Haarlem,
11
september
2017
|
11:51
Europe/Amsterdam

Beleef de Goudse straatjes en meer kort nieuws

Kort nieuws 11 september 2017

LEM-studenten die scoren in een wetenschappelijk tijdschrift, een nieuw juridisch handboek voor BFL-studenten, een bijzondere nieuwe toeristische app, onze lectoren Marnix Eysink Smeets (Publiek vertrouwen in veiligheid) en Cock Heemskerk (Robotica) in de picture en meer in dit korte nieuwsoverzicht. 

Beleef de Goudse straatjes
Met ‘Beleef de Goudse straatjes’ hebben studenten HTRO van Inholland Rotterdam een shoppingroute ontwikkeld voor de xplre Gouda app. In de app, ontwikkeld in opdracht van de gemeente Goude, staan tal van wandelroutes in de historische binnenstad. De routes zijn aantrekkelijk voor een breed publiek. De app bevat inmiddels 15 routes die vaak samengesteld zijn rondom een thema zoals Erasmus, Leo Vroman, Goudse Pijpen, keramiek, bier, molens en Stolpersteine. 

Vernieuwing centrale hal Diemen
Bij Inholland Diemen wordt de centrale hal gemoderniseerd. Vind je het leuk om te zien wat de plannen zijn om deze ruimte gezelliger, toegankelijker en multifunctioneel te maken? Kom dan op donderdag 14 september tussen 12.00 en 13.30 uur naar de centrale hal, waar je een kijkje kunt nemen onder het genot van een broodje. Zowel studenten als medewerkers zijn van harte welkom!

Startup24
Wil jij graag ondernemer worden en ben je op zoek naar inspiratie? Meld je dan aan het 24-uurs event Startup24 dat op 10 en 11 november in twaalf studentensteden tegelijk wordt gehouden voor eerste- en tweedejaars hbo’ers. Prins Constantijn van Oranje lanceerde het crash course-evenement vrijdag bij Saxion Hogeschool. Ga voor meer info en aanmelden naar Startup24.nl.

Veiligheid in binnensteden
De dreiging voor een aanslag is nog altijd aanwezig in Europa en ook in Nederland. Hoe kunnen we ons daartegen beschermen? Betonblokken, bloemenbakken, paaltjes, ze kunnen de drukke plekken in de stad beschermen. Maar zijn niet altijd even mooi. Hoe beschermen we ons tegen aanslagen zonder het beeld van de stad te verpesten? Samen met andere experts beantwoordt onze lector Marnix Eysink Smeets (Publiek vertrouwen in veiligheid) deze vragen van BNR Nieuwsradio.

Juridisch handboek voor praktijkgerichte onderzoekers
Docenten van het Domein Business, Finance & Law hebben met ‘Wegwijs in praktijkgericht (sociaal)juridisch onderzoek’ een toegankelijk praktijkgericht studieboek geschreven voor zowel beginnende als ervaren onderzoekers. Het boek helpt studenten op een toegankelijke manier tot verslaglegging te komen van juridische onderzoeksrapporten, scripties of beroepsproducten. De uitgave staat vol herkenbare voorbeelden uit de praktijk, praktisch instrumenten en beeldmateriaal.

Holwerd aan Zee gaat wetenschappelijk
Het plan Holwerd aan Zee van studenten Landscape & Environment Management om het Friese dorp Holwerd nieuw leven in te blazen is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Academic Star. De net afgestudeerden Nieck Alderliesten, Ronald Berk en Ruud Hendriks beschreven hoe zij ervoor willen zorgen dat de op terpen gelegen dorpskern weer aan de Waddenzee komt te leggen en brachten kansen in kaart voor natuurontwikkeling, toerisme, zilte landbouw, circulaire economie en duurzame energie. Hun projectgroep was één van de genomineerden voor de Wij Inholland award 2017. 

Het ‘groeiende lectoraat’ Robotica in the picture
“Het lectoraat is echt nog in opbouw, maar ik vind het steeds leuker worden!”, vertelt Cock Heemskerk, Inholland-lector Robotica in een interview met werkenbijhogescholen.nl. “Ik steek het positief in en vind het leuk om anderen te enthousiasmeren over wat we samen kunnen gaan doen. Met het werkveld ben ik in overleg over een hbo-masteropleiding op het gebied van Robotica. Wat mij betreft wordt die complementair aan de onderzoeken binnen het lectoraat. Zo komen er steeds weer nieuwe uitdagingen bij.”

Studentenbonden slaan alarm: veel internationale studenten dakloos
Volgens de LSVb en de Groninger Studentenbond rijst het kamertekort voor internationale studenten ook dit jaar weer de pan uit. Maar volgens de studentenhuisvesters valt het wel mee. “Laat internationale studenten niet in de kou staan!”. De Landelijke Studentenvakbond luidt de noodklok: honderden internationals zouden, nu het collegejaar is begonnen, nog geen woonruimte hebben. Via Facebook en de Housing Hotline van de LSVb zijn de laatste anderhalve week allerlei schrijnende verhalen binnengekomen. 

Hele week gratis reizen voor Groningse studenten
Vijfhonderd Groningse studenten mogen dit collegejaar de hele week gratis reizen met het openbaar vervoer, behalve in de ochtendspits. Het experiment moet meer zitplaatsen in bus en trein opleveren. Het ‘sardientjes-in-blik-gevoel’ is al jaren een grote ergernis van studenten en forensen: wie tussen halfzeven en negen uur ’s ochtends in het ov stapt, moet vaak staan. Om beide groepen daarvan te verlossen, is het ov-bureau Groningen Drenthe een experiment begonnen via gratisreizenbuitendespits.nl.

‘Hbo’er voelt zich niet goed voorbereid op een baan’
Afgestudeerden van hogescholen zeggen steeds vaker dat ze hun opleiding uitdagend vonden, blijkt uit een peiling van het Maastrichtse onderzoekscentrum ROA. Over de voorbereiding op de arbeidsmarkt zijn ze echter nog niet erg tevreden. “Te veel studenten voelen zich aan hun lot overgelaten als ze hun diploma opgehaald hebben en de stap naar de arbeidsmarkt maken”, reageert voorzitter Rhea van der Dong van het Interstedelijk Studenten Overleg tegenover het Hoger Onderwijs Persbureau.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.