Haarlem,
06
december
2017
|
14:00
Europe/Amsterdam

Amsterdamse CodeCrackers regionale winnaars FIRST® Lego® League

Het ruikt naar popcorn. Kinderstemmen klinken schel boven de swingende tonen van Charlie Puth, Lady GaGa en consorten uit. Af en toe kijkt een student verschrikt op als er een kind plots langs zijn benen sprint. Het is woensdagmiddag 29 november zeker geen business as usual bij Inholland Haarlem. De vestiging aan de Bijdorplaan fungeert die dag als gastlocatie voor de regiofinales van de FIRST® Lego® League, een unieke internationale robotwedstrijd voor kinderen van 9 tot en met 14 jaar.

“Hebben jullie er zin in?”, roept Wilbert Zwanenburg, opleidingsmanager van de Pabo, de grote hoeveelheid kinderen en minstens net zo veel enthousiaste toeschouwers in de vorm van ouders en leerkrachten toe. Na een oorverdovend ‘ja’ gaan de wedstrijden van start.

In de centrale hal strijden de robots op grote, speciaal daarvoor gemaakte tafels tegen elkaar. Wie kan in slechts tweeëneenhalve minuten zoveel mogelijk opdrachten uitvoeren? De missies lopen uiteen van een blokje van A naar B brengen tot een parcours vol obstakels afleggen. “Ze zullen het niet toegeven, maar ze zijn heel zenuwachtig”, biecht een net zo nerveus ogende juf op. De robot van een groep in zwart T-shirt gestoken jongens heeft op de achterkant een heleboel wielen. “Die fungeren als contragewicht. En het staat ook best stoer.” Onder toeziend oog van Legoman en aan elkaar gepraat door een zeer energieke MEM-student vinden in rap tempo de wedstrijden plaats. Vaak gaat het goed, soms ook niet. “Haha, ik wist niet dat je ook minpunten kon krijgen. We staan nu op -10!”

 

Meerdere onderdelen
Op de eerste etage presenteren de groepen hun robot aan een kritische jury. “Waarom hebben jullie niet voor rupsbanden gekozen?” De jongedame in het groepje kijkt haar teamgenoten even aan en antwoordt dan dat ze het aan hun meester hebben gevraagd. “Met rupsbanden kan je niet overal rijden.” Op de vraag wat ze zouden verbeteren aan hun robot als ze naar de Benelux-finale mogen, antwoordt ze: “Dan voegen we meer tandwielen toe voor de grijparm zodat we nog meer missies kunnen uitvoeren. Tijdens de wedstrijd hadden we puntenaftrek omdat de arm bleef hangen.”

Bij het maken van de robots heeft elk groepje tips en trucs gekregen van Informatica- en Pabo-studenten. Zij zijn eerder bij de basis- en middelbare scholen langsgegaan en begeleiden op deze dag de groepjes, stuiterballend van het ene naar het andere onderdeel. Daarnaast ondersteunen en coördineren zij de regiofinale samen met studenten Media & Entertainment Management (vanaf volgend jaar Creative Business).

Lego-man
FIRST® Lego® League, een unieke internationale robotwedstrijd voor kinderen van 9 tot en met 14 jaar. De finalisten doen mee aan de Benelux-finale en maken kans op een plek in de wereldfinale in Amerika.
Lego-man

Hydrodynamics
De FIRST® Lego® League is meer dan een robotwedstrijd. Alle teams hebben vooraf onderzoek gedaan naar en creatieve oplossingen bedacht voor hydrodynamics: gebruik, opslag, reiniging en transport van water. Powerpoints, presentatieborden en zelfs hele maquettes zijn er gemaakt om de gekozen oplossing te verduidelijken.

De vakkundige jury ziet zeer wisselende presentaties voorbijkomen. “Waar het de een stotterend en nerveus met moeite lukt een prachtig en innovatief idee voor het voetlicht te krijgen, weet het andere groepje een minder uitgedacht plan vol verve te presenteren. Tja, kies dan maar eens welke presentatie het beste is...” In het lokaal tegenover de presentaties draait het om teamwork. Geholpen door je teamgenoten met een blinddoek een parcours afleggen, of bekertjes vastgrijpen met een elastiekje waarbij je alleen twee touwen mag vasthouden. Regelmatig klinkt hard gejuich door de gangen als het een groepje is gelukt ook deze niet-gerobotiseerde missies te volbrengen.

En de winnaars zijn…
Voor de winnaars bekend worden gemaakt, heeft de jury nog een tip voor degene die volgend jaar weer mee wil doen. “Doe meer met sensoren! Er waren dit jaar maar weinig groepen die hier gebruik van hebben gemaakt, terwijl het zoveel aan je robot kan toevoegen.”

Er zijn prijzen in meerdere categorieën. Elk team mag op het podium komen en ontvangt een geelgekleurde legobeker. De CodeCrackers van het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam komen als grote winnaar uit de bus. Zij gaan meedoen aan de Beneluxfinale en maken kans op een plek in de wereldfinale in Amerika.

De andere winnaars zijn De Spaarneschool (team: Spaarneschool Kanjers in de categorie Project), Metis Montessori Lyceum (team: CodeCrackers in de categorie Design), De Westbroek (team: De Westbroek in de categorie Teamwork), De Rozenbeek (team: De Poseidon Aquabots in de categorie Effort) en OBS Bos en Vaart (team: AquaRoBos in de categorie Robot). 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.