Den Haag/Alkmaar,
07
juni
2022
|
14:00
Europe/Amsterdam

Beter leven en onderwijs voor kinderen in Kameroen

Interdisciplinair studententeam brengt opties in kaart

Beter leven en onderwijs voor kinderen in Kameroen

Om de 266 kinderen van basisschool Les Marionettes in Kameroen aan beter onderwijs en betere leefomstandigheden te helpen, hebben studenten van de opleidingen Business Studies, Werktuigbouwkunde en de Pabo de afgelopen tijd in kaart gebracht op welke manier dat zou kunnen. De studenten van Inholland Alkmaar en Den Haag presenteerden onlangs hun bevindingen onder de bezielende begeleiding van jubilerend docent Paul Jaspers. Opdrachtgever van het ‘consultancyproject’ is de stichting Orphan Flower. 

Op de school in het Afrikaanse land zijn hard verbeteringen nodig op diverse gebieden. Zo vinden op de school weinig tot geen sportactiviteiten plaats, terwijl beweging van groot belang is voor de ontwikkeling van het kind, op zowel emotioneel als fysiek gebied. De aanbeveling van de studenten is dan ook om in de nabije toekomst gym- en sportlessen te introduceren, waarbij ook Inholland-stagiairs een rol kunnen spelen. 

Ook water is schaars, terwijl er wel een regenseizoen is. Met een goede wateropvang (water harvesting) zou de school al goed geholpen zijn, of wellicht een nieuwe waterput. Verder is er slechts één toilet voor meer dan 200 kinderen, dat zou ook anders kunnen. Met behulp van studenten van de opleiding Werktuigbouwkunde, zouden er mooie projecten gerealiseerd kunnen worden. 

Beter leven en onderwijs voor kinderen in Kameroen

Veldwerk in Kameroen 
Het zijn deze en andere ideeën voor projecten die de studenten onlangs presenteerden bij Inholland Alkmaar, na twintig weken onderzoek naar mogelijke verbeteringen in Kameroen. De noden en wensen zijn daarmee in kaart gebracht en vormen daarmee de basis voor projecten in de toekomst. 

Mooie bijkomstigheid: docent en begeleider Paul Jaspers (Business Studies) besloot om zijn gratificatie van zijn eigen 25-jarige ambtsjubileum aan dit goede doel te doneren. “Het bedrag wordt gebruikt om de meest haalbare verbeter-ideeën de komende tijd te implementeren. Mooi om te zien hoe je met kleine initiatieven de wereld kunt veranderen: als ‘de vlinder met de vleugels die een storm kan veroorzaken’.” 

Inzicht in een wereld waar je normaal niet bij stilstaat 
Ter plaatse in Kameroen zag Paul Jaspers hoe lokale bewoners met heel weinig toch gelukkig kunnen zijn, elkaar helpen en er altijd het beste van maken. Paul: “Studenten hebben vooral inzicht gekregen in een wereld waar ze normaal niet bij stilstaan. Wij draaien hier de kraan open en er is schoon drinkwater. We zetten een schakelaar om en we hebben voldoende licht. In andere delen van de wereld is dit totaal niet vanzelfsprekend.” 

Beter leven en onderwijs voor kinderen in Kameroen

Een project met een lange adem: welke opleidingen doen er mee? 
“Dit is een project met een lange adem, waarin studenten van meerdere opleidingen kunnen samenwerken aan verschillende projecten”, zegt Paul. “Dit kan aantoonbaar voor een win-winsituatie zorgen: de ontwikkeling van de least privilaged landen en social impact-onderwijsprojecten kunnen heel goed hand in hand gaan. Een kans die we vanuit de hogeschool niet hoeven te laten liggen. Vandaar ook mijn oproep: welke opleidingen van Inholland doen komend jaar mee met dit project!?” 

Het project in Kameroen past bij de onderwijsvisie van Hogeschool Inholland dat (hoger) onderwijs veel meer is dan leren. Het draagt ook bij aan persoonlijke en emotionele en duurzame verandering. De huidige student (Inholland-professionals) is hierbij ‘de veranderaar van morgen’ in het streven naar een betere wereld. Inholland draagt zo ook bij aan de Sustainable Development Goals. Deze 17 duurzame ontwikkelingsdoelen vormen een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede onderwijs en klimaatcrisis. 

Geïnteresseerde studenten en/of opleidingen in dit project kunnen contact opnemen met Paul Jaspers.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.