Delft,
31
oktober
2018
|
14:52
Europe/Amsterdam

Afstuderen met een dikke 9.6 én de Generaal Snijdersprijs 2018

Timo Osinga valt in de prijzen tijdens Gala Nederlands Lucht en Ruimtevaartfonds

Timo Osinga

In het bijzijn van vele kopstukken uit de lucht- en ruimtevaart, waaronder astronaut André Kuipers en luchtvaarttycoon Martin Schöder, won Timo Osinga vorige week de Generaal Snijdersprijs 2018. Timo studeerde onlangs af aan de opleiding Luchtvaarttechnologie van Inholland Delft. Hij krijgt de prijs voor zijn afstudeerstage bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), waar hij een methode ontwikkelde om met behulp van 3D-printtechnologie vliegtuigonderdelen te kunnen printen die groter zijn dan een meter.

“Het was een inspirerende avond in Noordwijk en fantastisch om mee te maken”, zegt een blije Timo over het jaarlijkse Gala van het Nederlands Lucht en Ruimtevaartfonds (NLF), waar meerdere prijzen werden uitgereikt in bijzijn van Kuipers, Schröder en onder andere CEO’s van bedrijven als NLR, Fokker, KLM en de top van Defensie. Timo kreeg de Generaal Snijdersprijs als stimuleringsprijs voor het hbo. “Het was voor mij al een grote eer om genomineerd te worden, maar om de prijs ook daadwerkelijk te winnen is natuurlijk fantastisch. Ik voel me vereerd om erkenning te krijgen voor het werk dat ik heb verricht.”

3D-printen van grote metalen onderdelen
Het NLR heeft op dit moment een metaal 3D-printer waarmee onderdelen geprint kunnen worden met een maximale lengte van 0.3 meter. “Er is echter veel vraag vanuit de industrie om grotere onderdelen te printen. Vandaar dat ze mij vroegen om een aanbeveling te doen voor een nieuwe 3D-printer om grotere metalen onderdelen te printen. Om tot mijn aanbeveling te komen heb ik literatuuronderzoek en marktonderzoek gedaan, waarbij ik ontdekte dat ‘Directed Energy Deposition’ de meest geschikte technologie is. Vervolgens heb ik een onderdeel ontworpen en geprint bij een fabrikant in Frankrijk. Het ontwerp is vervolgens uitvoerig getest in het lab van het NLR op mechanische eigenschappen en microstructuur.”

Kennis in de praktijk brengen
Tijdens zijn opdracht, waarvoor Timo uiteindelijk werd beloond met een dikke 9.6, kwamen de verworven vaardigheden tijdens zijn opleiding goed van pas. “Het projectmatig werken en plannen dat ik tijdens mijn opleiding heb geleerd heb ik in de praktijk goed kunnen toepassen. Het was vooral erg lastig om een 3D-onderdeel uit Frankrijk op tijd binnen te krijgen bij het NLR en binnen de tijd van de stage het ontwerp te evalueren, machinaal te laten bewerken en te testen. Mijn opleiding heeft hier in het curriculum veel tijd en aandacht aan besteed en hier heb ik dan ook veel aan gehad.”

Vanuit de opleiding kwamen enthousiaste reacties. Bijvoorbeeld omdat Timo’s project bijdraagt aan de verduurzaming van de luchtvaart, met als doel om lichtgewicht constructies te bouwen. Hier is het 3D-printen van metaal uiterst geschikt voor. Timo: “Het lichter maken van constructies betekent automatisch een reductie van CO2-uitstoot voor de gehele levensduur van een vliegtuig.

Timo kreeg een cheque van 5.000 euro. Wat hij ermee gaat doen? “Ik heb net een nieuw huis gekocht dus ik kan het geld goed gebruiken. Ik ben ook een tijd niet meer op vakantie geweest dus dat ga ik binnenkort ook zeker doen!”

Ook genomineerd voor de Generaal Snijdersprijs was Timo’s medestudent Ganesh Gebhard. Ganesh onderzocht hoe 'dataminingtechnieken' kunnen leiden tot een betere onderhoudsplanning, een veiligere luchtvaart en kostenbesparing. Voor zijn inzet krijgt hij een certificaat.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
willem opmeer
02
November
2018
Tsja, maar wie was nu generaal Snijders? De opperbevelhebber van het Nederlandse leger in de eerste wereldoorlog, die tevens de grondlegger was van de Nederlandse luchtmacht.Niet om pedant te doen, maar dit had er toch wel bij mogen staan.
Daan Stet
02
November
2018
Bij deze! Dankjewel voor je toevoeging..