Haarlem,
17
september
2021
|
08:14
Europe/Amsterdam

Alumnigroep LinkedIn opent deur naar werkveld Logistiek

Succesvolle pilot met afgestudeerden Business Studies Logistiek

Alumni logistiek 19-4

Is het haalbaar? Een dynamische LinkedIn-groep met afgestudeerden van verschillende jaren van één opleiding? Een vruchtbaar netwerk waarin alumni kennis delen en oproepen plaatsen, als een makkelijke ingang van hogeschool naar werkveld? Met volop kans op nieuwe samenwerkingen binnen het vakgebied. Te mooi om waar te zijn? Bij Business Studies Logistiek van Inholland Haarlem laten ze zien dat het kan.

“Het alumnibeleid is een beetje een hoofdpijndossier bij hogescholen”, zegt Jorien Stoop, communitymanager van de Start Up Campus Haarlem (SUCH) en zelf oud-studente Business Studies Logistiek bij Hogeschool Inholland Haarlem. “Iedereen wil er wat mee, maar niemand krijgt het goed uitgevoerd en verduurzaamd. Dan blijft het vaak bij wat losse initiatieven, waardoor je je groep oud-studenten kwijtraakt. En dat is zo zonde, want dat zijn je ingangen tot vacatures, afstudeeropdrachten, gastlessen, noem maar op.” Daarom ging zij eind vorig jaar op zoek naar mogelijkheden om voor de afstudeerrichting Logistiek praktische invulling te geven aan het alumnibeleid. Samen met Larissa Deurloo, toen nog studente Business Studies, inmiddels zelf ook afgestudeerd. 

Bevlogen pilotperiode
Vanuit het Domein Business, Finance & Law (BFL) kregen Larissa en Jorien de opdracht voor een pilot van een half jaar. Larissa: “We hebben een LinkedIn-groep in het leven geroepen voor alumni Logistiek tot tien jaar terug, waarbij we vanaf het begin iedereen aangespoord hebben om ook met het eigen netwerk aan te sluiten. De groep telt inmiddels 325 leden - enorm veel voor zo’n kleine opleiding en dat zal alleen nog maar groeien.”

“Als je wilt dat anderen ook content delen, moet je zelf het goede voorbeeld geven”, benadrukt Larissa. “We hebben onder meer filmpjes, relevante berichten en bijvoorbeeld actueel onderzoek van docent-onderzoeker Giovanni Douven geplaatst. Bijzonder goed ontvangen is daarnaast onze masterclass over trends en innovaties in de lucht- en stadslogistiek. En nu zie je dat er regelmatig nieuwtjes, stageplekken of banen in de groep worden aangeboden. Supertof is ook dat we een rondleiding hebben gerealiseerd bij een internationaal bedrijf, waaraan een potentiële vacature verbonden zat voor net afgestudeerden. Een waanzinnige kans! En voor het bedrijf een mooie manier om zich te profileren bij de soms lastig bereikbare groep jonge afstudeerders.”

Praktijkbureau BFL
Het alumnibeleid van het Domein BFL wordt gecoördineerd door Dominique Meertens van het Praktijkbureau BFL. Zij faciliteert de middelen en structuur die de opleidingen nodig hebben om een duurzame relatie op te bouwen en te onderhouden met hun alumni. Steeds in samenwerking met docenten van de opleidingen binnen het Domein BFL. “Voor Inholland zijn LinkedIn-groepen als deze dé manier om op laagdrempelige wijze contact te houden met het werkveld. Maar ook voor de groepsleden zelf natuurlijk zijn 325 warme ingangen bij bedrijven van onschatbare waarde - zit je samen op LinkedIn, dan heb je al een band.”

Best practices 
Larissa: “We hebben Dominique Meertens een overdrachtsdocument overhandigd, waarin precies staat hoe we het hebben aangepakt en hoe je zelf de inspiratiebron kunt zijn in zo’n LinkedIn-groep. Hierin staan ook onze best practices van wat werkt en wat niet. Zo bleek het een uitermate gelukkig besluit om onze masterclass online aan te bieden, omdat op die manier ook alumni vanuit het buitenland konden aansluiten. Wij zijn ontzettend dedicated geweest en vol enthousiasme in deze pilot gedoken. Dat heeft een berg informatie opgeleverd, die ten goede komt aan de uitrol van het nieuwe Praktijkbureau. Onze tip voor de toekomst? Onderhoud dit netwerk zorgvuldig. Hier liggen de kansen voor het onderwijs, dit is je deur naar wel honderden bedrijven. Zie het als een vijver waar je regelmatig even langsgaat, met vis die je moet blijven voeren. Is er een nieuw gezicht bij de opleiding? Andere docenten in het domein? Stel hen direct voor aan je alumnigroep, zo heb je meteen weer mooie content om te delen."

Over het Praktijkbureau Business Finance & Law

Het Praktijkbureau BFL brengt verbindingen tot stand tussen het werkveld en de opleidingen Business, Finance en Law. Het functioneert als een spin in het web, is relatiebeheerder en aanspreekpunt voor andere organisatieonderdelen van Inholland ten aanzien van werkveldrelaties, waaronder dus de alumni.