Nieuwe duurzame hogeschool

laden

Hogeschool Inholland Alkmaar is nieuw ingericht

Vanaf september 2017 werken en studeren Alkmaarse collega’s en studenten in een duurzaam nieuw ingericht schoolgebouw dat aansluit bij de ambities van de hogeschool. Studenten en medewerkers hebben studeren en werken naar tevredenheid in het nieuw ingerichte schoolgebouw. Inholland Alkmaar is ingericht met veel aandacht voor duurzaamheid. Je ziet veel groen, hout en mooie open ruimtes in het gebouw. Het is geïnspireerd op een stadspark. Alsof je buiten studeert en werkt!

Duurzaamheid

Hogeschool Inholland Alkmaar heeft met het nieuw ingerichte gebouw gekozen voor een toekomstbestendig hogeschoolgebouw. Een gebouw voor nu en de toekomst. Een gebouw dat even mee kan en voorzien is van installaties die energie besparen en teruggeven. Denk aan zonnepanelen, green walls, energiezuinige verlichting, een warmte koude opslag (WKO)-installatie, afvalscheiding en zoveel mogelijk papierloos werken. Alleen al de keuze voor renovatie is duurzaam geweest, in plaats van het bouwen van een geheel nieuwe hogeschool.

Verbeter de wereld begin bij jezelf, zeggen we dan ook. Onze studenten werken aan projecten om de wereld te verbeteren. We leveren studenten af waarbij de duurzame gedachte top of mind is. Waarbij denken en werken aan duurzaamheid niet iets bijzonders is. Het is verankerd in het lesprogramma en in het gebouw. We werken voortdurend aan duurzame oplossingen. Duurzaamheid is voor ons als kennisinstelling heel normaal.

Duurzaamheidsmaatregels
De grootste duurzaamheidsmaatregel is dat we minder vierkante meters gebruiken. We gebruiken wat we nodig hebben en niet meer. Hierdoor hebben we minder hoeven inrichten, te beheren en minder te stoken (zorgt voor minder CO2 uitstoot), te koelen, te verlichten (energiebesparing) en schoon te maken (minder schoonmaakmaterialen in het riool).


Naast gebruik van duurzame materialen en technieken, richten we onze bedrijfsvoering ook efficiënt in. We maken gebruik van automatische kloktijden voor het verwarmen en koelen van het pand, digitaliseren we onze archieven (bijvoorbeeld via DIP), kopen we duurzaam in (van papier voor de printers tot het eisen van energiezuinige koffieautomaten). We scheiden afval (plastic en rest) via centrale afvalstations in het gebouw. In de gangen en toiletten is LED-verlichting toegepast. Als presentatiemiddelen in onderwijsruimtes worden energiezuinige projectieschermen gebruikt of projectoren met LED-lampen. Deze hebben een lange levensduur en verbruiken minder energie.

Vanuit het renovatieproject zijn de volgende duurzaamheidsmaatregelen genomen: 
• Greenwalls, vermindering fijnstof, opname C02, akoestisch verbetering, beter binnenklimaat.
• Warmte koude opslag (WKO)-installatie via bodemopslag.
• Zonnepanelen op het dakvlak, gedeelte gevel en fietsenstalling.
• Groendak op een gedeelte van het dakvlak (betere isolatie, zomers minder warm).
• Dakisolatie vernieuwen tot een Rc>5,0.
• Demontabele systeemwanden met bandraster, zeer grote flexibiliteit.
• Upgraden van bestaand gebouw (i.p.v. nieuwbouw.)
• Hoge bezettingsgraad, efficiënt gebruik, gunstige netto/bruto verhouding.
• FSC keurmerk houtproducten.
• Milieuvriendelijk tapijt (Leoxx).
• Milieuvriendelijke vloerafwerking rubber (NORA).
• Mechanisch gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (warmtewiel), uitgerust met toerenregeling op de ventilatoren.
• Passieve koeling door zomernachtventilatie.
• Regeling luchttoevoer op basis van CO2-concentratie in leslokalen, kantoren en vergaderruimten.
• Lage temperatuur warmte-afgifte en hoge temperatuur koude-afgifte.
• Dyson Handdrogers (geen was meer, geen vrachtwagens meer af en aan rijden).
• PWN waterpunt in de hal, om gratis water te tappen en op elke verdieping een pantry met kraan.
• Energiezuinige verlichting (circa 10 W/m2).
• Energiezuinige schakeling van verlichting (aanwezigheidsdetectie en daglichtdimregeling).

