Den Haag,
06
februari
2020
|
09:24
Europe/Amsterdam

11,2% meer studenten bij Inholland

Vooral grote interesse voor Social Work en Pabo

Studenten

In het collegejaar 2019/2020 zijn 11,2% meer studenten dan vorig jaar gestart met een opleiding bij Inholland. Er is bij Inholland grote interesse voor de opleidingen Social Work en Pabo. Landelijk zien we ook dat er opnieuw meer studenten hebben gekozen voor een lerarenopleiding in het basisonderwijs, zo laat de Vereniging Hogescholen deze week weten in de publicatie van de definitieve instroomcijfers. In het collegejaar 2019/2020 begonnen 452 studenten meer bij alle Pabo’s in Nederland dan vorig jaar. De meeste van die nieuwe studenten zijn naar de Pabo’s van Inholland gekomen, 116 in totaal. Voor Inholland een toename van bijna 30%. 

Landelijk is met 8% meer instroom ook voor verpleegkunde de toename fors. Inholland mocht er met 340 studenten Verpleegkunde, 30 meer verwelkomen dan vorig collegejaar. Dit is een toename van 9,7%. “Het gaat goed met Inholland en studenten komen graag naar ons toe,” aldus Inholland-voorzitter Jet de Ranitz. “Dat zie je aan de cijfers. En ik ben blij dat we met de toename van het aantal pabo- en verpleegkundestudenten een steentje kunnen bijdragen aan de oplossing van twee grote maatschappelijk problemen. Ook de IT-opleidingen Informatica en Business IT & Management laten een mooie stijging zien van het aantal studenten. Met alle ontwikkelingen in de IT-sector is er veel behoefte aan nieuwe mensen.”

“Geen leraar voor de klas, een tekort aan verpleegkundigen in ziekenhuizen, de krapte op de arbeidsmarkt raakt ons allemaal. Hogescholen voelen zich verantwoordelijk om ook bij te dragen aan een oplossing daarvoor”, zegt Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen over de cijfers. “Ik ben blij dat we dat nu terugzien in de cijfers.”

Meer mannen naar de pabo
Bij de instroom voor alle opleidingsvormen (voltijd, deeltijd en duaal) is de stijging van het aantal mannen groter dan het aantal vrouwen. Limmen: “Het is goed om te zien dat de extra inspanningen van hogescholen om meer mannen aan de trekken nu zijn vruchten afwerpen.”

Instroomcijfers lerarenopleidingen
In het licht van het nijpend lerarentekort in het basisonderwijs is het positief dat het aantal pabo-inschrijvingen toeneemt, benadrukt de Vereniging Hogescholen in een persbericht. Limmen: “We moeten wel beseffen dat deze studenten pas over vier of vijf jaar aan het werk gaan als leerkracht, dus daarmee lossen we het acute probleem waarmee veel scholen en ouders kampen nu niet op. Daarom is het zo belangrijk dat hogescholen ook werk maken van flexibel deeltijdonderwijs en verkorte zij-instroomtrajecten”. Het aantal zij-instromers in het onderwijs is ook flink gestegen.

Vooral associate degrees in trek
De totale instroom in het hbo is dit studiejaar met 2,8% licht gestegen. Met 11,2% in de plus zit Hogeschool Inholland daar ruim boven. De landelijke stijging is vooral het gevolg van een grote instroomtoename voor de tweejarige associate degree-opleidingen (+23,9%). Ook is er een stijging, net als afgelopen jaar, van het aantal vwo’ers dat voor een hbo-opleiding kiest.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.