Uitbreiding pand

laden

Hogeschool Inholland Rotterdam (bijna) twee keer zo groot

In de zomer van 2008 is de nieuwbouw naast het bestaande pand van de locatie Rotterdam in gebruik genomen. Met de oplevering van een nieuw gedeelte is de locatie uitgebreid met 15.000 vierkante meter. Het 'oude' gebouw werd op die manier ongeveer verdubbeld. Erick van Egeraat, ontwerper van het bestaande pand aan de Postumalaan, heeft ook het nieuwe gedeelte ontworpen.

Het ontwerp
Exterieur
Interieur
Filosofie
Over de architect

Het ontwerp

De nieuwbouw 'omarmt' op harmonieuze wijze het bestaande pand. Erick van Egeraat Associated Architects, die tekende voor het gebouw aan de Posthumalaan, heeft ook het ontwerp van de uitbreiding voor z'n rekening genomen. Zodoende lopen oud- en nieuwbouw qua stijl naadloos in elkaar over. Vanuit het hoogste deel van de nieuwbouw, die zich uitstrekt tot de 15e verdieping, hebben studenten en medewerkers een fenomenaal uitzicht over de Rijnhaven.

Exterieur

Een hoge, moderne behuizing met veel glas, veel licht en op de begane grond een binnentuin. Met voldoende ruimte voor alle Rotterdamse medewerkers en studenten. Met de uitbreiding van 15.000 vierkante meter is er meer dan voldoende ruimte voor alle medewerkers en studenten.

Interieur

Interieurarchitect Ivon Ceelen is samen met ontwerpstudio Hollandse Nieuwe verantwoordelijk geweest voor de inrichting van de nieuwbouw. Door het interieurontwerp wilde Ceelen het huidige en het nieuwe pand tot één geheel maken. Zij deed dit onder andere door de vloerafwerking in het oude en het nieuwe gedeelte in elkaar over te laten lopen. Ook met het milieu is bij de inrichting van het pand rekening gehouden. Waar mogelijk wordt gewerkt met gerecyclede of recyclebare materialen.

Ceelen heeft ruime ervaring in het inrichten van onderwijspanden, waaronder een aantal van Hogeschool Inholland. Bij de Rotterdamse vestiging wilde zij een specifiek grootsteedse en pluriforme sfeer creëren. Het ontwerp is gebaseerd op de inrichting van een stadspark. De ruimtes zijn multifunctioneel ingericht, met mogelijkheden om te studeren, doceren, overleggen maar ook om ontspannen koffie te drinken en bij te praten. Kortom, een gebouw waar studenten en medewerkers  met uiteenlopende achtergronden en behoeften zich thuis voelen.

Filosofie

Wij willen graag dat onze studenten (én medewerkers) zich optimaal ontwikkelen. Als het goed is, gaat dat proces continu door. Ons onderwijs wil de ondernemingszin van jonge mensen aanwakkeren. Lesstof en projecten staan dichtbij de maatschappij en wij tonen ons flexibel als het gaat om het bij elkaar brengen van mensen, plannen en mogelijkheden.
Met de nieuwbouw kunnen wij, met alle afdelingen onder één dak, met deze doelen beter uit de voeten.

Ons nieuwe pand levert tevens een bijdrage aan de ontwikkeling van een nóg optimalere studentenstad Rotterdam. Ons gebouw leunt aan de overzijde van de metrobaan straks letterlijk op Cité, een complex van studentenwoningen, startersruimten, horeca en sportfaciliteiten van Stadswonen Kristal. Wij vinden het, samen met de stad Rotterdam, belangrijk dat studenten het hier naar hun zin hebben en na hun afstuderen graag in Rotterdam willen blijven. Prettig wonen, een stek voor je eigen bedrijf, leuk uitgaan en lekker sporten horen daar gewoon bij.

Hoog opgeleiden zijn goed voor de stad én voor de economie. De stad profiteert op allerlei fronten van de aanwezigheid van hoger opgeleiden. Zij bieden, dankzij hun koopkracht, bijvoorbeeld draagvlak voor het cultuuraanbod, winkels en allerlei andere voorzieningen. Om de meest aantrekkelijke stad van Nederland voor hoger opgeleiden te worden, richt de Taskforce Student City van de Economic Development Board Rotterdam zich in eerste instantie op het aantrekken en vasthouden van studenten. Inholland Rotterdam is aangesloten bij de Taskforce.

Over de architect

De architect Erick van Egeraat (1956) ontwierp ons huidige pand, en tekent ook voor de uitbreiding. Van Egeraat, medeoprichter van het bureau Mecanoo, vertrekt in 1995 met 17 medewerkers bij dit architectenbureau en start (EEA) Erick van Egeraat associated architects.

Het werk van EEA kenmerkt zich door een veelal organische vormgeving en uitbundig materiaalgebruik. De stijl van het architectenbureau wordt ook wel "moderne barok" genoemd. Inspiratiebronnen zijn mode, design en de culturele historische context. Het uiterlijk van de gebouwen heeft grote aandacht. In enkele vakbladen is er echter kritiek op de vernieuwende detailering van het bureau die soms zorgt voor bouwkundige problemen.

Erick van Egeraat zegt zelf over zijn werk: "Het doel is niet te verklaren maar te relateren - niet te beschouwen maar te verleiden - niet te irriteren maar te overtuigen en verrassen."

Het inmiddels internationale EEA met opdrachten in Centraal Europa heeft vestigingen in Rotterdam, Londen, Praag, Boedapest en Moskou. EEA heeft 100 medewerkers.