Naast deze toegepaste maatregelen houdt Inholland ook goed de nieuwste ontwikkelingen in de gaten op het gebied van  energiebesparing en duurzaamheid.  Inholland kan deze toepassen zodra deze maatregelen technisch mogelijk en economisch rendabel zijn. Met deze maatregelen neemt Inholland Alkmaar haar verantwoordelijkheid om het milieu zo min mogelijk te belasten en de klimaatverandering zo veel mogelijk tegen te gaan.

Start

De renovatie van het A-gebouw van Inholland Alkmaar startte op 10 februari 2016. Naar aanleiding van de start van de renovatie verscheen een digitaal magazine voor studenten en medewerkers waarin niet alleen de sloopwerkzaamheden zijn te zien, maar ook alvast het uiteindelijke resultaat. Lees in dit magazine onder andere een interview met de architecten, bekijk het gebruikte kleurenpalet, de plattegronden van alle verdiepingen en de 3D-impressies.

Interview met architecten

Het Alkmaarse bureau BRTArchitecten verzorgde het renovatieontwerp. Hetzelfde bureau tekende midden jaren negentig voor het ontwerp van het A-gebouw van Inholland Alkmaar. In het magazine een interview met architecten Erik van Wel en Jolien Huberts; laatstgenoemde studeerde Bouwkunde aan Inholland Alkmaar en heeft nu dus haar eigen ‘oude’ hogeschool gerenoveerd.
Op de pagina 3D-impressies kun je zien hoe de architecten het ontwerp voor Inholland Alkmaar voor ogen hadden in het beginstadium van het maken van het ontwerp. 

Kleuren

Het stadspark is de drager van het ontwerp en inspiratie voor de basiskleuren van de hogeschool. De architecten hebben veel (levend) groen en hout gebruikt en alles is heel licht en open. Elk domein heeft een eigen set accentkleuren.

Beeldverslag

Een fotograaf heeft tijdens de bouwperiode maandelijks een beeldverslag gemaakt van de renovatiewerkzaamheden. Zo kun je een indruk krijgen van wat er binnen te zien is en wat er in de periode februari 2016 tot mei 2017 gebeurd is. De foto’s kun je bekijken via deze link en bij regelmaat via de Facebook-pagina van de vestiging.

Renovatietraject en -uitvoering (2016 - 2017)

Het gebouw uit 1998 is duurzaam gerenoveerd en van binnen opnieuw ingedeeld. De inrichting van de hogeschool voldoet daarmee aan de eisen van nu en de toekomst. Er is een duurzaam, eigentijds en multifunctioneel gebouw opgeleverd.
De andere gebouwen van de Alkmaarse hogeschool krijgen een andere bestemming. Het B-gebouw uit 1970 kan simpelweg niet langer mee en wordt op termijn gesloopt. De technieklabs in het L-gebouw blijven bestaan. Het C-gebouw (uit 1990) wordt omgebouwd tot een campus. Daar is ruimte voor (startende) ondernemingen die in direct contact staan met onderwijs en onderzoek van de hogeschool.

Aannemer Ooijevaar | bevlogen bouwers heeft de binnenzijde van het gebouw gestript en gesloopt, om daarna het hogeschoolgebouw in te richten met een nieuwe indeling van (onderwijs)ruimtes, een nieuw interieur en nieuwe installaties (door Installatiebedrijf Schoonderbeek). Denk daarbij aan een nieuwe servicebalie, nieuwe onderwijsruimtes, concentratieplekken, lounge areas en een extra liftengroep en een nieuwe evenementenzaal.

Heb je praktische vragen over de renovatie? Neem dan contact op met het Servicepunt (ruimte A0-26) van Hogeschool Inholland Alkmaar, tel: 072-51838888 of e-mail: servicepunt.alkmaar@inholland.nl.