Haarlem,
24
mei
2017
|
07:01
Europe/Amsterdam

B&W Haarlem op bezoek bij Start Up Campus Haarlem

Ze kwamen op de fiets naar de Bijdorplaan, de burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlem. Op dinsdag 9 mei bezochten ze de Start Up Campus Haarlem (SUCH) om kennis te maken met studenten en docenten en om op een creatieve manier het gesprek met ze aan te gaan over het belang van ondernemerschap voor een stad als Haarlem.

Jeroen Spoelstra, die aan de start stond van SUCH, en communitymanager Ditte de Graaff voelen zich zichtbaar vereerd met het hoge bezoek. “Wees nieuwsgierig, experimenteer, durf kennis te delen, creëer en doe dat samen. Dat is wat we bij SUCH willen stimuleren. Daarom zijn we ook zo blij dat u hier met zijn allen naartoe bent gekomen,” verwelkomt Jeroen de gasten. Ditte vult haar collega aan en vertelt dat binnen het onderwijs de behoefte bestaat om ondernemerschap te stimuleren. “16 procent van de studenten is actief met een eigen bedrijf. Vanuit SUCH bieden we coaching, workshops, trainingen en faciliteren we deze ruimte. Met resultaat want ondertussen zijn er al aardig wat successen geboekt.” Ze wijst naar de twee studenten Sportkunde, Mickey Pijl en Bas de Vries, die met hun start-up kinderen met een beperking helpen met het vinden van een geschikte sport. “Het mooie van SUCH is dat alle opleidingen er gebruik van kunnen en willen maken. Ook het bedrijfsleven weet ons steeds vaker te vinden. Zo ontstaan multidisciplinaire projecten; met de ervaring van jaren en de kennis van nu.”

 

Jos Wienen, burgemeester Haarlem
Je hebt een plek nodig waar studenten, docenten, bedrijfsleven en overheid elkaar kunnen ontmoeten om te sparren en te ondernemen. SUCH is zo'n plek.
Jos Wienen, burgemeester Haarlem

Brainstormsessie: toekomst Haarlem
Hoe ziet Haarlem eruit in 2025, op sociaal, economisch, ecologisch, ethisch, demografisch en politiek vlak? Is de stad een buitenwijk van Amsterdam of is Amsterdam juist een buitenwijk van Haarlem? Hoe ziet het leven van een student of ondernemer er tegen die tijd uit? Hoe denkt men in 2025 over circulaire economie, sociaal en creatief ondernemerschap? Een half uur lang gaan de aanwezigen, elk met een pen en geeltjes, in groepjes uiteen. Terwijl er lustig op los wordt gepend en geplakt, ontstaan er discussies en mooie gesprekken. Zoals tussen de Sportkunde-studenten en wethouder Merijn Snoek, die vanuit zijn portefeuilles Jeugd en Sport oprecht geïnteresseerd is in hun project. “Het praten met studenten, daar krijg je toch energie van!”

Veranderende wereld
Na afloop worden de geeltjes geclusterd en de resultaten gepresenteerd. Althans, voor zover er een conclusie uit te trekken valt want het blijkt dat het met de toekomst vele kanten uit kan. Wel is iedereen het erover eens dat er het een en ander gaat veranderen. Oude banen verdwijnen, nieuwe functies komen ervoor in de plaats. “Zoals de loodgieter waarbij je huishoudelijke apparaten kunt leasen en bij wie je een servicecontract afsluit,” geeft wethouder Jeroen van Spijk als voorbeeld. Ook verandert het speelveld. “Haarlem is de thuisbasis maar zaken doe je met de hele wereld,” vat wethouder Joyce Langenacker de geeltjes samen. Dat geldt ook voor studeren; elk studiejaar in een ander land is een reëel toekomstbeeld. “Wat behouden blijft, is dat studenten samen lol beleven en genieten van hun studententijd,” glimlacht burgemeester Jos Wienen. Als een van de studenten aangeeft dat Haarlem niet echt een studentenstad is, vat hij de opmerking serieus op. Dit leidt ertoe dat hij en plein publique een case inbrengt: Wat kan Haarlem doen om een interessante studentenstad te worden? Daar kunnen de studenten de komende tijd mooi hun tanden inzetten. Gelijk wordt afgesproken om de resultaten tijdens een volgende bijeenkomst te bespreken.

Geen slaapstad
Wethouders Jur Botter en Cora-Yfke Sikkema vonden het een zeer geslaagde middag. “Het is inspirerend om met jongeren van gedachten te wisselen.” Ook de burgemeester is te spreken over de bijeenkomst, het heeft hem meer inzichten verschaft dan hij vooraf had gedacht. “Haarlem is een complexe stad waarin wordt gewoond, gewerkt en geleerd. De faciliteiten moeten goed zijn, anders trekt het creatieve deel van de mensen weg; mensen die je hard nodig hebt om ervoor te zorgen dat een levendige stad als Haarlem geen slaapstad wordt. Maar dat gaat niet vanzelf, je hebt een plek nodig waar studenten, docenten, bedrijfsleven en overheid elkaar kunnen ontmoeten om te sparren en te ondernemen. SUCH is zo’n creatieve plek voor ondernemende mensen, en dat is goed voor een stad als Haarlem.”

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.