Alkmaar,
20
november
2019
|
13:51
Europe/Amsterdam

4Strax: enthousiasme tijdens regionale voorlichtingsavonden Inholland Alkmaar

Tijdens de regionale 4Strax-voorlichtingsdagen op 18 en 19 november bij Inholland Alkmaar, hebben 1.750 middelbare scholieren presentaties kunnen bijwonen om een goede studiekeuze te kunnen maken.  In totaal zijn er ongeveer 3.500 bezoekers over de vloer geweest. “Daar doen we het voor!”, aldus relatiebeheerder Truus Wening.

Oriënteren op hoger onderwijs
Een studiezoeker uit Heiloo was enthousiast over Civiele Techniek bij Inholland Alkmaar en om luchtverkeersleider te worden. De havist van het Bonhoeffer College vertelde: “Goeie combi om studenten Civiele Techniek alles uit te laten leggen en dat docenten het aanvullen. Leuke voorlichtingen!”

Keuzes
Hogeschool Inholland Alkmaar stelt al meer dan vijftien jaar haar gebouw beschikbaar voor de regionale voorlichting. De 4Strax-dagen zijn georganiseerd in opdracht van decanen van dertien middelbare scholen in de regio. “De vo-scholen in de regio bieden hun leerlingen deze avonden aan om een aantal presentaties te volgen van verschillende opleidingen. Ook is er een voorlichtingsmarkt waar veel instellingen zich presenteren", legt Truus Wening, relatiebeheerder vo/mbo van Hogeschool Inholland Alkmaar uit. "Veel scholieren staan ook dit jaar weer voor de soms moeilijke keuze om een vervolgopleiding te kiezen die bij hen past. Dit keuzeproces verloopt in verschillende stadia. In eerste instantie oriënteren leerlingen zich welke richting ze ongeveer op willen. Eerst bezoeken ze doorgaans de regionale voorlichting, oriëntatieprogramma’s en open dagen. Daarna volgt eventueel een gesprek met de decaan van hun school of met een studiekeuzeadviseur van een instelling. Pas dan maken ze een bewuste keuze.” 

“Dit zijn zeer zinvolle avonden voor de eerste oriëntatie van leerlingen. Ze geven zelfs aan dat daardoor de drempel om naar een Open Dag te gaan, veel lager is en daar zijn wij als decaan natuurlijk erg blij mee.”
Sandra Derksen, vwo-decaan van het Jac.P.Thijsse College uit Castricum

Scholen
Vanuit de volgende scholen kwamen bezoekers naar de regionale voorlichtingsavonden:

 • Stedelijk Dalton College – Alkmaar
 • Berger Scholengemeenschap – Bergen
 • Bonhoeffer College – Castricum
 • CSG Jan Arentsz – Alkmaar
 • Petrus Canisius College – Alkmaar
 • Lyceum aan Zee – Den Helder
 • Jac P. Thijsse College – Castricum
 • Trinitas College – Heerhugowaard
 • Huygens College – Heerhugowaard
 • A.R. Holstschool – Bergen
 • O.S.G. Willem Blaeu – Alkmaar
 • RSG Wiringherlant – Wieringerwerf
 • Murmellius Gymnasium - Alkmaar

Deze scholen zijn aanwezig geweest met een aantal klassen, met voorlaatstejaars en/of laatstejaarsleerlingen van havo en vwo, samen met een ouder of verzorger.

Hoge opkomst
Op maandag 18 november waren er verschillende voorlichtingen van hbo- en wo-instellingen die aansluiten bij het Natuur & Techniek (NT)- en Natuur & Gezondheid (NG)-profielen. De voorlichtingen werden goed bezocht. De spreiding van het hoge aantal bezoekers liep goed waardoor de verwachte drukte op het parkeerterrein goed te organiseren was.

Op dinsdag 19 november waren er diverse voorlichtingen van hbo- en wo-instellingen die aansluiten bij de Economie & Maatschappij (EM)- en Cultuur & Maatschappij (CM)-profielen. Het was druk en er was een goede sfeer. Ook de voorlichtingsmarkt in de evenementenzaal van Hogeschool Inholland Alkmaar werd goed bezocht. Hier konden leerlingen algemene vragen stellen aan de diverse instellingen die daar met een stand en voorlichters aanwezig waren.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.