
Bekijk de veelgestelde vragen over de nieuwbouw in Amsterdam
Hieronder vind je de veelgestelde vragen over onze nieuwe Inholland-locatie in Amsterdam.
Neem dan contact op via Marijn.vanhulzen@inholland.nl
De aannemer is november 2021 begonnen met de bouwvoorbereidingen. Inmiddels is de laatste paal geslagen. Op 19 mei 2022 hebben we de start van de bouw gevierd op het bouwterrein. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.
De Sluisbuurt is bereikbaar via de toegangswegen en OV (tram en pont) naar Zeeburgereiland. Er is beperkte parkeergelegenheid onder het gebouw aanwezig en een (elektrische) fietsenstalling. Wil je meer weten over de ontwikkelingen rondom het mobiliteitsplan van de Sluisbuurt? Lees meer hier.
Jazeker. Vroeg in het proces zijn studenten betrokken geweest bij het ontwikkelen van het Programma van Eisen. In samenwerking met het Sluislab vinden diverse onderwijs- en onderzoekstrajecten plaats die verband houden met de nieuwe locatie en gebouw. Bijvoorbeeld tijdens de kick-off week van de Sluislab Picknick zijn keuzes voor de nieuwbouw voorgelegd. Studenten die deelnemen aan de MeetUps (voor en achter de camera), nemen ook deel in onderzoeksopdrachten zoals een nieuw cateringconcept en hospitality. Daarnaast is er een Studenten Adviesteam Nieuwbouw opgestart om meer betrokkenheid van studenten te borgen en wensen vanuit het studentenperspectief te inventariseren. Vind je dit ook interessant of wil je meer weten? Neem dan contact op met Maarten Mansveld.
Mindervalide personen en rolstoelgebruikers kunnen straks overal komen. Alleen niet op de trappen in de centrale hal. Wel op de gelijke vloerdelen d.m.v. de algemene lift.
Er is straks ook een stilteruimte aanwezig in het gebouw. Wij willen dat iedereen zich thuis voelt waarbij wij zoveel mogelijk rekening proberen te houden met de wensen van onze studenten en medewerkers.
Er komen in de parkeergarage 66 parkeerplaatsen voor personenauto's en er is plaats voor 480 fietsen. Deze zijn ook voor het avondonderwijs toegankelijk.
Amsterdam (OZW) is eigendom van de VU en die gaat op zoek naar een nieuwe huurder. Diemen wordt aan een projectontwikkelaar of aan de gemeente Diemen verkocht. Naaldwijkstraat wordt teruggegeven aan de gemeente Amsterdam en voor Science Park wordt de huur opgezegd.
Het gebouw voldoet aan de normering BENG (=bijna energieneutraal). Het gebouw kent een aantal aspecten waardoor die norm wordt bereikt, zoals: zonnepanelen in de gevels, regenwateropvang (retentiedak), een warmte- en koudeopslag (WKO) en in zijn algemeenheid is het gebouw modulair/flexibel ontworpen, waarbij circulariteit wordt nagestreefd.
Het ontwerp van het gebouw is uniek in flexibiliteit m.b.t. gebouwinrichting, in de aanwezigheid van smart building systemen, een ondergronds afvaltransportsysteem en het is duurzaam gebouwd met o.a. warmte- koudeopslag, retentiedak, groene daken en PV-panelen (zonnepanelen) in gevels.