Renovatie gebouw Alkmaar

laden

Hogeschool Inholland Alkmaar wordt gerenoveerd

De renovatie van Hogeschool Inholland Alkmaar is bijna klaar. Straks werken en studeren Alkmaarse collega’s en studenten in een duurzaam nieuw ingericht schoolgebouw dat aansluit bij de ambities van de hogeschool. Studenten en medewerkers nemen in de zomer van 2017 intrek in het nieuw ingerichte schoolgebouw. Inholland Alkmaar is ingericht met veel aandacht voor duurzaamheid. Je ziet veel groen, hout en mooie open ruimtes in het gebouw. Het is geïnspireerd op een stadspark. Alsof je buiten studeert!

Start

De renovatie van het A-gebouw van Inholland Alkmaar startte 10 februari 2016. Naar aanleiding van de renovatie verscheen een digitaal magazine voor studenten en medewerkers waarin niet alleen de sloopwerkzaamheden zijn te zien, maar ook alvast het uiteindelijke resultaat. Lees in dit magazine onder andere een interview met de architecten, bekijk het gebruikte kleurenpalet, de plattegronden van alle verdiepingen en de 3D-impressies.

“In de zomer van 2017 staat er een nieuw ingerichte duurzame hogeschool waar je straks studeert of werkt”, zegt vestigingsdirecteur Dirk van der Bijl. Hij vertelt dat studenten van de opleiding Bouwkunde het afgelopen jaar de bouwvloer al met eigen ogen konden zien. 

Interview met architecten

Het Alkmaarse bureau BRTArchitecten verzorgt het renovatieontwerp. Hetzelfde bureau tekende midden jaren negentig voor het ontwerp van het A-gebouw van Inholland Alkmaar. In het magazine een interview met architecten Erik van Wel en Jolien Huberts; laatstgenoemde studeerde Bouwkunde aan Inholland Alkmaar en renoveert nu dus haar eigen ‘oude’ hogeschool.
Op de pagina 3D-impressies kun je zien hoe de architecten het ontwerp voor Inholland Alkmaar voor ogen hadden. 

Kleuren

Het stadspark is de drager van het ontwerp en inspireerde de basiskleuren van de hogeschool. De architecten gebruiken veel (levend) groen en hout en alles is heel licht en open. Elk domein krijgt een eigen set accentkleuren.

Beeldverslag

Een fotograaf legt maandelijks een beeldverslag aan van de renovatiewerkzaamheden. Zo kun je een indruk krijgen van wat er binnen te zien is en wat er de afgelopen 1,5 jaar gebeurd is. De foto’s kun je bekijken via deze link en bij regelmaat via de Facebook-pagina van de vestiging.

Waarom renoveren?

Het gebouw uit 1998 is duurzaam gerenoveerd en van binnen opnieuw ingedeeld. De inrichting van de hogeschool voldoet daarmee aan de eisen van nu en de toekomst. Wij leveren een duurzaam, eigentijds en multifunctioneel gebouw op.
Als het gerenoveerde A-gebouw helemaal klaar is voor het onderwijs is het B-gebouw aan de beurt. Dit gebouw uit 1970 kan simpelweg niet langer mee en wordt op termijn gesloopt. De technieklabs blijven bestaan. Het C-gebouw (uit 1990) bouwen we om tot een campus. Daar is ruimte voor (startende) ondernemingen die in direct contact staan met onderwijs en onderzoek van de hogeschool.


Aannemer Ooijevaar | bevlogen bouwers heeft de binnenzijde van het gebouw gestript en gesloopt, om daarna het hogeschoolgebouw in te richten met een nieuwe indeling van (onderwijs)ruimtes, een nieuw interieur en nieuwe installaties (door Installatiebedrijf Schoonderbeek). Denk daarbij aan een nieuwe servicebalie, nieuwe onderwijsruimtes, concentratieplekken, lounge areas en een extra liftengroep en een nieuwe evenementenzaal. De energievoorziening van de hogeschool is duurzamer, onder meer door zonnepanelen op het dak en het realiseren van een warmte-koudeopslag.


Heb je praktische vragen over de renovatie? Neem dan contact op met het Servicepunt van Hogeschool Inholland Alkmaar (tel: 072-51838888 of e-mail: servicepunt.alkmaar@inholland.nl).