Gebouw en faciliteiten

laden

Studeren bij Inholland Alkmaar betekent opgeleid worden op een veelzijdige en gezellige locatie. Het nieuwe duurzame gebouw ligt een kwartiertje lopen van het treinstation. De hogeschool is prima te bereiken met bus, auto of fiets. Je kunt parkeren rondom het gebouw.

Lesruimtes
Theorieruimtes, technische labs, projectruimtes, collegezalen en praktijklokalen zijn ingericht voor modern onderwijs. Met een eigen Inholland-e-mailadres en internetaccount heb je toegang tot ons ICT-netwerk, zodat je overal je opdrachten kunt uitvoeren. Ook zijn er veel open ruimtes, studentwerkplekken en concentratiewerkplekken aanwezig, waar je je even terug kunt trekken om zelfstandig te werken.

Hogeschool Inholland Alkmaar is gerenoveerd en volledig nieuw ingericht met veel aandacht voor duurzaamheid. Je ziet veel groen, hout en mooie open ruimtes. Het is geïnspireerd op een stadspark. Alsof je buiten studeert! Na een renovatie van 15 maanden (februari 2016 - mei 2017) wordt er gestudeerd en gewerkt in een nieuw ingericht gebouw. Wil je meer over de voltooide renovatie weten? Ga dan naar  www.inholland.nl/renovatie.

De studentensoos en binnentuin geven je de ruimte om te ontspannen en uiteraard is er ook een goed restaurant.

Wat is waar
Wat is waar te vinden? De verschillende verdiepingen in het nieuwe A-gebouw zijn toebedeeld aan een domein en de bijbehorende opleidingen en op de begane grond zijn veel algemene onderdelen en de ondersteunende diensten te vinden.
Van vloer tot vloer, A-gebouw:

• Begane grond - oa. Servicepunt, receptie, decanen, evenementenzaal, ISO, WIR en het Studiekeuze Adviescentrum.
• Eerste verdieping - Domein Techniek, Ontwerpen en Informatica (TOI) (voorzover niet in het L-gebouw), HOVO en Inholland Academy.
• Tweede verdieping - Domein Business, Finance & Law (BFL) (Business Studies, Accountancy, Bedrijfseconomie - Alkmaar), Informatiespecialisten en Onderwijslogistiek.
• Derde verdieping - Domein Gezondheid, Sport en Welzijn (GSW)(Social Work, Verpleegkunde) en algemene flexwerkplekken.
• Vierde verdieping - Domein Onderwijs & Innovatie (O&I) (Pabo Alkmaar), stilteruimte.

Als je de trap oploopt naar boven zitten de medewerkers altijd in het linkergedeelte van het A-gebouw. Rechts zijn de onderwijszalen te vinden.

In het L-gebouw vind je de technische labs en kun je de docenten vinden van het Domein Techniek, Ontwerpen en Informatica die bestaat uit de opleidingen: Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Technische Bedrijfskunde, Bouwkunde, Civiele Techniek, Technische Informatica en Business IT & Management. Ook in de L-vleugel: het restaurant, een douche en de L-lounge.

 

Duurzaamheid

Hogeschool Inholland Alkmaar heeft met het nieuw ingerichte gebouw gekozen voor een toekomstbestendig hogeschoolgebouw. Een gebouw voor nu en de toekomst. Een gebouw dat even mee kan en voorzien is van installaties die energie besparen en teruggeven. Denk aan zonnepanelen, green walls, energiezuinige verlichting, een warmte koude opslag (WKO)-installatie, afvalscheiding en zoveel mogelijk papierloos werken. Alleen al de keuze voor renovatie is duurzaam geweest, in plaats van het bouwen van een geheel nieuwe hogeschool.

Verbeter de wereld begin bij jezelf, zeggen we dan ook. Onze studenten werken aan projecten om de wereld te verbeteren. We leveren studenten af waarbij de duurzame gedachte top of mind is. Waarbij denken en werken aan duurzaamheid niet iets bijzonders is. Het is verankerd in het lesprogramma en in het gebouw. We werken voortdurend aan duurzame oplossingen. Duurzaamheid is voor ons als kennisinstelling heel normaal.

Duurzaamheidsmaatregels
De grootste duurzaamheidsmaatregel is dat we minder vierkante meters gebruiken. We gebruiken wat we nodig hebben en niet meer. Hierdoor hebben we minder hoeven inrichten, te beheren en minder te stoken (zorgt voor minder CO2 uitstoot), te koelen, te verlichten (energiebesparing) en schoon te maken (minder schoonmaakmaterialen in het riool).

Naast gebruik van duurzame materialen en technieken, richten we onze bedrijfsvoering ook efficiënt in. We maken gebruik van automatische kloktijden voor het verwarmen en koelen van het pand, digitaliseren we onze archieven (bijvoorbeeld via DIP), kopen we duurzaam in (van papier voor de printers tot het eisen van energiezuinige koffieautomaten). We scheiden afval (plastic en rest) via centrale afvalstations in het gebouw. In de gangen en toiletten is LED-verlichting toegepast. Als presentatiemiddelen in onderwijsruimtes worden energiezuinige projectieschermen gebruikt of projectoren met LED-lampen. Deze hebben een lange levensduur en verbruiken minder energie.

Vanuit het renovatieproject zijn de volgende duurzaamheidsmaatregelen genomen:
• Greenwalls, vermindering fijnstof, opname C02, akoestisch verbetering, beter binnenklimaat.
• Warmte koude opslag (WKO)-installatie via bodemopslag.
• Zonnepanelen op het dakvlak, gedeelte gevel en fietsenstalling.
• Groendak op een gedeelte van het dakvlak (betere isolatie, zomers minder warm).
• Dakisolatie vernieuwen tot een Rc>5,0.
• Demontabele systeemwanden met bandraster, zeer grote flexibiliteit.
• Upgraden van bestaand gebouw (i.p.v. nieuwbouw.)
• Hoge bezettingsgraad, efficiënt gebruik, gunstige netto/bruto verhouding.
• FSC keurmerk houtproducten.
• Milieuvriendelijk tapijt (Leoxx).
• Milieuvriendelijke vloerafwerking rubber (NORA).
• Mechanisch gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (warmtewiel), uitgerust met toerenregeling op de ventilatoren.
• Passieve koeling door zomernachtventilatie.
• Regeling luchttoevoer op basis van CO2-concentratie in leslokalen, kantoren en vergaderruimten.
• Lage temperatuur warmte-afgifte en hoge temperatuur koude-afgifte.
• Dyson Handdrogers (geen was meer, geen vrachtwagens meer af en aan rijden).
• PWN waterpunt in de hal, om gratis water te tappen en op elke verdieping een pantry met kraan.
• Energiezuinige verlichting (circa 10 W/m2).
• Energiezuinige schakeling van verlichting (aanwezigheidsdetectie en daglichtdimregeling).

Naast deze toegepaste maatregelen houdt Inholland ook goed de nieuwste ontwikkelingen in de gaten op het gebied van  energiebesparing en duurzaamheid.  Inholland kan deze toepassen zodra deze maatregelen technisch mogelijk en economisch rendabel zijn. Met deze maatregelen neemt Inholland Alkmaar haar verantwoordelijkheid om het milieu zo min mogelijk te belasten en de klimaatverandering zo veel mogelijk tegen te gaan.