Renovatie gebouw Alkmaar

laden

Hogeschool Inholland Alkmaar wordt gerenoveerd

De renovatie van Hogeschool Inholland Alkmaar is in volle gang. Straks werken en studeren Alkmaarse collega’s en studenten in een duurzaam nieuw ingericht schoolgebouw dat aansluit bij de ambities van de hogeschool. Zoals het er nu naar uitziet nemen studenten en collega’s in de zomer van 2017 intrek in het nieuw ingerichte schoolgebouw.

Start

De renovatie van het A-gebouw van Inholland Alkmaar startte 10 februari 2016. Naar aanleiding van de renovatie verscheen een digitaal magazine voor studenten en medewerkers waarin niet alleen de sloopwerkzaamheden zijn te zien, maar ook alvast het uiteindelijke resultaat. Lees in dit magazine onder andere een interview met de architecten, bekijk het gebruikte kleurenpalet, de plattegronden van alle verdiepingen en de 3D-impressies.

“In 2017 staat er een nieuw ingerichte duurzame hogeschool waar je straks studeert of werkt”, zegt vestigingsdirecteur Dirk van der Bijl. Hij vertelt dat studenten van de opleiding Bouwkunde de bouwvloer al met eigen ogen konden zien. “Deze studenten hebben vanwege hun opleiding een streepje voor, want voor de rest heeft niemand, om veiligheidsredenen, toegang tot het schoolgebouw.”

Plattegronden en ontwerpen

In het magazine zie je aan de hand van 3D-ontwerpimpressies en bouwtekeningen hoe de verschillende verdiepingen van het A-gebouw eruit gaan zien en waar je straks gestudeerd en gewerkt wordt. Er is aandacht voor de entree, het medewerkersgebied, paviljoens en een studieplein.

Interview met architecten

Het Alkmaarse bureau BRTArchitecten verzorgt het renovatieontwerp. Hetzelfde bureau tekende midden jaren negentig voor het ontwerp van het A-gebouw van Inholland Alkmaar. In het magazine een interview met architecten Erik van Wel en Jolien Huberts; laatstgenoemde studeerde Bouwkunde aan Inholland Alkmaar en renoveert nu dus haar eigen ‘oude’ hogeschool.
Op de pagina 3D-impressies kun je zien hoe Inholland Alkmaar er uit komt te zien na de renovatie. In elke fase werken de architecten weer verder aan de diverse bouwonderdelen en de inrichting.

Kleuren

Het stadspark is de drager van het ontwerp en inspireerde de basiskleuren van de hogeschool. De architecten gebruiken veel (levend) groen en hout en alles is heel licht en open. Elk domein krijgt een eigen set accentkleuren.

Beeldverslag

Een fotograaf legt maandelijks een beeldverslag aan van de renovatiewerkzaamheden. Zo kun je ook zonder bouwhelm een indruk krijgen van wat er binnen gebeurt. De foto’s kun je bekijken via deze link, via een expositie bij Inholland Alkmaar (in de gang naar het restaurant) en bij regelmaat via de Facebook-pagina van de vestiging.

Waarom renoveren?

Het gebouw uit 1998 wordt duurzaam gerenoveerd en van binnen grotendeels opnieuw ingedeeld. Daarna richten we het gebouw opnieuw in met onderwijsruimten die voldoen aan de eisen van nu en de toekomst. Wij leveren een duurzaam, eigentijds en multifunctioneel gebouw op.
Als het gerenoveerde A-gebouw weer klaar is voor het onderwijs is het B-gebouw aan de beurt. Dit gebouw uit 1970 kan simpelweg niet langer mee en wordt gesloopt. In de plaats van het B-gebouw komt een stuk nieuwbouw. De technieklabs blijven bestaan. Het C-gebouw (uit 1990) bouwen we om tot een campus. Daar is ruimte voor (startende) ondernemingen die in direct contact staan met onderwijs en onderzoek van de hogeschool.


Aannemer Ooijevaar | bevlogen bouwers stript en sloopt de binnenzijde van het gebouw, om daarna het hogeschoolgebouw in te richten met een nieuwe indeling van (onderwijs)ruimtes, een nieuw interieur en nieuwe installaties (door Installatiebedrijf Schoonderbeek). Denk daarbij aan een nieuwe servicebalie, nieuwe onderwijsruimtes, een extra liftengroep, een koffiebar en een nieuwe evenementenzaal. De energievoorziening van de hogeschool wordt duurzamer, onder meer door zonnepanelen op het dak en het realiseren van een warmte-koude-opslag.


Heb je praktische vragen over de renovatie? Neem dan contact op met het Servicepunt van Hogeschool Inholland Alkmaar (tel: 072-51838888 of e-mail: servicepunt.alkmaar@inholland.nl).