Haarlem,
10
maart
2020
|
08:02
Europe/Amsterdam

Aanpak werkdruk Inholland: TeamFocus op werkdruk

Docent Rob Prins, een van Alaoui's collega's bij Social Work in Rotterdam

Het gaat goed met Inholland. De waardering van studenten, werkveld, medezeggenschap en andere samenwerkingspartners is de laatste jaren toegenomen. Om deze positieve ontwikkeling vast te houden is het belangrijk om werkdruk tegen te gaan, zodat collega's vitaal en met plezier hun werk kunnen doen. Hoe Hogeschool Inholland dit wil realiseren, staat in het plan van aanpak ‘Teamfocus op Werkdruk’.  

Aangezien onze collega’s dé ambassadeurs van Inholland zijn, is een goede balans tussen werkbelasting en werkplezier essentieel. Dit heeft een positieve invloed op de samenwerking binnen onze hogeschool en de kwaliteit van ons onderwijs. En dat komt weer ten goede aan de opdracht die we als hogeschool vervullen: begeleiden van studenten in hun ontwikkeling en leerproces. Zo kunnen zij zich ontwikkelen tot wendbare professionals die bijdragen aan een duurzame, creatieve en gezonde samenleving. 

Werkdruk, een belangrijk verbeterpunt 
Uit meerdere onderzoeken, waaronder het medewerkersonderzoek uit 2017, blijkt dat collega's van Inholland weliswaar tevreden zijn, maar ook dat werkdruk een reëel probleem is. Omdat werkdruk een belangrijk algemeen verbeterpunt is in het gehele hoger onderwijs, is in de cao-hbo afgesproken dat iedere hogeschool een aanpak ontwikkelt om werkdruk tegen te gaan.  

Het plan, dat de projectmatige aanpak voor de komende jaren beschrijft, is het eindresultaat van een aantal overlegvergaderingen tussen het College van Bestuur, de Hogeschool Medezeggenschapsraad (HMR), en in goed overleg met directeuren en stafhoofden. De HMR is tevreden over het resultaat: “Wij zijn blij met de goede samenwerking met het CvB en sluiten met dit plan goed aan op de verplichting in de cao.”  

Aandacht voor vier niveau’s met ruimte voor eigen invulling
In het plan van aanpak van werkdruk is er aandacht voor vier niveau’s: organisatie, teams, individu en leidinggevenden. Advies is om aan te sluiten bij al lopende projecten, waarbij er expliciet aandacht is voor slimmer organiseren en communiceren. Domeinen, teams en afdelingen krijgen de ruimte om zelf invulling te geven.  

Per niveau zijn de aandachtspunten: 

  1. Organisatie 
    Een integrale aanpak van de werkdruk. Niet alleen vanuit cao en kwaliteitsafspraken, maar ook vanuit het medewerkersonderzoek, RI&E (Risico Inventarisatie en -Evaluatie), teamfocus en teamsamenstelling

  2. Team 
    Op dit niveau liggen de verbeteracties vooral bij de teams. Zij hebben op dit vraagstuk de regie en zijn verantwoordelijk voor de aanpak. De organisatie faciliteert hierin.  

  3. Individu, medewerkers
    Het accent ligt op het vermeerderen van energiegevers en het verminderen van energievreters in het werk. Het vinden van de goede balans tussen werk en privé is een individuele verantwoordelijkheid.  

  4. Leidinggevenden 
    Vanuit hun voorbeeldrol hebben leidinggevenden een richtinggevend en bepalend karakter. Zij krijgen de juiste tools en ondersteuning om deze rol goed te kunnen waarmaken.   

 Meer informatie vind je in het plan van aanpak, onder andere met een meer concrete uitwerking per niveau.  

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.