Carrièrevrouwen van La City bij Inholland Rotterdam

laden

Hogeschool Inholland Rotterdam organiseerde eind juni de internationale conferentie Economische kracht van diversiteit: rolmodellen in opleiding en carrière. De conferentie maakte onderdeel uit van La City, een stadsbreed evenement waarin Rotterdam haar vrouwelijke kant laat zien.

Het doel was om te inspireren en geïnspireerd te worden met thema's als diversiteit, carrière en rolmodellen. Paula Udondek (foto boven, links), actrice, presentatrice en schrijfster, onder andere bekend van het Jeugdjournaal, opende de bijeenkomst. Joke Snippe, lid van het College van bestuur van Inholland (foto onder), haalde een aantal interessante fenomenen aan.
Bijvoorbeeld het gegeven dat vrouwelijke studenten gemiddeld genomen betere studieresultaten behalen dan  mannelijke studenten. Als het op hogere posities in het bedrijfsleven en bij de overheid aankomt, zijn vrouwen echter schaars. Joke Snippe stelde de terechte vraag waarom vrouwen na een vaak veelbelovende start de echte weg naar de top niet bewandelen.

Key note speaker was Wai Fong Foo, een Aziatische expert op het gebied van trendwatching, arbeidsparticipatie van vrouwen en lid van de International Advisory Board. Zij noemde in haar presentatie een aantal inspirerende vrouwelijke rolmodellen, die onder moeilijke omstandigheden een bijzondere carrière hebben weten op te bouwen. Een gevleugelde uitspraak van Wai Fong Foo: "Everyone is ambitious. The question is whether he/she is ambitious to be or to do," vrij vertaald naar Jean Monnet.

Passief versus actief

Na de speeches konden de deelnemers kiezen uit verschillende workshops, waaronder Gender en Reclame, non-verbale communicatie en Blue Ocean Strategy. Tijdens de workshop Gender en Reclame werd door middel van verschillende voorbeelden aangetoond dat vrouwen in de reclame op een stereotyperende manier worden neergezet. Mannen worden bijvoorbeeld vaak in een actieve en vrouwen in een uitgesproken passieve rol uitgebeeld.

Typisch vrouwelijk?

De workshop nonverbale communicatie gaf inzicht in de manier waarop houding, stemgebruik en beweging van invloed zijn op de effectiviteit van de communicatie. Door te variëren in intonatie, te bewegen of door op een centrale plaats in de ruimte te gaan staan, kan een boodschap veel beter overkomen. De workshopleider ging ook in op de typisch vrouwelijke neiging om 'klein' te gaan zitten. Armen gebouwen, benen over elkaar. Het lijkt wel of dames die zich zo positioneren zo weinig mogelijk plaats in willen nemen. De vergelijking met breeduit zittende mannen in de metro van een van de deelnemers aan de workshop, zorgde voor de nodige herkenning en hilariteit in het publiek. De workshops werden gevolgd door inspirerende rondetafelgesprekken en een slotdebat onder leiding van Orhan Kaya, wethouder participatie.

Foto's: René  Castelijn (RCA Studio)
Heeft u nog vragen? Contactpersoon Claudia Diers Lienke claudia.dierslienke@Inholland.nl