Haarlem,
29
juli
2020
|
12:52
Europe/Amsterdam

Afval scheiden, binnenkort ook op jouw locatie!

Plaatsing afvalstation

Locatie Alkmaar is er al een poosje mee bezig, maar deze zomer zetten álle locaties een nieuwe, duurzame stap. Want vanaf dan gooien we niet meer alles bij elkaar in één afvalbak, maar komen op centrale plaatsen afvalstations te staan. Daar lever je PMD (plastic, metaal, drinkkartons), koffiebekertjes en restafval voortaan gescheiden in. In Haarlem is het eerste en enige ‘proefafvalstation’ geplaatst.

De voordelen van gescheiden inzamelen
Roos Kooren, facilitair adviseur: “Door het gescheiden inzamelen gaan we duurzamer om met ons afval. Doordat de koffiebekertjes in elkaar gestapeld worden, scheelt dit in volume en transporten richting afvalverwerker. PMD levert weer grondstoffen voor nieuwe producten, zodat een circulaire stroom ontstaat. Verder geldt: hoe meer we bruikbare stoffen scheiden, hoe minder restafval er wordt vernietigd. Omdat restafval de allerduurste afvalstroom is, levert dit Inholland ook een financieel voordeel op.”

Doordat er minder afvalbakken overblijven, zijn er ook minder plastic afvalzakken nodig. En omdat de schoonmakers minder tijd kwijt zijn aan het legen van de prullenbakken, komt er weer tijd vrij voor andere schoonmaakwerkzaamheden. Roos: “Als we voortaan allemaal iets langer bij een afvalbak stilstaan, maken we dus al een grote impact. We hebben de afvalstations zélf trouwens ook ontwikkeld vanuit een duurzame gedachte. We gebruiken hier namelijk de bestaande afvalbakken voor. Met duidelijk ontworpen displays zie je in welke bak je afval moet. Binnenkort komt op Iris nog een sorteerwijzer.”

download
Zo werkt het!

Wat betekent dit voor jou?
In Alkmaar wordt al gescheiden ingezameld, en daar komt nu ook een bak bij die de bekertjes los van de rest van het afval stapelt. Voor de overige locaties geldt dat de kantoren, lokalen en vergaderruimtes na de zomervakantie geen prullenbakken meer hebben. Je moet dus een klein stukje verder lopen voor een afvalstation. Tegelijkertijd wordt 'clean desk' nóg belangrijker: laat je werkplek netjes achter voor de collega die er na jou gaat zitten. In het begin twijfel je misschien in welke bak jouw afval hoort. Daarom staat dat bij de bakken straks duidelijk aangegeven.

Houd Iris in de gaten voor regelmatige updates rond Inholland-afval, wat er mee gebeurt en natuurlijk wat jij zelf kunt doen om duurzamer met je afval om te gaan.

Vragen en tips
Wil je meer weten over afval scheiden? Of heb je zelf slimme, duurzame tips om je collega’s te inspireren? Stuur dan een mailtje naar Roos: roos.kooren@inholland.nl.