Haarlem,
21
december
2018
|
11:09
Europe/Amsterdam

'Bij Inholland zijn we goed bezig met de kwaliteitsafspraken'

“Constructieve, kritische gesprekken in een goede sfeer.” Zo omschrijft Alaoui Alaoui, voorzitter van de hogeschool medezeggenschapsraad (HMR), de gesprekken met het College van Bestuur (CvB) over kwaliteitsafspraken. Sinds oktober bespreken het college en de medezeggenschapsraad hoe het beste invulling kan worden gegeven aan het geld dat de minister beschikbaar stelt om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. In mei volgend jaar worden de plannen voorgelegd aan de NVAO en daarna geeft de minister van onderwijs hopelijk haar goedkeuring. “Het is een open en transparant proces waarin we samen optrekken”, benadrukt Alaoui.

Werkdruk verminderen
Het extra geld voor de kwaliteitsafspraken was ooit geld dat de studenten kregen als studiefinanciering. Met de invoering van het leenstelsel is door de minister de afspraak gemaakt dat het geld dat studenten voorheen als beurs kregen, naar het onderwijs gaat. “Studenten willen dit geld ook écht kunnen terugzien in het onderwijs”, zegt studentlid Gilian Gillissen. Samen met andere studentleden deed hij voorstellen aan het CvB voor het besteden van de middelen. Bijvoorbeeld de werkdruk bij docenten, waar ook studenten zich druk om maken. Zo gaf Gilian twee weken geleden tijdens een bijeenkomst van de HMR over de kwaliteitsafspraken een presentatie over de terugkoppeling van tentamencijfers van docenten. “We snappen heel goed dat docenten flinke werkdruk ervaren, daarom is het belangrijk dat we laten zien dat wij daar ook last van hebben en ons er om bekommeren”. Gilian was blij dat het college het punt serieus oppakte en het meteen met de domeindirecteuren ging bespreken.

De omvang van klassen
De student/docentratio -de hoeveelheid docenten per student- is een heel belangrijk onderwerp, benadrukt ook studentlid Youssra Aouragh. “Werkdruk bij docenten is zeker een punt, de omvang van de klassen en de tijd die docenten hebben voor het coachen en begeleiden van studenten”, noemt Youssra als belangrijke zorgen. “En we hebben het college ook gevraagd om ondersteuning in de Nederlandse taal, middels een loket waar studenten terecht kunnen met taalkwesties”.

Gewoon goed bezig
Stuk voor stuk onderwerpen waar de HMR kritisch meedenkt met het college, om zo tot een goed pakket aan investeringen te komen. “De meeste onderwerpen die wij aandragen worden door het college meegenomen”, bevestigt voorzitter Alaoui. In januari spreken we er verder over. Hij is blij dat Inholland de tijd neemt voor het invullen van de afspraken. “We hebben tot mei, dus we kunnen dit gesprek op een goede en constructieve manier voeren”. Zowel Gilian als Youssra zijn tevreden over hoe het proces loopt. “We zijn gewoon goed bezig met de kwaliteitsafspraken”, aldus Youssra.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.