame nieuwe plek, Inholland Amsterdam in de Sluisbuurt

Het nieuwe, centrale gebouw voor de opleidingen van Inholland in Amsterdam komt in de Sluisbuurt te liggen, een nieuw te bebouwen gedeelte van het Zeeburgereiland. In het ontwerpproces heeft Inholland keuzes gemaakt die samen zorgen voor een duurzame leer-, werk- en leefomgeving voor de gebruikers. Naast het Inholland-gebouw krijgt de hele wijk een duurzaam karakter.

Bovenstaande tekening geeft inzicht in duurzame kenmerken van het gebouw en de buurt. Dagelijks ontstaan er nieuwe initiatieven om het duurzame karakter verder te vergroten. Deze tekening krijgt de komende jaren periodiek een actualisatie met aanvullende maatregelen.

Sluislab

Sluislab verkent nieuw terrein: Van onbewoond eiland naar levendige stad

Van een uitgestrekte zandvlakte naar een aantrekkelijke Amsterdamse stadswijk: hoe pak je dat aan? Inholland wordt de eerste bewoner van de Sluisbuurt op Zeeburgereiland en kiest voor een actieve rol bij de ontwikkeling van de wijk. Dat begint al lang voordat de verhuisdozen zijn uitgepakt. Dit is het moment om onze ideeën over experimenterend en ontwerpend leren in de praktijk te brengen, op een plek waar nog niet alles is ingevuld. Dat doen we vanuit het Sluislab, waar studenten, docenten en onderzoekers samen met de eilanders bouwen aan een leefbare stad. Terwijl de wijk groeit, onderzoekt het lab de maatschappelijke vraagstukken die zich daarbij voordoen.

Met participatieve buurtprojecten worden oplossingen ontworpen, om die vervolgens ter plekke uit te proberen. Het terrein waar gebouwd wordt maar ook de bewoonde ruimte daaromheen vormen een proeftuin waarin we kunnen uitvinden wat wel of niet werkt. De projecten gaan over thema’s als placemaking, gezondheid, duurzaamheid, mobiliteit, inclusie en de smart city. Het doel is dit nieuwe stuk stad een stap verder te brengen

Learning Spaces

Een nieuwe manier van leren en samenwerken met de buitenwereld vraagt om een andere inrichting van de school. De klassieke collegezalen of lokalen met busopstelling sluiten niet aan bij een leertraject dat je wilt insteken als ontdekkingsreis. Op de Inholland-vestiging in Diemen namen ze het leren door experimenteren letterlijk. Derdejaarsstudenten van de opleiding Facility Management kregen de opdracht de ideale ‘learning space’ te ontwerpen voor de eerstejaars studenten: een open en flexibele ruimte die het projectmatige onderwijs optimaal faciliteert. Uit de acht gepresenteerde voorstellen zijn verschillende elementen gecombineerd in één definitief ontwerp, dat dit schooljaar getest wordt – de uitkomsten daarvan zijn van invloed op de nieuwbouw in de Sluisbuurt.

Meer weten? Kijk dan ook even op de website van het Sluislab via deze link.

 

Veelgestelde vragen

Klik hier op de link voor onze verzamelde lijst met vragen en antwoorden. 

Planning

De planning

De ontwikkeling van ons nieuwe pand in de Amsterdamse Sluisbuurt verloopt gestaag. Momenteel zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor de verhuizing terwijl wij ons onderwijs niet hiermee verstoren. Vanaf 5 september zullen wij op feestelijke wijze ons nieuwe gebouw in de Amsterdamse Sluisbuurt openen. We hopen je straks daar in persoon te ontmoeten. 

Datum Activiteit
19 mei 2022 Kick-off van de bouw
oktober 2022 bouwviering met toeleverend onderwijs
zomer 2024 Verhuizing en ingebruikname
5 september 2024 Feestelijke opening

Contact

Heb je een specifieke vraag, kijk dan ook even bij 'Veelgestelde vragen' via deze link

Wil je liever direct contact of zijn er persgerelateerde vragen? Neem dan contact op met onze woordvoerders: 

Marijn.vanhulzen@inholland.nl

Karlien.debruin@inholland.nl

 

Partners

Inholland werkt met verschillende partners aan het bouwproject. Architectenbureau cepezed is verantwoordelijk voor het ontwerp van ons gebouw. Bouwcombinatie VisserSmit Bouw | HOMIJ Technische installaties is verantwoordelijk voor de realisatie van de bouw. Daarnaast is de Gemeente Amsterdam als partner betrokken bij de algehele realisatie. Tot slot zal onze partner ROC van Amsterdam zich ook vestigen in ons prachtige nieuwe pand in de Amsterdamse Sluisbuurt. 

Nieuws Amsterdam/Diemen

Heb je vragen over de nieuwbouw?

We helpen je graag!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228