Legal design, voor iedereen of niet?

Online symposium Legal Design

Vrijdag 23 april, 13.00 tot 17.00 uur via Microsoft Teams

Wat weet je van de mensen die in de toeslagenaffaire gediscrimineerd zijn door de Belastingdienst en ongekend onrecht hebben ervaren? En wat kunnen we doen om dit te voorkomen? Ontdek het tijdens het online symposium Legal Design, waarin de Legal Tech Alliantie en onze onderzoekslijn (lectoraat) Toegankelijkheid van het Recht actuele vraagstukken en de rol van technologie hierin behandelen. Bekijk hieronder het programma en meld je aan.

Meld je aan

Programma

De kinderopvangtoeslagaffaire staat centraal tijdens dit symposium, en ervaringsdeskundigen nemen je graag mee in hun vragen, problemen én oplossingen. Door dit inzicht ontdek je wat relevant is om de oplossing te ontwerpen: leren, innoveren én samenwerken.

Aan de slag!
Na een korte introductie in legal design en praktijkvraagstukken ga je gezamenlijk aan de slag. Je ziet en ervaart hoe je in korte tijd met anderen de vele verschillende aspecten, mensen en hun praktijkvraagstukken kunt belichten. In een break-outsessie werk je aan een van de uitkomsten van legal design: informatie, producten, diensten, organisaties en systemen. Je gaat hierbij aan de slag met de kennis en ervaring van ervaringsdeskundigen.

In de plenaire sessie kijken we naar de (deel)uitkomsten en leren van en met elkaar. Op deze wijze krijg je snel inzicht in legal design en wat dit voor jou kan betekenen in het onderwijs of de praktijk.

Voor wie

Het symposium is bedoeld om docenten, onderzoekers, studenten en mensen uit de praktijk kennis te laten maken met legal design.

Wat is legal design?

Legal design is het ontwerp(en) van nieuwe juridische informatie, producten, diensten, organisaties of systemen, waarin de mens en zijn toegang tot recht centraal staan. Bij het voorkomen en oplossen van juridische problemen en vraagstukken begin je bij de (rechts)behoeften van mensen. En in de praktijk blijkt dat de behoeften van individuen en doelgroepen niet zijn gehoord, niet begrepen of niet goed zijn uitgewerkt. Bijvoorbeeld als je de taal niet goed kent, instructies niet begrijpt of jouw situatie net even anders is dan anders. Technologie heeft hierin een belangrijke invloed op het welzijn van mensen, rechtvaardigheid, autonomie en menselijke waardigheid. Dit zijn belangrijke waarden in legal design.

Meer informatie over legal design

Wil je ook deelnemen aan het symposium?

Meld je dan aan

Heb je vragen over Inholland Rotterdam?

Wij staan je graag te woord!

Telefoon
0104392222