Haarlem,
23
november
2020
|
07:57
Europe/Amsterdam

Afval scheiden - WAT een berg plastic! Kijk mee!

Inholland-vlogger Fabiënne neemt je mee in de wereld van de afvalverwerking

Benieuwd welke reis jouw blikje of drinkflesje aflegt nadat je het bij Inholland in de PMD-afvalbak hebt gegooid? Bekijk de vlog van Fabiënne! Onze Inholland-vlogger geeft je een kijkje in de wereld van het PMD-afval (plastic, metaalverpakkingen en drankkartons), geeft je praktische tips over hoe je zelf minder afval produceert en vertelt leuke feitjes over welke producten van ons afval gemaakt kunnen worden.

Dit doe je ook niet iedere dag!
Fabiënne stapte bij het afvalinzamelingsbedrijf letterlijk met haar voeten (natuurlijk wel mét laarzen aan) in de afvalberg. Een kostbare berg, waar veel van hergebruikt kan worden. Zolang wij het maar goed gescheiden weggooien!

Voor Fabiënne was het een hele nieuwe ervaring: best wel vies, maar ook stoer... en vooral heel bijzonder! Zeg nou zelf: hoe vaak heb jij in je leven al midden in een afvalberg gestaan?

Sorteren, sorteren én nog eens sorteren
Op deze afvalberg wordt het PMD-afval ingezameld en opgeslagen. Stukje voor stukje wordt het geperst en verpakt in vrachtwagens die naar het afvalsorteerbedrijf rijden. Het afval gaat de lopende band op en wordt gesorteerd door middel van een zeef en door een infraroodscheider. Een magneet haalt de blikjes uit het afval. Omdat het te recyclen afval aan strenge kwaliteitseisen moet voldoen, voeren medewerkers aan het einde van de lopende band nog een laatste check uit. 

En zo ontstaan wel ácht verschillende deelstromen uit het PMD-afval.  

Wil je meer weten en zien over het sorteren bij het afvalsorteerbedrijf en welke deelstromen er ontstaan? Bekijk dan dit filmpje van milieubedrijf Attero